Alternate Text

Sveriges ambassadTokyo, Japan

Välkommen till Sveriges ambassad i Tokyo, Japan

Lokal tid 17:13

Meddelande från ambassadören till svenskar som bor i Japan

12 maj 2021

Till svenskar som bor i Japan

Hej!

Här kommer en hälsning till alla svenskar i Japan från svenska ambassaden i Tokyo.

Nödläget i Tokyo, och på en del andra platser i landet, har som bekant förlängts och gäller nu maj månad ut.

Svenska ambassaden är öppen och bemannad, men sedan pandemins utbrott tar vi endast emot förbokade tider och besök. Frågor av brådskande natur gör vi givetvis vårt bästa för att hantera. Tveka inte att höra av er till ambassaden.

Vad gäller de japanska inreserestriktionerna är situationen enklare denna sommar än förra året och personer med uppehålls- och arbetstillstånd ska kunna återvända till Japan. Även i Sverige råder ett tillfälligt inreseförbud till och med den 31 maj, men svenska medborgare och personer med uppehålls- och arbetstillstånd kan resa in i Sverige.

Förutom de konsulära och migrationsrelaterade frågorna arbetar svenska ambassaden i Tokyo vanligtvis en hel del med besök och evenemang. Pandemin har inneburit avsevärda begränsningar, men kontakter mellan våra länder och samhällen upprätthålls, stärks och förnyas på nya sätt. Under de senaste månaderna har statsminister Löfven haft telefonmöte med premiärminister Suga, och Svenskt Näringslivs ledning har haft videomöten med sin japanska motpart Keidanren. Tidigare i år deltog Japans utrikesminister Motegi online vid ett av EUs utrikesministermöten där också Ann Linde var med. Även utrikeshandelsminister Anna Hallberg, socialminister Lena Hallengren och finansminister Magdalena Andersson har haft telefon och videomöten med sina motparter i Japan.

Vi ser fram emot att kunna träffa er här på ambassaden och att så småningom kunna arrangera någon form av sammankomst för de svenskar som är intresserade. På grund av pandemin kommer årets nationaldag inte kunna ge ett sådant tillfälle, möjligheterna kring OS förefaller också ytterst begränsade. Förhoppningsvis kan möjligen lucia bringa ljus, men om detta får vi återkomma. Under tiden kan de som är intresserade ta del av vad svenska ambassaden arbetar med på vår digitala plattform Sweden Digital Village. Om du klickar på ”Embassy” och vidare på ”Embassy Tour” kan du också möta delar av personalen.

Information om ambassadens öppettider och kontaktdetaljer, den svenska regeringens reserekommendationer, hänvisningar till japanska reserestriktioner etc finns på ambassadens hemsida Japan.

Avslutningsvis vill jag nämna att ambassaden kommer att arrangera ett online webinarium för svenskar i Japan på svenska nästa torsdag 20 maj kl 17.00. Där kommer vi att berätta om ambassadens service och verksamhet de kommande månaderna, samt ge möjligheter till att ställa frågor. Webinariet är öppet för alla intresserade och man ansluter genom en länk som kommer att läggas ut på ambassadens hemsida, facebook, twitter och instagram några dagar innan. Sprid gärna denna information.

Bästa hälsningar,

Pereric Högberg
Ambassadör

Senast uppdaterad 12 maj 2021, 11.04