Alternate Text

Sveriges ambassadTel Aviv, Israel

Lokal tid 12:09

Inför Europaparlamentsvalet 2019

12 mar 2019

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Alla som uppfyller kriterierna för rösträtt vid val till Europaparlamentet och som vid tiden innan valdagen befinner sig i utlandet, får rösta från utlandet. Väljarna kan rösta antingen i en röstningslokal eller brevrösta. Utlandssvenskar, d.v.s. svenskar som inte längre är folkbokförda i Sverige, har också rösträtt i Europaparlamentsvalet.

RÖSTA PÅ AMBASSAD
Alla som befinner sig utomlands kan rösta på en svensk ambassad. Den 7 och 10 maj kommer svenska ambassaden i Tel Aviv (2 Hashlosha St, Tel Aviv) ha öppet för röstning följande tider:

7/5                 Tisdag           10.00-12.00 
10/5               Fredag          10.00-12.00

Det kommer inte gå att rösta utanför dessa tider på ambassaden. Saknar du röstkort kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna på ambassaden. För att rösta på ambassaden måste du ha med dig id-handling. För information om vilka tider generalkonsulatet i Jerusalem har öppet för röstmottagning, se deras hemsida här.

BREVRÖSTA FRÅN UTLANDET
Alla som befinner sig utomlands kan brevrösta, det vill säga skicka sin röst med posten. Brevrösten får skickas från utlandet tidigast den 11 april. Brevrösten får inte postas från Sverige. Brevrösten ska ha kommit fram i tid till rösträkningen. För utlandssvenskar som fallit ur röstlängden måste brevrösten komma fram senast dagen innan valdagen för att räknas i valet.

För att brevrösta behöver du ett särskilt material. Materialet finns färdigförpackat i ett kuvert och innehåller valkuvert, blanka valsedlar, ytterkuvert och omslagskuvert. Brevröstningsmaterial kan beställas direkt från Valmyndigheten eller hämtas upp på ambassaden i Tel Aviv eller generalkonsulatet i Jerusalem. Du som är utlandssvensk och anmäld till röstlängden behöver inte beställa röstningsmaterial. Utlandsröstkort och brevröstningsmaterial skickas automatiskt till den adress som du har anmält till Skatteverkets folkbokföringsregister.

RÖSTLÄNGD
Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i blanketten "Ny adress/röstlängd för utvandrad" och skicka in den till Skatteverket.

För komplett information om att rösta i utlandet, besök: https://www.val.se/svenska-valsystemet/satt-att-rosta/rosta-fran-utlandet.html och https://www.val.se/att-rosta/var-rostar-jag/information-for-utlandssvenskar.html

Senast uppdaterad 12 mar 2019, 14.51