Stefan Löfvens tal till nationen 22 mars

22 mar 2020

Söndagen den 22 mars höll statminister Stefan Löfven ett tv-sänt tal till nationen. Här kan du läsa ett referat av talet.

Stefan Löfvens tal till nationen 22 mars 2020

 

Nu behöver varje person mentalt förbereda sig på vad som väntar.  

Det enda sättet att klara av krisen är att vi möter den som ett samhälle där alla tar ansvar för sig själv, för varandra och för vårt land. Jag förstår oron.

De närmaste månaderna kommer att bli påfrestande, men vårt samhälle är starkt. 

Jag som statsminister och regeringen jag leder, kommer att fatta varje beslut som krävs för att skydda så många människors liv, hälsa och jobb som det bara går. 

Idag är sammankomster för mer än 500 personer förbjudna, gymnasier och högskolor ger distans utbildning och Jag vill att ni ska vara beredda på att fler ingripande beslut kan komma. Ibland med kort varsel och ibland som stör livet än mer. 

Målet med regeringens arbete är att begränsa smittspridningen så att inte väldigt många ska bli svårt sjuka samtidigt, men också att säkerställa resurser till sjukvården och lindra konsekvenserna för dig som arbetar och för våra företag. Var beredd på att detta kommer att pågå under en längre tid. Var redo för att läget kan förändras snabbt. Men du ska också veta att vi som samhälle möter denna kris med hela vår samlade styrka. 

Nu har vi alla ett stort eget ansvar. Det kommer några få stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull, utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor men också för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla. 

Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, att skydda äldre och andra riskgrupper. Ingen av oss får chansa. Ingen av oss får gå till jobbet med symptom.

Det gäller även dig som är 70+ eller tillhör en annan riskgrupp. Jag förstår att det är frustrerande att begränsa dina sociala kontakter, men det är just nu nödvändigt. För din egen hälsas skull, men också för att skydda andra människor och ge sjukvården en möjlighet att klara av situationen.

Ingen människa står ensam inför denna kris, men varje person har ett tungt ansvar. Att följa myndigheternas råd är varje persons plikt. Också din, och min. 

 

Jag är stolt över att vara Sveriges statsminister när jag ser vad så många gör för sina medmänniskor. Ni visar att när det är som tuffast, då är vår sammanhållning som starkast. 

Jag är säker på att alla i Sverige kommer att ta just sitt ansvar. Göra ditt yttersta för att säkra andras hälsa. Att hjälpa varandra och därför kunna se tillbaka på den här krisen och vara stolt över just din roll, dina insatser för dina medmänniskor, för vårt samhälle och för Sverige. 

 

Tack.  

 

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Obs! Texten är ett referat.

 

 

 

  

 

Senast uppdaterad 22 mar 2020, 23.09