Invigning av Raoul Wallenberg Academys Fredskub i Paris

15 mar 2018

I samband med invigningen av Raoul Wallenberg Academys Fredskub – en del av det svenska initiativet Varje människa kan göra skillnad – organiserar Svenska studenthemmet och Sveriges ambassad i Frankrike en konferens om mänskliga rättigheter onsdagen den 21 mars. Kubprojektets syfte är att engagera gymnasielever att stå upp för mänskliga rättigheter och motverka främlingsfientlighet och rasism. Medverkar denna spännande dag gör bland andra svenske journalisten Martin Schibbye, som satt fängslad i Etiopien i 14 månader 2011 - 2012.

Kubprojektet Varje människa kan göra skillnad initierades år 2014 av Raoul Wallenberg Academy för att lära gymnasieelever om de grundläggande mänskliga rättigheterna. Projektet består av 30 stålcontainrar, en för varje mänsklig rättighet, som skickats till 30 skolor i Sverige. Eleverna på varje skola har sedan tillsammans skapat sin kubs innehåll genom att berätta om ”sin” rättighet på olika sätt; från text och bild till musik och dans. Kuber har även skickats till skolor i andra länder, dessa är alltid kopplade till rättighet nr. 30: ”Ingen kan ta ifrån dig dina mänskliga rättigheter”.

Den 25 mars 2017 invigdes Frankrikes Kub på gymnasieskolan Lycée d’Arsonval som i samarbete med Hersby gymnasium i Sverige arbetat fram Kubens innehåll. Ambassadör Veronika Wand-Danielsson var på plats, och kommer att vara det även i år:

- De mänskliga rättigheterna har alltid väglett och präglat svensk utrikespolitik. Jag är särskilt glad att få delta i Cité Universitaires Fredsuniversitet, där årets tema är digitala teknologier och deras påverkan på internationella konflikter och samarbeten, säger ambassadören.
- J
ag är framförallt glad att Sverige bidrar med ett eget projekt. Raoul Wallenberg var en stor svensk hjälte som tack vare sitt modiga agerande förkroppsligar de mänskliga rättigheterna i Sverige, fortsätter hon.

Onsdagen den 21:a mars invigs Kuben på Cité U av Sveriges ambassadör tillsammans med elever från Hersbys och Arsonvals gymnasieskolor. Efter invigningen organiseras en konferens där svenske journalisten Martin Schibbye och Sarah Scheller från Raoul Wallenberg Academy berättar om sina erfarenheter av de mänskliga rättigheternas betydelse i vår samtid. Det kommer att bli en oerhört spännande och tankeväckande eftermiddag så missa inte detta unika evenemang!

21.03.2018 / 15.00
Svenska studenthemmet – Cité internationale universitaire de Paris
7F boulevard Jourdan / Paris 14ème

PROGRAM:

Besökarna uppmanas ta med en penna som lämnas i en plexiglaskub framför Svenska studenthemmet. Pennorna skickas sedan till en skola i ett utvecklingsland där det råder brist på skolmateriel.

15.00 – 15.30: Invigning av Kuben med ambassadör Veronika Wand-Danielsson.
Uppläsning av dikter om grundläggande värden som de franska och svenska eleverna skrivit under året. Musik framförd av elever från Hersby och Lycée d’Arsonval.

16.00 – 17.30: Diskussion: “IS PEACE A CLICK AWAY?” (På engelska)
Jurgen Hecker / Moderator
Sylvie Coudray / Chief of Section for Freedom of Expression, UNESCO
Martin Schibbye / Svensk journalist som satt fängslad 14 månader i Etiopien 2011 – 2012
Sarah Scheller / Verksamhetsansvarig på Raoul Wallenberg Academy

19.00: Vittnesmål av Martin Schibbye

20.00: Sarah Scheller talar om ”The Raoul Wallenberg Algorithm / #Warmupourglobe”, ett verktyg som mäter samtalsklimatet online genom att analysera tweets från politiska och kulturella ledare världen över.

Senast uppdaterad 16 mar 2018, 12.56
Tack till våra samarbetspartners!
Tack till våra samarbetspartners!