Långa väntetider för att förnya pass på ambassaden i Haag och vid övriga ambassader inom EU och EES

08 apr 2021

Många hör av sig angående att det är svårt att få en tid för att förnya sitt pass eller id-kort och vi vill gärna förklara varför det är så.

Begränsade öppettider:

Corona-pandemin har i stor utsträckning påverkat ambassadens arbete och särskilt den konsulära verksamheten. Antalet personer som söker pass har ökat, speciellt inför sommaren, samtidigt som vi under två års tid kunnat ta emot färre besökare (på grund av lockdown och för att undvika trängsel i väntrummet). Nu har vi maximerat antalet tider, men det är fortfarande ett högre tryck än normalt. 

Boka av om du inte kan komma:

Det händer tyvärr att en bokad passtid inte utnyttjas. Detta är förstås extra beklagligt nu nnär det är så hårt tryck på passtider. Vi vill därför speciellt uppmana dig som inte kan komma på bokad tid att så fort som möjligt avboka den i systemet. Då får en annan person möjlighet att boka tiden. 

Endast en fotostation:

Det finns också en rent teknisk begränsning i och med att det bara finns en så kallad fotostation för upptagning av biometri på ambassaden. Sedan 2005 ska biometri lämnas vid ansökan av pass och upptagning av biometri måste göras vid varje ny ansökan eftersom informationen inte lagras på annat sätt än i chippet i passet. Detta är den största begränsningen av antalet möjliga ansökningar och går tyvärr inte att åtgärda. 

Se till att ansökan är komplett:

På vår informationssida om pass står en checklista på vilka dokument som behövs. Vi kan bara ta emot en ansökan om samtliga dokument tas med och är korrekt och fullständigt ifylld. Du hjälper till att korta väntetiderna genom att komma väl förberedd till ambassaden! Länk till passinformationssidan

Online tidsbokning:

Tiderna bokas upp väldigt fort, ofta på ett par timmar. Nya tider läggs ut regelbundet och så fort en tid avbokats kommer den ut i systemet igen. Det lönar sig därför att gå in regelbundet i online bokningen. Länk till tider.

Upptagningsområde:

Vi har ett stort upptagningsområde i Haag med sökande från Belgien och Luxemburg (där det inte finns någon svensk ambassad) samt från västra Tyskland. 

Om möjligt, ansök om pass och id-kort i samband med Sverigevistelse:

Flera kommuner i Sverige kämpar också med långa väntetider för att förnya pass medan vissa kommuner fortfarande har lediga tider. Det kan vara en bra ide att söka i närområdet om du befinner dig på semester i Sverige denna sommar. Om du inte hinner att hämta ut passet under Sverigevistelsen så går det bra att hämta ut det på ambassaden i Haag - glöm inte att säga till om detta vid ansökningstillfället så att det registreras korrekt. 

Senast uppdaterad 21 jul 2022, 09.45