Långa väntetider för att förnya pass på ambassaden i Haag och vid övriga ambassader inom EU och EES

08 apr 2021

Många hör av sig angående att det är svårt att få en tid för att förnya sitt pass eller id-kort och vi vill gärna förklara varför det är så. OBS! Handläggningstiden är inte längre än vanligt. Förutsatt att ansökan är komplett är ditt nya pass klart inom 2-4 veckor.

Begränsade öppettider:

Corona-pandemin har i stor utsträckning påverkat ambassadens arbete och särskilt den konsulära verksamheten. Dels har ambassaden i linje med de lokala riktlinjer som utfärdas av nederländska myndigheter begränsat antalet besök till ambassaden och dels har mer tid avsatts mellan inbokade besök för att undvika trängsel i väntrummet. 

Endast en fotostation:

Det finns också en rent teknisk begränsning i och med att det bara finns en s k fotostation för upptagning av biometri på ambassaden. Sedan 2005 ska biometri lämnas vid ansökan av pass och upptagning av biometri måste göras vid varje ny ansökan eftersom informationen inte lagras på annat sätt än i chippet i passet. Detta är den största begränsningen av antalet möjliga ansökningar och går tyvärr inte att åtgärda. 

Online tidsbokning:

Sedan online bokningssystemet öppnades igen i janauri 2021 bokas tiderna upp väldigt fort, ofta på ett par timmar. Nya tider läggs ut var tredje månad. Länk till tider.

Upptagningsområde:

Vi har ett stort upptagningsområde i Haag med sökande från Belgien och Luxemburg (där det inte finns någon svensk ambassad) samt från västra Tyskland. Ytterligare en anledning till att det är svårt att hitta en ledig tid är att personer som vanligtvis hade planerat att ansöka om nytt pass i samband med besök i Sverige nu inte kan resa utan behöver ansöka på plats här. Detta gör att trycket på tidsbokningen är så mycket större nu än i vanliga fall.

Om möjligt, ansök om pass och id-kort i samband med (nödvändig) Sverigevistelse:

Vi vill be om er förståelse för att det här en situation utöver det vanliga och att vi tar emot så många ansökningar vi kan samt att personalen arbetar hårt för att försöka assistera så många som möjligt. Vi vill därför uppmana dig som har för avsikt att resa till Sverige att passa på att ansöka om nytt pass eller id-kort på plats där. Om man inte hinner att hämta ut passet under Sverigevistelsen så går bra att hämta ut det på ambassaden om man anger det vid ansökningstillfället så att det registreras.

Senast uppdaterad 08 apr 2021, 19.41