Kom med och öka jämställdheten på Wikipedia - #WikiGap den 8 maj på Tiedekulma i Helsingfors

17 apr 2018

Wikipedia är världens största uppslagsverk på nätet skapat av användarna. Kunskap är makt och Wikipedia har potentialen att påverka vår syn på världen. Men det råder en stor obalans mellan män och kvinnor på nätet, liksom i samhället i stort.

Kom med och öka jämställdheten på Wikipedia!

I Wikipedia finns fyra gånger fler artiklar om män än om kvinnor. Vill du vara med och minska detta gap och förbättra balansen? Den 8 mars inleddes #WikiGap, en serie workshops i ett 50-tal länder, där deltagarna skriver artiklar om kvinnor som laddas upp på Wikipedia. Skrivarverkstäderna har redan lett till tusentals nya artiklar och fler är på gång.

I Finland genomförs Wikigap den 8 maj kl. 9-16 på Tiedekulma vid Helsingfors universitet. Evenemanget genomförs i ett samarbete mellan Wikimedia Finland, Tiedekulma och Sveriges ambassad.

Kom med och skriv en eller flera artiklar om finländska kvinnor som saknas på Wikipedia. Texten behöver inte vara lång och erfarna Wikipedia-redigerare kommer att redigera artiklarna tillsammans med skribenterna.

För dem som är intresserade av att skriva har vi sammanställt en lista med artikelförslag, men du kan också delta utan en på förhand bestämd artikelidé. Det går också att bidra på andra vis, till exempel genom att bildsätta artiklar eller genom att uppdatera ”Dagens datum”-rutan eller ”Visste du att…”-rutan på Wikipedias hemsida

Du behöver inte tidigare erfarenhet av att skriva för Wikipedia och du behöver inte närvara hela dagen, men du bör ta med dig en dator. Skribenterna bjuds på lunch på Sveriges ambassad!

Anmäl dig på denna länk så snart som möjligt. Vi hoppas att de som tänker delta i lunchen anmäler sig senast den 2 maj klockan 12.

Tillsammans vill vi bidra till ett mer jämställt internet och en mer jämställd värld!

Senast uppdaterad 17 apr 2018, 16.19