Praktikant höstterminen 2023 till ambassaden i Skopje

13 mar 2023

Vill du till en trevlig ambassad där politisk bevakning och Sverige- och kulturfrämjande aktiviteter kommer utgöra dina viktigaste områden? Då hoppas vi att du vill till oss. Hos oss kommer du att spela en aktiv och viktig roll i ambassadens verksamhet.

Uppgifter under praktiken

Som praktikant hos oss erbjuds du en bred inblick i många delar av verksamheten vid en svensk ambassad, med politisk bevakning och främjarprojekt som de två viktigaste områdena. I nära samverkan med din handledare kommer du att medverka i ambassadens politiska och ekonomiska rapportering, bevakning av Nordmakedoniens EU-närmandeprocess, Sverige-, kultur- och näringslivsfrämjande aktiviteter samt i andra delar av ambassadens handläggning. Du förväntas skriva minst en längre och mer analytisk rapport i ett ämne som du och din handläggare kommer överens om.

Din bakgrund och kompetens

Det är ett krav att praktikanten har en lämplig akademisk inriktning (exempelvis inom statsvetenskap, juridik, nationalekonomi, internationella relationer, regionala studier eller samhällsvetenskap) och god stilistisk förmåga, såväl vad gäller svenska som engelska. Kunskaper i makedonska, annat slaviskt språk eller albanska är meriterande men inte ett krav.

Övrigt
Praktikanten måste vara inskriven vid ett universitet/högskola och att praktiken görs inom ramen för ett program eller i anslutning till en (studiemedelsberättigad) utbildning som leder till examen.

För att göra praktik hos oss behöver du själv säkerställa att du uppfyller eventuella krav, t.ex. på vaccination mot covid-19, som kan gälla för inresa i det aktuella landet. Vid försämrad lägesbild i regionen kan praktiken komma att avbrytas i förtid. UD eller utlandsmyndigheten står inte för några eventuella kostnader detta kan medföra för praktikanten.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev där du beskriver syftet med praktiken samt varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker hur praktiken kopplar till din utbildning. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

För arbete och praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder). Vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin.

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik inom utrikesförvaltningen.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se/skopje.

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Bibi Gramson på telefon +389 (0)2 3297 884 eller via e-post bibi.gramson@gov.se

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m.m. framgår senast den 30 mars 2023. Ansök via vårt rekryteringsverktyg.

Senast uppdaterad 13 mar 2023, 14.05