Ambassadörens sommarhälsning

20 jun 2019

Sommaren är här igen. Semester och vila väntar förhoppningsvis snart för många. På Sveriges ambassad i Helsingfors har vi en händelserik vår bakom oss med både riksdagsval i Finland och val till Europaparlamentet.

Finland har fått en ny regering med fler kvinnliga än manliga ministrar. Och med ett program som innehåller stora likheter med den politik som Sveriges regering driver, inte minst vad gäller betoningen på insatser för klimatet, jämställdhet, mänskliga rättigheter och en hållbar utveckling av våra välfärdssamhällen.

I veckan, tisdagen den 18 juni, besökte Finlands nytillträdde statsminister Antti Rinne Stockholm för överläggningar med Sveriges statsminister Stefan Löfven. Mötet bekräftade de nära relationerna mellan Sverige och Finland. Och mer än så – det visade också att samarbetet ska byggas ut och förstärkas ytterligare.

Statsministrarna var bl.a. överens om att öka samarbetet för att minska övergödningen av Östersjön. De talade också om gemensamma intressen inför stundande EU-toppmöte.

De var överens om att försvarssamarbetet mellan våra länder ska fortsätta att utvecklas. Den gemensamma övningsverksamheten växer. Den svenska försvarsberedningens rapport, som ska ligga till grund för kommande försvarsbeslut för perioden 2021-2025, har kommit med flera förslag på hur samarbetet med Finland kan utvecklas ytterligare – både för militärt och civilt försvar.

Sedan Stefan Löfvens andra regering kunde tillträda efter en lång regeringsbildning i januari hade vi en strid ström av ministerbesök från Sverige. Stats-, vice-stats-, utrikes-, försvars-, handels-, landsbygds- och utbildningsministern kom alla för att möta sina kollegor i Helsingfors. Det gjorde också vår talman, Andreas Norlén, som dessutom överraskade många genom att recitera Sven Duva av Runeberg, alla 28 verserna, utantill…

Vi ser nu fram mot Finlands ordförandeskap i EU från och med den första juli och året ut. Vår europeiska union har ett utmanande halvår framför sig. EU:s ledning ska förnyas, en ny Kommission ska utses och det nyvalda EU-parlamentet ska börja fungera. En ny så kallad strategisk dagordning ska börja användas. Vi ska få veta hur det går med Brexit och förhoppningsvis ska EU få en ny långtidsbudget. Det känns tryggt att ordförandeskapet vilar i goda finländska händer. Från svensk sida ska vi göra vad vi kan för att stödja ordförandeskapet. Och vi ser fram mot sex informella möten med EU:s ministerråd i Helsingfors.

Sverige och Finland kan gratulera varandra till att vara EU:s mest innovativa länder, enligt nyligen utkomna European Innovation Scoreboard. Måhända finns möjlighet att öka samarbetet mellan våra företag och myndigheter även på detta område. Ambassaden överväger som bäst hur vi ska kunna bidra till svensk-finskt samarbete även här.

Inom näringslivet har ÅF och Pöyry gått ihop och bildat ett gemensamt konsultbolag med inte mindre än 16 000 experter inom teknik, design och rådgivning. Därmed har ännu ett slagkraftigt svensk-finskt storbolag skapats.
Men hur är det med de små- och medelstora svenska företagens möjligheter att göra affärer i Finland? Det har vi tillsammans med Hanaholmen bett några studenter vid handelshögskolan Hanken utreda. Resultatet av deras undersökning kommer i höst.

Den 13 september ser vi fram mot invigningen av konstverket Tro, hopp och kärlek av den svenska skulptören Eva Lange på Skillnaden i Helsingfors under högtidliga former (såg ni förresten den fina artikeln om Lange i Hufvudstadsbladet den 6 juni?). Invigningen erbjuder förhoppningsvis ett bra tillfälle att sprida kunskap om Sverige i Finlands vackra huvudstad.

Från halvåret som har gått minns vi gärna invigningen av Sveriges nya konsulat i Joensuu med honorärkonsul Esa Kärnä i spetsen då vi bl.a. också fick möjlighet att studera trähusbygge i 14 våningar med StoraEnso.

Sverige-dagarna i Björneborg som ambassaden arrangerade i april tillsammans med Hanaholmens Svenska nu och stadens ledning var också minnesvärda. Där firade försvarsminister Peter Hultqvist och dåvarande finske försvarsministern Jussi Niinistö sitt 50:e möte under föregående mandatperiod. Vi visade utställningen Swedish Dads, författaren Victoria Rixer föreläste och dagarna avslutades med att Mark Levengood gjorde ett bejublat framträdande inför en välfylld Promenadisali.

Timo Räisänen framförde en fin version av Du gamla du fria när vi firade vår nationaldag på ambassaden den 6 juni. Konserter med Peter Jöback i Helsingfors och Eric Ericsons kammarkör i Tammerfors har också varit höjdpunkter under våren.

En självklar höjdpunkt under våren var förstås också att få vara med och fira Finlands guld och silver (som nog borde ha varit ett guld) i ishockey-VM. När Sveriges damlag misslyckades och när Finlands herrar, som det bättre laget, slog ut Sverige, blev Finland svenskarnas favorit. Åter – många grattis till välförtjänta silver- och guldmedaljörer från Finland! Nu hoppas vi att Sverige ska bli lika framgångsrikt i pågående fotbolls-VM!

Avslutningsvis vill vi alla på ambassaden önska er alla en riktigt trevlig midsommar och därefter en skön och vilsam sommar!

Ambassadör
Anders Ahnlid

 

Senast uppdaterad 20 jun 2019, 13.44