Praktikanter till Ambassaden i Rom (inkl. FN-sektionen) VT 2025

Vill du veta mer om hur Sverige samarbetar med ett av EU:s största medlemsländer, en viktig Nato-partner och därtill G7-land? Vill du förstå hur ambassaden främjar Sverige på näringslivsområdet, genom kulturutbyte och offentlig diplomati? Vill du uppleva hur Sverige arbetar i och med FN-systemet för att alla människor i världen ska få mat för dagen på ett hållbart sätt? Sök praktik på ambassaden i Rom!

Ambassaden söker tre praktikanter för vårterminen 2025, en till FN-sektionen och två till den bilaterala delen av verksamheten, varav en till Politiska sektionen och en till Främjandesektionen.

Uppgifter under praktiken
Praktikplats 2501 (Politiska sektionen): Praktikplatsen har sin tyngdpunkt vid arbetet på den del av ambassaden som ansvarar för den politiska och ekonomiska rapporteringen om Italien, Italiens syn på aktuella frågor inom EU och Nato samt prioriterade frågor i samarbetet mellan Sverige och Italien. Säkerhets- och försvarsfrågor är också viktiga teman för ambassaden. Du får under handledning jobba med analys och faktainsamling, upprätta promemorior och författa rapporter till UD och övriga Regeringskansliet, delta i interna och externa möten, briefingar och seminarier och därigenom bidra till ett svenskt politiskt aktörskap i Italien.

Praktikplats 2502 (Främjandesektionen): De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att arbeta med Sverigefrämjande i Italien (näringslivsfrämjande, kulturutbyte och offentlig diplomati) och kommunikation. Du får under handledning delta i planering och genomförande av olika Sverigefrämjandeprojekt i Italien och aktivt bidra till ambassadens kommunikation bland annat i sociala medier, samt mediebevakning avseende bilden av Sverige i Italien. I uppgifterna ingår även att skriva olika slags texter och underlag och att bidra till rapporteringen till UD och övriga Regeringskansliet.

Praktikplats 2503 (FN-sektionen): Ambassadens FN-sektion har som huvudsaklig uppgift att företräda svenska intressen i de tre Rom-baserade FN-organen FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation), WFP (Världslivsmedelsprogrammet) och IFAD (Internationella jordbruksutvecklingsfonden) samt delta i möten och förhandlingar med representanter för övriga medlemsstater och sekretariaten för organisationerna. Praktikantens huvudsakliga uppgift är att följa FAO-ombudets och/eller WFP/IFAD-ombudets arbete och tillsammans med dessa och lokalanställda kollegor bidra till rapportering, analys och framtagande av svenska ståndpunkter.

Din bakgrund och kompetens
Sökande till samtliga praktikplatser ska ha dokumenterat god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift, såväl på svenska som på engelska, och kunna hantera stora mängder skriftlig information. Du bör ha en utåtriktad personlighet och vara engagerad i och intresserad av internationellt samarbete och utrikespolitik. Du har erfarenhet från att arbeta tillsammans med andra såväl som självständigt, har initiativförmåga och är van att lösa problem, men förstår också när du behöver förankra ditt agerande. Vidare är erfarenhet av arbete eller studier utomlands samt förståelse för utrikesförvaltningens arbetssätt och politiskt styrda organisationer meriterande för alla praktikplatserna.

Praktikplats 2501 och 2502 (Politiska sektionen och Främjandesektionen): Studieinriktning inom antingen samhälls-/statsvetenskap, ekonomi, journalistik/kommunikation eller juridik. Andra utbildningsinriktningar kan också komma i fråga. Du bör ha goda/mycket goda kunskaper i italienska i tal och skrift.

Praktikplats 2503 (FN-sektionen): Vi söker praktikanter med ambitioner att fördjupa och utöka sin utbildning med praktiska erfarenheter från ett multilateralt sammanhang. Sökande ska ha genomfört större delen av ett program med statsvetenskaplig, utvecklingspolitisk, jordbruks-/miljövetenskaplig, ekonomisk eller juridisk inriktning. Andra utbildningsinriktningar kan också komma i fråga. Kunskaper i något eller några av FN-språken är meriterande.

Övrigt
Praktiken bör motsvara en termins studier och ska utgöra en del av, eller göras i anslutning till, en pågående utbildning som leder till examen.

För att göra praktik hos oss behöver du själv säkerställa att du uppfyller eventuella krav som kan gälla för inresa i det aktuella landet. Vid försämrad lägesbild i regionen kan praktiken komma att avbrytas i förtid. UD eller utlandsmyndigheten står inte för några eventuella kostnader detta kan medföra för praktikanten.

Din ansökan ska innehålla CV och personligt brev på svenska där du beskriver syftet med praktiken samt varför du vill göra den hos just oss. Bifoga också intyg som styrker hur praktiken kopplar till din utbildning. Fördelning av praktikplatserna görs efter intervju.

För praktik inom Utrikesdepartementet krävs svenskt medborgarskap (dubbelt medborgarskap är i princip inget hinder). Vi arbetar aktivt för att vara en arbetsplats fri från diskriminering. Regeringskansliet välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Vi ser jämställdhet och mångfald som en styrka och tillgång.

Om du blir erbjuden och tackar ja till en praktikplats har du inte rätt att senare tacka ja till annan praktikplats i utrikesförvaltningen under samma termin. Vi erbjuder sökanden normalt bara en praktikperiod inom utrikesförvaltningen.

För mer information om villkoren för praktik inom UD, se Praktik i utrikesförvaltningen.

För mer information om ambassaden, se www.swedenabroad.se

Är du intresserad?
Vill du veta mer om praktiken, kontakta Johan Berglund för Politiska sektionen (johan.berglund@gov.se / +39 06 44194 222), Maria Ermanno för Främjandesektionen (maria.ermanno@gov.se / +39 06 44194 259) eller för FN-sektionen Pernilla Ivarsson (pernilla.ivarsson@gov.se / +39 06 44194 252).

Välkommen med din ansökan inklusive CV (på svenska) och studieintyg där antalet poäng m.m. framgår senast den 10 oktober 2024. Ansök via rekryteringsverktyget på Regeringskansliets hemsida.

Senast uppdaterad 18 sep 2024, 11.23