Praktik på ambassaden i Pristina VT 2022

15 sep 2021

Är du intresserad av politik, utvecklingsfrågor och diplomati och vill känna på livet som statstjänsteman? Ta chansen att praktisera på Sveriges ambassad i Kosovo och få möjligheten att arbeta med Sveriges utrikespolitiska agenda i västra Balkanregionen - mitt i den politiska hetluften.

Praktikanter vt 2022 till Ambassaden i Pristina

Uppgifter under praktiken
Ambassaden i Pristina erbjuder två praktikplatser till VT 2022: En med fokus på politik och främjande och en med fokus på utvecklingssamarbete.

Som praktikant med fokus på politik och främjande kommer du att ta fram underlag till ambassadens politiska rapportering. Du deltar i möten och medverkar i planeringen och genomförandet av ambassadens Sverigefrämjande verksamhet. Under handledning får du även aktivt arbeta med ambassadens digitala diplomati vilket sker genom extern kommunikation, främst i sociala media. Under en termin får du lära dig om hur en ambassad arbetar och hur diplomati går till, samtidigt som du har möjligheten att fördjupa dig i Kosovos politik, samhälle och kultur.

Som praktikant med fokus på utvecklingssamarbetet arbetar du inom ramen för Sidas uppdrag i Kosovo. För utvecklingssamarbetet mellan Sverige och Kosovo ligger fokus på att stärka demokratisk samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och jämställdhet samt att främja en miljömässigt hållbar och ekonomisk utveckling. Du tilldelas varierade uppgifter av såväl analytisk som av mer praktisk karaktär, medverkar vid möten och i förekommande fall i planering och administrativt stöd. Du har samtidigt möjlighet att ta egna initiativ och fördjupa dig i särskilda frågor.

Din bakgrund och kompetens
Du bör ha genomfört större delen av ett program med statsvetenskaplig, juridisk, miljö/hållbar utveckling eller ekonomisk inriktning, alternativt utbildning inom kultur- och kommunikationsområdet eller andra samhällsvetenskapliga fält. Stor vikt fästs vid förmågan att arbeta självständigt och god stilistisk förmåga i såväl svenska som engelska. Språkkunskaper i albanska eller serbiska värderas men är inte ett krav.

Övrigt
Praktiken bör motsvara en termins studier och ska utgöra en del av en pågående utbildning som leder till examen. Ansökan som baseras på enstaka fristående praktikkurser som inte ingår i något program som leder till examen accepteras inte.

För att göra praktik hos oss behöver du vara fullvaccinerad mot covid-19, intyg krävs. Vid försämrad lägesbild i regionen kan praktiken komma att avbrytas i förtid. UD eller utlandsmyndigheten står inte för några eventuella kostnader detta kan medföra för praktikanten.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev där du beskriver syftet med praktiken samt varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker att praktiken ingår i din utbildning. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

För arbete och praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder).

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se/pristina

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Sadaf Haidari på telefon +383 45 111 456.

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m m framgår (motsv) senast den 13 oktober 2021. 

Ansökan till praktik på Sveriges Ambassad i Pristina har nu stängt

 

Senast uppdaterad 15 sep 2021, 11.19