Uppdatering corona-åtgärder Nederländerna

07 maj 2020

Den nederländska regeringen presenterade igår planerna för att stegvis öppna upp olika sektorer. Det innebär bland annat att munskydd kommer att bli obligatoriskt i situationer där det inte är möjligt att hålla 1,5 meters avstånd. På KLMs flygplan gäller regeln om munskydd från och med 11 maj, i kollektivtrafiken från och med den 1 juni. Läs mer här.

Från 11 maj gäller följande:

 • Skolor i grundskoleutbildningen, inklusive specialundervisning, dagvård och barnomsorg öppnar den 11 maj.
 • Sport och spel tillåts UTOMHUS, med 1,5 meters avstånd för alla åldrar. Inga tävlingar, inga delade omklädningsrum eller duschar.
 • De flesta kontaktyrken, som frisörer, sjukgymnastik och skönhetsbehandlingar är möjliga igen. Man ska kunna hålla en och en halv meters avstånd och en kontrollfråga införs: salongspersonalen och kunden måste i förväg diskutera om besöket utgör en risk. Därför krävs inga munskydd.
 • Biblioteken öppnar sina dörrar för allmänheten igen.
 • Kollektivtrafik: Använd bara kollektivtrafik om du verkligen behöver, undvik rusningstid och ge varandra utrymme.
 • I tåg, buss och tunnelbana rekommenderas du att bära icke-medicinska munskydd. Detta är obligatoriskt från och med den 1 juni.

Om munskydd: I situationer där det inte är möjligt att hålla 1,5 meters avstånd, som i kollektivtrafiken, blir det obligatoriskt för resenärer och anställda att bära munskydd. För att förhindra brist på hälso- och sjukvård bör detta därför inte vara munskydd avsedda för hälso- och sjukvård. För att flyga med KLM måste ansiktsmask bäras från och med 11 maj. Lämpligt munskydd enligt KLM är ett (icke-medicinskt) munskydd eller en tygduk som sitter tätt mot ansiktet, täcker näsan och munnen och fastsatt bakom öronen. Passagerare upp till åtta år och passagerare som inte kan bära ansiktsskydd av medicinska skäl behöver inte täcka ansiktet.. 

 

Prognos från och med 1 juni

Om smittsituationen fortfarande är kontrollerbar kan följande öppnas:

 • Gymnasieutbildning;
 • Utomhusserveringar som kan iaktta avstånd på 1,5 meter;
 • Biografer, restauranger och caféer och kulturinstitutioner (till exempel konserthus och teatrar) får öppna
  • För högst 30 personer (inklusive personal) och 1,5 meter avstånd;
  • Endast bordsbokning;
  • Kontrollfråga eller samtal om risker ska ställas innan besök.
 • Museer och monument får öppna om besökare köper biljetter i förväg, så att man kan hålla 1,5 meter avstånd.

 

Prognos från och med 15 juni

Om virusläget är under kontroll, kan praktisk högskoleutbildning (MBO) starta med praktikexamen och -lektioner.

 

Prognos från och med 1 juli

Om virussituationen förblir under kontroll kan gemensamma toaletter och duschar på campings och semesterparker öppnas den 1 juli. Det maximala antalet besökare kan förhoppningsvis utökas till 100 personer för biografer, restauranger och caféer samt kulturinstitutioner. Detta gäller också för organiserade möten, såsom gudstjänster, bröllop och begravningar.

 

Prognos från och med 1 september

Förhoppningen är att också gym, saunas och hälsocentrum, caféer på sportklubbarna, coffeeshops och casinon kan öppnas.

Alla kontaktsporter och inomhussporter är återigen möjliga för alla åldrar. Idrottstävlingar kan äga rum utan publik. Detta gäller även för professionell fotboll.

Evenemang med en stor publik, såsom festivaler och stora konserter, kommer att diskuteras och beslut tas före den 1 september.

 

Senast uppdaterad 07 maj 2020, 12.08