Ambassaden söker en politisk handläggare

07 dec 2022

Sveriges ambassad i Peking söker en lokalanställd handläggare till den politiska funktionen vid ambassadens Team för fred och säkerhet, med tillträde så snart som möjligt. Välkommen att skicka in din ansökan senast 3 januari 2023.

Den politiska funktionen ansvarar för bevakning, analys och rapportering kring frågor relaterade till Kinas inrikes-, utrikes- och säkerhetspolitik, mänskliga rättigheter samt internationella utvecklingssamarbete, liksom för besökshantering relaterad till funktionens verksamhetsområden. Funktionen ansvarar även för politisk bevakning och rapportering om Mongoliet.

Som politisk handläggare ingår du i Team Fred och Säkerhet och bistår den politiska funktionen med analys av den politiska händelseutvecklingen i Kina, inrikespolitiska frågor såväl som utrikespolitiska frågor. En stor del av arbetet innebär att översätta och sammanställa material från kinesiska källor. Arbetet ställer krav på god kännedom om kinesisk politik och kinesiska samhällsförhållanden.

Arbetsuppgifter:

  • Bistå med underlag för analys av, och skriva rapporter om den politiska utvecklingen i Kina, inklusive vissa utrikespolitiska frågor.
  • Översätta och tolka mellan kinesiska och svenska vid behov.
  • Bistå den politiska funktionen i dess arbete och i förekommande fall även övriga sektioner på ambassaden.

En framgångsrik sökande bör ha:

  • Mycket goda kunskaper i svenska, kinesiska och engelska
  • Relevant akademisk examen.
  • Goda kunskaper om kinesisk politik och kinesiska samhällsförhållanden.
  • God analytisk kompetens och förmåga att identifiera relevant information i större textflöden.
  • God kännedom om kinesiska medier och sociala medier
  • Initiativkraft och förmåga att självständigt genomföra arbetsuppgifter.
  • Erfarenhet av att översätta text från kinesiska till svenska.
  • Mycket god förmåga att formulera sig i skrift på svenska.

Meriterande är:

  • Erfarenhet av översättning samt tolkning mellan engelska och kinesiska

Om arbetsplatsen:

Sveriges ambassad i Peking är en dynamisk arbetsplats och en av Sveriges största utlandsmyndigheter med närmare 60 personer verksamma inom olika områden. Ambassadens verksamhet är indelad i fem team: fred och säkerhet; omställning, tillväxt och handel; verksamhets- och konsulärt stöd; Sverigefrämjande och kultur samt migration. I ambassadens uppdrag ingår bland annat politisk och ekonomisk rapportering, näringslivsfrämjande, Sverige- och kulturfrämjande, migration samt konsulära och administrativa uppgifter. Verksamheten är omfattande och efterfrågan på information om Sveriges relationer med Kina är stor.

Villkor:

Tjänsten är en lokalanställning med ambassaden som arbetsgivare. Svenskt medborgarskap är ett krav. Tjänsten är en tillsvidareanställning med sex månaders provanställning. Arbetstiden är 39,45 timmar/veckan (heltid).

Ambassaden tillämpar individuell lönesättning. Övriga villkor enligt kollektivavtal (L-LOK). En tjänstepensionsavgift inbetalas till SPV. Skattskyldighet avgörs av svenska skattemyndigheten. Sjukvårdsförsäkring betalas av arbetsgivaren.

En förutsättning för anställning vid ambassaden är att den tillträdande handläggaren genomgått säkerhetsprövning utan anmärkning i enlighet med Säkerhetsskyddslagen. Ambassaden genomför även säkerhetssamtal med den som erbjuds anställningen.

Ansökan:

Du är välkommen med din ansökan senast den 3 januari 2023 per e-post till ambassaden: ambassaden.peking@gov.se. Skriv ”Ansökan politisk handläggare” i ämnesraden.

Bifoga CV och personligt brev, inklusive kontaktuppgifter till två referenspersoner. Kopior av betyg och andra handlingar begärs in vid behov.

Eventuella intervjuer och språktester görs av ambassaden i Peking.

För mer information om tjänstens innehåll, kontakta Mattias Chu, Team-ansvarig för Fred och Säkerhet, på telefonnummer +86 10 8531 1800 eller via ovan nämnda e-postadress till ambassaden.

Senast uppdaterad 07 dec 2022, 11.57