Meny

Sök praktik på Sveriges ambassad i Pristina vårterminen 2020

16 sep 2019

Är du intresserad av politik, utvecklingsfrågor och diplomati och vill du känna på livet som statstjänsteman? Ta chansen att praktisera på Sveriges ambassad i Kosovo och få möjligheten att arbeta med Sveriges utrikespolitiska agenda i den dynamiska Västra Balkanregionen - mitt i den politiska hetluften!

Uppgifter under praktiken
Ambassaden i Pristina erbjuder två praktikplatser till VT 2020: En med fokus på politik och främjande och en med fokus på utvecklingssamarbete.

Som praktikant med fokus på politik och främjande kommer du att ta fram underlag till ambassadens politiska och ekonomiska rapportering. Du deltar i möten och medverkar i ambassadens Sverige-främjande verksamhet samt det kulturella utbytet mellan Sverige och Kosovo. Under handledning får du även aktivt arbeta med ambassadens digitala diplomati vilket sker genom extern kommunikation, främst i sociala media. Under en termin får du lära dig om hur en ambassad arbetar och hur diplomati går till, samtidigt som du har möjligheten att fördjupa dig i Kosovos politik, samhälle och kultur.

Som praktikant med fokus på utvecklingssamarbetet arbetar du inom ramen för Sidas uppdrag i Kosovo. För utvecklingssamarbetet mellan Sverige och Kosovo ligger fokus på att stärka demokratisk samhällsstyrning, mänskliga rättigheter och jämställdhet samt att främja en miljömässigt hållbar och ekonomisk utveckling. Du tilldelas varierade uppgifter av såväl analytisk som av mer praktisk karaktär, medverkar vid möten och i förekommande fall i planering och administrativt stöd. Du har samtidigt möjlighet att ta egna initiativ och fördjupa dig i särskilda frågor.

Din bakgrund och kompetens
Du bör ha genomfört större delen av ett program med statsvetenskaplig, juridisk, miljö/hållbar utveckling eller ekonomisk inriktning, alternativt utbildning inom kultur- och kommunikationsområdet eller andra samhällsvetenskapliga fält. Stor vikt fästs vid förmågan att arbeta självständigt och god stilistisk förmåga i såväl svenska som engelska. Språkkunskaper i albanska eller serbiska värderas men är inte ett krav.

Övrigt
Praktiken bör motsvara en termins studier.

För arbete och praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder).

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin.

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik inom utrikesförvaltningen.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se/

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Ulrika Wickelgren Moghimi på telefon +383 45 113 183

Välkommen med din ansökan inklusive CV och studieintyg där antalet poäng m m framgår (motsv) senast den 10 oktober 2019. Ansök via vårt rekryteringsverktyg här!

Senast uppdaterad 18 sep 2019, 10.02