Alternate Text

Sveriges ambassadPristina, Kosovo

Lokal tid 09:21

Inreseförbudet till Sverige återinförs

03 sep 2021

Från och ed den 6 september råder inreseförbud till Sverige från Kosovo. Regeringen beslutade den 2 september att revidera inreseförbudet till följd av den kraftigt ökande smittspridningen i en rad länder. Kosovo är ett av dessa. Det nya tillfälliga inreseförbudet gäller till och ed 31 oktober men kan komma att förlängas. Ändringen sker med anledning av en uppdatering av EU:s rekommendationer avseende inresor från tredjeland.

Inreseförbudet innebär att en utlänning som reser till Sverige från en annan stat än en EES-stat eller Schweiz ska nekas inresa i landet och avvisas. Från detta görs ett antal undantag, bland annat gäller inreseförbudet inte för utländska medborgare som är bosatta i vissa länder. Vilka länder som undantas finns angivet i en bilaga till förordningen.

Den beslutade ändringen innebär att USA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro och Nordmakedonien tas bort från bilagan till förordningen. Det innebär att personer bosatta i dessa länder inte längre undantas från inreseförbudet enbart på den grunden att han eller hon är bosatt där.

För utländska medborgare som reser till Sverige från USA, Israel, Kosovo, Libanon, Montenegro eller Nordmakedonien från och med den 6 september, är det bara personer som omfattas av något annat undantag från inreseförbudet som får resa in i Sverige. Det handlar om exempelvis utländska medborgare som har uppehållstillstånd i Sverige, har särskilt angelägna behov eller som ska utföra nödvändiga funktioner, och som dessutom kan visa upp ett negativt covid-19-test. Det negativa covid-19-testet får inte vara äldre än 48 timmar. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre, med vissa undantag.

Ändringen sker med anledning av en uppdatering av EU:s rekommendationer avseende inresor från tredjeland som beslutades den 30 augusti 2021 baserat på uppgifter från EU:s smittskyddsmyndighet (ECDC) om det kraftigt försämrade smittspridningsläge som råder i dessa länder.

Ändringen träder i kraft den 6 september 2021.

Senast uppdaterad 03 sep 2021, 10.01