Svenska Skolan i Beijings stipendium för studier i Kina

13 mar 2022

Välkommen att ansöka till Svenska Skolan i Beijings stipendium för studier i Kina. Stipendiet gäller för studier på alla nivåer med en åldersgräns för den studerande på 25 år.

Ansökningshandlingar 2022
Kvalifikationer för sökande till Svenska Skolan i Beijings stipendium för studier i Kina.

Sökande skall

  • vara högst 25 år vid tidpunkten för stipendiets utdelning
  • ha avslutat sina svenska gymnasiala studier, eller motsvarande studie-nivå i internationell skolmiljö när de planerade studierna i Kina påbörjas
  • ha konkreta planer för sina fortsatta (men ännu ej påbörjade) studier genom att kontakt etablerats med institution eller universitet i Kina; kontakten skall dokumenteras med antagningsbevis och/eller inbjudningsbrev eller motsvarande
  • kunna redovisa hur stipendiepengarna har använts senast den 31 mars året efter mottagandet av stipendiet
  • uppvisa intyg för genomförda studier
  • vara beredd att dela med sig av sina erfarenheter till Svenska Handels-kammaren i Kina

I övrigt gäller att

  • f.d. elever vid Svenska Skolan i Beijing, liksom sökande med dokumenterade tidigare kinesiska språkstudier kommer att beredas företräde
  • stipendiekommitténs beslut går ej att överklaga

Följande handlingar skall bifogas ifylld ansökan

  • Curriculum vitae
  • Intyg på fullbordad gymnasial utbildning eller motsvarande
  • Kort personligt brev
  • Beskrivning av konkreta planer för studierna i Kina (när, var, hur), samt fullständig kostnadskalkyl och tidplan
  • Antagningsbevis och/eller inbjudningsbrev eller motsvarande
    motsvarande
    (Under pandemin har det visat sig att erhållet antagningsbevis/inbjudningsbrev från kinesiskt lärosäte inte är en garanti för att få ett kinesiskt studentvisum utfärdat. I den initiala ansökan är det dock tillräckligt att bifoga erhållet antagningsbevis/kopia på gjord ansökan, emedan ett tilldelat stipendium kommer först att utdelas när formellt studentvisum har erhållits. Studier som planeras ske på distans kvalificerar inte för Svenska Skolan i Beijings stipendium.)


Två akademiska/professionella referenspersoner skall skicka rekommendationsbrev direkt till stipendiekommittén.

Komplett ansökan skall vara stipendiekommittén tillhanda i god tid före studierna påbörjas, dock senast den 1 januari, 2022, för studier som planeras påbörjas på vårterminen 2022, och senast 31 mars, 2022, för studier som planeras påbörjas på höstterminen 2022. Ansökningar efter dessa datum kommer inte att behandlas.

Mottagar/en/na av årets stipendium och övriga sökande kommer att underrättas under april månad 2022. Årets stipendiat/er kommer att offentliggöras vid Svenska Handelskammaren i Kinas AGM i maj/juni 2022.

I den händelse stipendiat/er har utsetts, men pandemin fortsätter att försvåra utfärdandet av studievisa till Kina, så kommer stipendiaten/erna i första hand ges möjlighet att tidsmässigt flytta fram studieperioden ett kalenderår, även om det innebär att stipendiaten/erna inte längre uppfyller ålderskriteriet.

För ytterligare frågor samt ansökningsformulär, vänligen besök Svenska Handelskammaren i Kinas hemsida: www.swedcham.cn/career/internships-scholarships.

Senast uppdaterad 30 nov 2021, 11.32