Lansering av kampanjen FN kampanjen "16 days of Activism"

06 dec 2019

UN Women och svenska ambassaden i Peking arrangerade en öppningsceremoni för den 16-dagar långa kampanjen "16 Days of activism" med fokus på att förebygga och motverka våld mot kvinnor den 25 november, FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor.

Under de 16 dagarna kommer en rad aktiviteter att ske både online och offline under temat “Orange the World”. Bland annat en onlinekampanj som uppmuntrar till att uppmärksamma våld mot kvinnor och hur man kan arbeta för att förebygga. 

Den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor instiftades av FN:s generalförsamling år 1999. Orange Day kampanjen startades år 2008 av FN:s dåvarande generalsekreterare som utnämnde den 25:e varje månad till Orange Day.

Orange Day är dagen då FN uppmanar hela världen att manifestera och uppmärksamma våld mot kvinnor. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

"Varje dag och överallt, måste alla människor dela på ansvaret att bekämpa mäns våld mot kvinnor”, sa Smriti Aryal, som leder UN Womens kinaversamhet i hennes öppningstal. Hon lyfte även fram vikten av Kinas lag mot våld i hemmet som trädde ikraft 2016.  

Lagen innebär att polis nu måste ingripa när anmälan om våld i nära relationer inkommer och att de måste även hjälpa offret att få den vård och hjälp som behövs. Utsattas möjlighet att få rätt till besöksförbud förbättrades också i och med lagändringen, och enligt lag skall berörd domare fatta ett beslut inom 72 timmar.

Under öppningsceremonin deltog experter och företrädare inom olika branscher i ett panelsamtal för att dela insikter och erfarenheter om att stå upp för våld och ändra attityder.

Skådespelerskan och UN Women ambassadören Hai Qing sa ”Kinesiska kvinnor genomgår ett uppvaknande just nu. Om en kvinna står upp och berättar sin historia, så hjälper hon inte bara sig själv utan bidrar till att rädda många fler kvinnor.”

André Mkandawire, chef för svenska ambassadens sektion för offentlig diplomati, kommunikation och press, medverkade för att inviga kampanjen under öppningscermonin. Mer än 120 gäster deltog, inklusive gäster från ambassader, FN organisationer, NGOs och media.   

Senast uppdaterad 06 dec 2019, 09.49