Sveriges ambassadAmman, Jordanien

Välkommen till Sveriges ambassad i Amman, Jordanien

Lokal tid Amman
10:15

Peter Eriksson, Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, besökte Jordanien

10 nov 2019

Den 14–15 oktober besökte Sveriges minister för internationellt utvecklingssamarbete, Peter Eriksson, Jordanien. Besöket var en del av en längre resa till regionen, där även Libanon och Palestina ingick. Fokus vid besöket var klimat, yttrandefrihet och den humanitära situationen i regionen.

Ministern träffade en rad organisationer som är av relevans för internationellt utvecklingssamarbete. Dag ett träffade statsrådet Eriksson och hans delegation representanter från podcaststudion Sowt, finansierade av International Media Support, IMS, som får svenskt stöd för verksamhet i Mellanöstern och Nordafrika. Sowt är ett bra exempel på oberoende journalistik och hur Sverige främjar yttrandefrihet i regionen. Sowt producerar podcasts på arabiska och tar upp ämnen som kan anses kontroversiella i regionen såsom abort, äktenskap över religionsgränser och skam.

Vid besöket till flyktinglägret Zaatari i norra Jordanien, där omkring 80 000 syriska flyktingar lever sedan Syrienkrisens början, träffade delegationen representanter från olika FN-organ som verkar i lägret, bland annat UNHCR, WFP och UNFPA. Den humanitära situationen i Jordanien diskuterades i Zaatari och under en middag med landchefer för sex FN-organisationer.

Innan delegationen reste vidare mot Jerusalem träffade de organisationen EcoPeace vid Döda Havet. EcoPeace är en jordansk-israelisk-palestinsk organisation som arbetar med miljö-, klimat- och vattensamarbete mellan de tre länderna. Mötet vid Döda Havet fokuserade på Jordanfloden och vattenbristen i regionen. Innan Peter Eriksson körde vidare till Jerusalem uttryckte han stor uppskattning över många lärorika intryck i kungadömet.

 

Senast uppdaterad 10 nov 2019, 10.29