Meny

Frågor & svar om situationen runt covid-19

14 apr 2020

Ambassadens reseinformation uppdateras löpande utifrån den bästa information som finns tillgänglig för stunden. Läs nedan aktuella frågor och svar.

Aktuella frågor och svar om COVID-19 i Nederländerna

UD avråder sedan från icke nödvändiga resor till alla länder, läs mer här. Se även frågor och svar om Reseavrådan här.

 

Var hittar jag information om corona-situationen i Nederländerna?

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu:s (RIVM) hemsida finner du mycket information på engelska. Klicka på länkarna härunder:

Regeringens information om åtgärder för att minska smittspridningen av covid-19

Regeringens information om de förlängda åtgärderna 

Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) har lokal information för din kommun.

Telefonnummer för information om corona: 0800-1351 (öppen från 8:00-20:00)

Röda Korsets speciella hjälplinje för äldre och de riskutsatta: 070-4455 888

 

Var hittar jag information om corona-situationen i Sverige?

Om du önskar information på svenska, besök Folkhälsomyndighetens sida med allmän information om coronaviruset och deras Frågor & svar.

 

Var hittar jag information om corona-situationen i Europa och världen?

Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och Världshälsoorganisationens (WHO) webbsidor finns ytterligare information om coronaviruset och det internationella samarbetet för att begränsa utbrottet och dess verkningar. Informationen ges även på engelska.

 

Kan jag gå ut i Nederländerna?

Restauranger, caféer, muséer och sport- och nöjeslokaler är stängda minst fram till 19 maj. Inga större evenemang kommer att hållas åtminstone till 1 september. Alla som kan uppmanas att arbeta hemifrån. Se denna sida för mer detaljer

 

Kan jag resa inom Nederländerna?

"Lämna kollektivtrafiken till människor som verkligen behöver det!"

Så lyder uppmaningen från alla kollektivtrafikföretag och ProRail, som ansvarar för tågtrafiken.

Dessutom krävs munskydd från och med 1 juni. Detta eftersom det inte alltid är möjligt att hålla 1,5 meters avstånd.

 • Lokaltrafik - buss eller spårvagn
  • Nästan alla transportföretag har anpassade tidtabeller. Vissa kör enligt sommartid, andra som helgdag. Det är viktigt att själv ta reda på vad som gäller för dagen, inte ens de vanliga kollektivtrafiks-apparna hinner uppdateras varnar man.
  • För att minska chaufförens kontakt med passagerare på bussar och spårvagnar, uppmanas resenärer att gå in bakvägen och att resa med kollektivtrafiks-chipkort (försäljningen av enstaka biljetter är begränsad).

 

 • Resa med tåg
  • Även med tåg ombeds resenärer att bara resa när det verkligen behövs.
  • Nederlandse Spoorwegen (NS) och ProRail har anpassade tidtabeller. Cirka 50-60% av tågen går.

Via denna länk ges mer information för såväl tåg som kollektivtrafik över hela landet.

 • Thalys
  • När det gäller snabbtåget Thalys så går det enbart en avgång per dag från Bryssel till Paris och åter Bryssel samt en daglig avgång till Amsterdam och åter Bryssel. Antal platser på tåget är reducerat. Gäller mellan 31 mars – 17 maj. 

 

 • Långfärdsbuss
  • Flixbus har stängt sina busslinjer till Köpenhamn och Malmö. Det gäller åtminstone tills 26 maj 2020. 

 

 • Färjetrafik
 • Det finns färjor som trafikerar Sverige från Tyskland men de flesta linjer har anpassade tidtabeller. Se för mer information
  • Stena line
  • DFDS färjor har ställt in trafiken från Amsterdam till Newcastle. Detta gäller i första hand till 26 maj 2020. 
  • P&O Ferries trafikerar rutten Rotterdam till Hull med anpassad tidtabell. Eftersom icke nödvändiga resor avrådes, måste du kunna bevisa att resan är nödvändig och inte av semesterkaraktär.

Befinner du dig på resa i Nederländerna? Ladda hem UD:s app Resklar i Appstore eller Play. Tänk på att acceptera pushnotiser vid installationen.

Anmäl dig till svensklistan här

 

Går det flyga till och från Schiphol?

I dagsläget är Schiphol öppet. Det går flyg till länder som inte har stängt sina gränser, men många flighter har ställts in. Håll dig uppdaterad via Schiphol och IATA

 

KLM flyger inte längre till / från ett antal länder. Det innebär även transit. För närvarande har KLM circa en flight per dag till Stockholm och Göteborg. Linköping trafikeras inte. Tidtabellen för KLMs flyg är anpassad. Fram till minst 3 juli 2020 kommer endast cirka fem till tio procent av det normala antalet flygningar att genomföras. Vilka flygningar som fortfarande görs ändras per vecka, bland annat på grund av de åtgärder som vidtagits av olika myndigheter. Resenärer uppmanas att informera sig om resebegränsningar till sin destination före bokningen. Och att vara medveten om att dessa kan variera beroende på land och personliga omständigheter och kan komma att ändras. För flygningar som är bokade nu, men som avbokas senare, kommer resenärer att få en kupong. OBS! KLM har även infört munskyddstvång på alla flygningar. Läs mer på KLMs hemsida

SAS flyger från och med maj då och då mellan Stockholm och Nederländerna.

