Uppdaterade beslut om UD:s reseavrådan

13 aug 2020

UD öppnar för resor till Liechtenstein och Österrike. Det tillfälliga inreseförbudet för bosatta i Marocko dras in. Läs mer om de senaste reseråden.

Den 13 augusti hävdes avrådan från icke nödvändiga resor till Liechtenstein och Österrike. UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Danmark, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Monaco, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.

För Nederländerna, liksom övriga länder inom EU, EES, Schengenområdet och Storbritannien, gäller fortsatt avrådan från icke nödvändiga resor till och med 26 augusti 2020. Resande från Sverige uppmanas också till 14 dagars karantän vid inresa till Nederländerna.

UD har tidigare fattat beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till övriga länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien, till och med den 31 augusti 2020. Detta beslut gäller alltjämt.

Från och med nu undantas inte längre boende i Marocko från inreseförbudet till Sverige.

Att vissa reserestriktioner nu lyfts, innebär inte att situationen är som vanligt igen och vi uppmanar varje resenär att noga överväga sin resa, förbereda sig ordentligt, hålla sig välinformerad om aktuella inresebestämmelser och följa lokala myndigheters råd och anvisningar på plats.

Lokala bestämmelser, restriktioner och karantän som påverkar svenska resenärer, kan återinföras med kort framförhållning om situationen i landet förändras. Överallt gäller att du inte ska resa om du har covid-19-symtom. Resenärer uppmanas hålla tät kontakt med sina reseföretag och se över sitt försäkringsskydd.

Med appen UD Resklar kan du få en notis om något ändras i reseråden på din semesterplats. Ladda hem i appstores och glöm inte att tillåta notiser!

Anmäl dig också gärna till Svensklistan här.

Senast uppdaterad 13 aug 2020, 15.24