Program SUF:s Nätverkskonferens i Milano

18 apr 2019

Program för Svensk Utlandsundervisnings Förenings Nätverkskonferens i Milano 3-4/5 2019

Svenska skolan i Milano har i år värdskapet för den årliga konferens för lärare och styrelser i föreningar som har kompletterande svenska (modersmålsundervisning) som vårt paraplyorgan SUF och Skolverket ordnar.

Konferensen ska handla om ordförrådet – ett perspektiv är ordinlärningen, fundamenatal för våra elever som bor utomlands och oftast bara talar svenska men sällan läser och skriver den. Det andra perspektivet ligger på det aktuella ordförrådet i Sverige: vad talar barn-och ungdom om, vad är viktigt och hur absorberar skolan detta. Våra elever behöver även få tillgång till det samtida språkbruket och inte bara Astrid Lindgrens ord från en svunnen tid.

Här följer programmet:

Torsdagen 2/5


17.00 och framåt: Registrering på hotellet.
IBIS Milano Centro på Via Finocchiaro Aprile 2, Tel: +390263151


18.45 Samling för att gå gemensamt till Domkyrkan och närliggande Pizzeria där vi har bord bokat kl. 19.30
Pizzeria: Fresco e Cimmino - Via Ugo Foscolo 4, T-bana DUOMO Gul linje mot Comasina från Repubblica.

Fredagen 3/5
Konferensen inleds på Università degli Studi di Milano – Via Festa del Perdono 7, M MISSORI – uppgång Piazza Velasca. Vi är i Sala Crociera di Studi Umanistici.

9.00 Inledning och välkomnande: Minna Nietsch - ordförande SSIM

9.10 SUF-information: Annika Simonsson Bergqvist, ordförande SUF

9.30 Riksföreningen Sverigekontakt: Lars Bergman, generalsekreterare

9.50 Skolverket: Per-Olov Ottosson, utbildningsråd

KAFFERAST

10.30 Sverige idag – med örat mot rälsen. Språkutveckling, litteratur för barn och ungdom. I vilken kontext utvecklas våra unga?
Lars JO Larsson, Kvintessensen (http://www.kvintessensen.se/index.html) med mottot Väg orden – mät dem inte. Föreläser om utveckling på alla plan, pedagogisk utveckling, företagsutveckling, samhällets utveckling och ska trendspana för oss som saknar den 100%liga uppdateringen om vad som faktiskt är på gång där hemma.

13.15 LUNCH – Catering av Björk -Swedish brasserie

14.00 Workshop: Språkdidaktik och pedagogiska tips.Vi ska byta grejer med varann – en läsuppgift mot ett stavningstrick. Vi lärare sitter på kunskap och kan fortbilda varandra, ingen metod är för ringa, inga tips ovälkomna. Workshopen går ut på att dela med sig av lektionsupplägg, pedagogiska tips, information om bra lärplattformer, hemsidor, material och annat.

Styrelserna möts under tema: Finna sponsorer, för längre eller kortare kontrakt, och hur kan vi sköta marknadsföringen av skolverksamheten? Hur gör man – finns det enkla lösningar, kan vi stötta varandra?
Fruktstund under arbetet.

15.45 Guidad tur i Milano för den som önskar. Samling på universitetets innergård. OBS! Turen tar ca 1 ½ h och max 30 personer kan delta så här gäller anmälan och först till kvarn, men samma tur erbjuds även lördag direkt efter konferensen är slut (se nedan). Anmäl till: info@annabrannstrom.se (ange önskad dag)

19.00 Samling på hotellet för promenad till middag på i t a l i e n s k restaurang (ca 700 m).
Restaurang: Osteria Mamma Rosa - Piazza Cincinnato 4

Lördagen 4/5
Konferensen fortsätter på Università degli Studi di Milano – Via Festa del Perdono 3, M MISSORI – uppgång Piazza Velasca. Vi är i Aula 102.

9.15 Svenska skolan i Milanos elever presenterar skolan.

9.30 Föreläsning ordförråd och ordinlärning: tankar runt hur man utvecklar elevernas språk och hur man bygger upp ett ordförråd (teori bakom och idéer att använda i undervisningen).
Gunnel Jäderland, Jönköpings Universitet Universitetsadjunkt i svenska och svenska som andraspråk samt grundskollärare, åk 4-9, i svenska, svenska som andraspråk och engelska med stort intresse för språk- och utvecklingsfrågor inom skolvärlden med särskilt fokus på flerspråkighet. Lärare i svenska och svenska som andraspråk från grundskola, gymnasieskola och SFI. Har återkommande arbetat med fortbildning och handledning av pedagoger i förskola, grundskola och gymnasium. Undervisar idag inom lärarutbildning, fristående kurser, lärarlyft och diverse uppdrag inom hela utbildningssystemet med särskilt fokus på lärares uppdrag, svenskämnena och flerspråkighet.

11.00 FIKA

11.30 Fortsättning föreläsning med Gunnel Jäderland, Jönköpings universitet

12.45 LUNCH

13.15 Film och TV i undervisningen Anna Brännström, Svenska skolan i Milano

13.45 Avslutning av konferensen med överlämning av stafettpinnen till nästa års värdskola.

14.15 Guidad tur i Milano för den som önskar. Samling på universitetets innergård. OBS! Turen tar ca 1 ½ h och max 30 personer kan delta. Anmäl till: info@annabrannstrom.se

Välkomna till Svenska skolan i Milano!

Senast uppdaterad 18 apr 2019, 12.34