Sida återupptar bilateralt utvecklingssamarbete med Makedonien

12 mar 2018

Sidas generaldirektör Carin Jämtin besökte Skopje den 12 mars för att underteckna ett avtal med Makedoniens vice premiärminister för europeiska frågor, Bujar Osmani, om förnyat bilateralt utvecklingssamarbete mellan Sverige och Makedonien för perioden 2018-2020.

Sverige var sedan Makedoniens självständighet 1991 och fram till 2012 närvarande i landet som en aktiv givare av utvecklingsstöd för att assistera Makedonien, särskilt i dess insatser för ett EU-medlemskapsnärmande. Efter avvecklingen av det bilaterala samarbetet 2012 förblev Makedonien dock en del av Sidas regionala program. Sedan den makedonska regeringen initierat förnyade insatser för att intensifiera landets EU-närmandeprocess har den svenska regeringen beslutat att återuppta det bilaterala utvecklingssamarbetet med Makedonien.

En budget om cirka 3 miljoner euro avsätts årligen för att stödja projekt som syftar till att förbättra landets marknadsekonomiska anpassning till EU, stärka demokratin och respekten för de mänskliga rättigheterna samt ökat fokus på reformer inom området för miljö och klimatförändringar.

 Carin Jämtin sa under mötet med vice premiärminister Bujar Osmani bland annat: ”Vi ser EU-närmandet som en nyckelprocess som kommer att medföra möjligheter för en långsiktig förbättring av den makedonska befolkningens levnadsförhållanden. Många utmaningar väntar Makedonien och vi är beredda att stödja landet i att möta dessa i linje med det återupptagna bilaterala utvecklingssamarbetet mellan våra länder. Vi ser fram emot ett förstärkt samarbete”.

 

Senast uppdaterad 13 mar 2018, 16.42