Det svenska ordförandeskapet i Europeiska unionens råd

01 jan 2023

I EU:s ministerråd roterar ordförandeskapet mellan medlemsländerna varje halvår. Ordförandelandet ansvarar för att leda arbetet i rådet och företräda alla 27 medlemsländer i förhandlingar med andra EU-institutioner.

EU:s ministerråd är en av EU:s sju institutioner. Det officiella namnet på ministerrådet är Europeiska unionens råd eller i kortformat, rådet. Rådet förhandlar om EU-kommissionens lagförslag och beslut tas i de flesta fall efter vidare förhandlingar med Europaparlamentet. Ministerrådet består av ministrar från EU-ländernas regeringar.

Att vara ordförande i ministerrådet innebär att planera och genomföra möten och representera ministerrådet gentemot andra EU-institutioner.

Leder arbetet i ministerrådet

Det finns tio olika rådskonstellationer i ministerrådet och ordförandeskapet leder möten i alla konstellationer utom i rådet för utrikes frågor. När det är möte i rådet för ekonomiska och finansiella frågor är det till exempel finansministern från ordförandelandet som leder mötet. Undantaget är alltså rådet för utrikes frågor som leds av unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Det är ordförandeskapets uppgift att sätta dagordningen, se till att diskussionerna följer arbetsordningen och att driva förhandlingarna framåt på ett professionellt sätt.

Representerar EU:s ministerråd

Ordförandeskapet företräder ministerrådet i förbindelser med övriga EU-institutioner, särskilt EU-kommissionen och Europaparlamentet. Det handlar bland annat om att försöka komma överens om EU-kommissionens lagförslag i så kallade informella trepartsmöten. I de informella trepartsmötena, i vardagligt tal ofta kallade triloger, deltar representanter för ministerrådet, Europaparlamentet och EU-kommissionen. Ministerrådets representant i trilogerna är alltid det aktuella ordförandeskapslandet.

Trioprogrammet

Ordförandeskapet i Europeiska unionens råd roterar mellan EU:s medlemsländer varje halvår. Ordförandeskapsländerna samarbetar i en trio. Trion tar gemensamt fram ett översiktligt program för alla tre ordförandeskapen och det programmet kallas för 18-månadersprogrammet eller trioprogrammet. Sverige, som är ordförande under våren 2023, ingår i en trio tillsammans med Frankrike och Tjeckien.

Trioprogrammet

Sverige som ordförande i EU:s ministerråd

Under våren 2023 är Sverige ordförande i EU:s ministerråd. Det svenska ordförandeskapet kommer att leda runt 2000 formella möten i Bryssel och Luxemburg. Svenska ministrar  kommer vara ordförande vid cirka 35 formella ministerrådsmöten under våren och drygt 200 svenska tjänstepersoner kommer att leda olika arbetsgrupper där förslag förhandlas innan de tas upp på ministernivå.  

Runt 150 informella möten kommer att hållas på olika platser i Sverige. Platserna har valts utifrån lokala kopplingar till temat för respektive möte. Flest möten, inklusive de informella ministermötena, kommer att hållas i Arlandastad utanför Stockholm.

Sveriges ordförandeskapsprogram

Budget för ordförandeskapet

Hållbarhet och jämställdhet vid genomförandet av Sveriges ordförandeskap

sweden2023.eu

Senast uppdaterad 16 jan 2023, 10.32