 

 

 

Jag ska flyga till/från Nederländerna i närtid. Vad gäller?

Den som flyger till Nederländerna från Stockholm (Arlanda eller Bromma) kan behöva ett hälsointyg. Detta tillhandahålls vid incheckningen. Vid ankomst till Nederländerna uppmanas resenären att gå i 14 dagars karantän. Läs mer om regeln här

 

Via denna sida kan du följa de nederländska myndigheternas råd (endast på nederländska).

 

 

Jag ska köra till Sverige från Nederländerna, vad gäller för mig?

Ambassaden har i nuläget inte någon uppgift om att gränserna till Sverige stängs. Men tänk på att Danmark stängt sina gränser. Situationen kan dock förändras snabbt och du bör löpande hålla dig informerad. Ladda hem UD:s app Resklar och ställ in ’Notiser på’ för att kunna ta emot eventuellt ändrade reseråd.

Länk till ANWB:s hemsida med aktuell information på nederländska.

 

Jag har en flygresa bokad till Sverige via Kastrup eller Oslo. Kommer jag att kunna resa vidare till Sverige?

Kontakta ditt flygbolag för information eller läs på norska och danska myndigheters hemsidor till exempel Avinor samt Copenhagen Airport.  

 

Jag planerar att åka till eller befinner mig i Aruba eller Curaçao, vad gäller?

Curaçao: Luftrummet är stängt för alla inkommande passagerarflyg. Invånare på Curaçao som för närvarande är bosatta i Europa kan återvända om de har en returbiljett, enligt lokala myndigheter. De måste sedan vara i karantän i 14 dagar. Resenärer rekommenderas att kontakta flygbolaget och / eller resebyrån. Läs mer på Nederland wereldwijd och Curaçao

Aruba: Luftrummet är stängt för passagerarflyg från alla länder. Invånare i Aruba som för närvarande är bosatta i Europa får lov att återvända enligt de lokala myndigheterna. Resenärer rekommenderas att kontakta flygbolaget och / eller resebyrån. Passagerare från kryssningsfartyg kontrolleras strikt när de besöker Aruba. Läs mer på Nederland wereldwijd och Aruba (även på engelska).

 

Är campingplatserna i Nederländerna öppna?

UD och även de nederländska myndigheterna avråder från alla icke nödvändiga resor.

Vissa campingplatser har öppet men under strikta villkor. Gemensamma duschar och/eller pool och toaletter är stängda, likaså caféer och restauranger. Kontakta campingen för mer information.

 

 

Uppmanar UD svenskar att resa hem?

Alla som befinner sig utomlands bör se över sin egen situation. Det kan exempelvis vara bäst att inte resa överhuvudtaget för en tid framöver. Resenärer måste anpassa sig till situationen och acceptera en viss grad av ovisshet. Det är ett beslut som individen måste ta. Det kan dock vara bra att se över sin hemförsäkring så att reseskyddet täcker eventuella merkostnader.

 

Kommer UD att hjälpa svenskar att ta sig hem?

UD uppmanar den enskilde att själv ordna sin återresa genom sin resebyrå, sitt flygbolag eller försäkringbolag. Vi förstår att situationen är svår, men resenärer kommer att behöva anpassa sig till situationen och acceptera ovisshet. Många resenärer kan bli tvungna att stanna kvar på resmålet tills flygtrafiken återupptas. Resebyråerna och flygbolagen försöker transportera hem alla som berörs. UD organiserar repatrieringsflighter från vissa länder, Nederländerna är inte ett av dem för närvarande.

Läs mer på Utrikesdepartementets hemsida

Vad är skillnaden mellan avrådan från icke nödvändiga resor och alla resor?

Icke nödvändiga resor avser besöks-och turistresor. Alla resor omfattar även affärsresor och officiella resor. Tänk också på att handla ansvarsfullt. Situationen är på många sätt exceptionell.

 

Vad betyder det att "hålla avstånd på grund av coronavirus"?

Genom att hålla minst 1,5 meters avstånd till omgivande personer har viruset mindre chans att spridas. Denna regel måste iakttas överallt i Nederländerna, även i hemmet om främmande (högst tre personer) är på besök. 

 

Senast uppdaterad 07 maj 2020, 12.27