Praktikant till Sveriges ambassad i Chisinau vt 2020

16 sep 2019

Är du intresserad av vad som händer i Moldavien och Östeuropa just nu? Studerar du statsvetenskap, juridik eller något annat ämne på högskolenivå där du får möjlighet att fördjupa dig i situationen i Östeuropa? Då ska du söka praktik hos oss på ambassaden i Chisinau inför våren 2020. Sista ansökningsdag 10 oktober.

Uppgifter under praktiken
Ambassaden i Chisinau erbjuder en praktikant möjligheten att få inblick i arbetet på en medelstor svensk utlandsmyndighet vars verksamhet spänner över ett brett område; politik och ekonomi, Sverigefrämjande, kultur- och handelsutbyte samt ett omfattande utvecklingssamarbetsprogram.  Vi är för närvarande 14 personer på ambassaden, varav fem utsända från Sverige. Vi verkar i en spännande och ombytlig miljö med ibland tvära kast och varierande arbetsuppgifter. Att göra praktik hos oss är en unik chans att få erfarenhet av hur en svensk utlandsmyndighet fungerar i ett samhälle i förändring i vårt närområde.

Som praktikant på ambassaden kommer du att följa utvecklingen och sammanställa nyhetsrapportering, delta i kommunikationsarbetet samt ta fram och sammanställa bakgrund till tematiska rapporter. Särskild vikt läggs vid att följa Moldaviens reformarbete och EU-närmande. Du kommer att få tillfälle att delta i möten och seminarier samt i förberedelser av ambassadaktiviteter. Målsättningen är att praktikanten skall bli bekant med de olika arbetsområden och arbetsuppgifter som förekommer vid utlandsmyndigheten.

Din bakgrund och kompetens
Som praktikant ska du vara inskriven som student vid universitet eller högskola, gärna med inriktning på statsvetenskap, ekonomi eller juridik, men även andra är välkomna att söka. Praktiken ska utgöra en del av en pågående utbildning som leder till examen. Enstaka fristående praktikkurser som inte ingår i något program som leder till examen är tyvärr inte godkända. Institutionen ska intyga att praktiken är poänggivande eller relevant för den studerandes utbildning. Lärosätet är huvudman för praktikanten under praktiktiden och ansvarar för försäkring.

Övrigt
Praktiken bör motsvara en termins studier.

För arbete och praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder).

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin.

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik inom utrikesförvaltningen.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se/chisinau.

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Anja Jahn Günther på telefon +373 22 26 73 41, anja.jahn.gunther@gov.se, Pauline Lövgren, pauline.lovgren@gov.se.

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m.m. framgår (motsv.) senast den 10 oktober 2019. Ansök via vårt rekryteringsverktyg.

Senast uppdaterad 16 sep 2019, 11.50