Ambassadörens julhälsning

19 dec 2019

Snart är det jul igen och ännu ett år går mot sitt slut. Hösten har innehållit många viktiga, spännande och roliga uppgifter för mig och mina medarbetare.

Under 2019 har både Sverige och Finland fått nya regeringar – i Finland till och med vid två tillfällen. Sverige har dessutom bytt utrikesminister, och fått nya ministrar på flera andra poster.

Det har inneburit många besök av svenska ministrar i Helsingfors och finländska ministrar i Stockholm. Nu ser vi fram mot Sanna Marins första möte med Stefan Löfven, vid vilket statsministrarna kommer kunna konstatera att det är fortsatt full fart framåt i samarbetet mellan våra länder.

Våra nya utrikesministrar – Ann Linde och Pekka Haavisto – har bl.a. genomfört ett gemensamt besök i Minsk.

Försvarsministrarna Peter Hultqvist och Antti Kaikkonen fortsätter att utveckla vårt allt tätare försvarssamarbete.

Finlands kommande upphandling av nya stridsflygplan engagerar många i Sverige. Vi hoppas förstås att Gripen ska visa sig vara det bästa alternativet för Finland.

Härutöver har vår samverkan inom bioekonomin också tagit viktiga steg framåt.

Vi har också en sporrande tävling mellan oss om vilket land som ska bli världens första fossilfria välfärdssamhälle.    

Under hösten har också Sveriges riksdags civil- och skatteutskott samt EU-nämnd besökt Helsingfors – efter årsskiftet kommer utbildningsutskottet.

Andra halvåret 2019 har dominerats av det finländska ordförandeskapet för vår Europeiska union. Det känns fint att kunna gratulera Finland till ett väl genomfört värv som ordförande.

Från svensk sida har vi haft anledning att särskilt uppskatta att Finland tydligt och ihärdigt hållit fast vid att rättsstatens principer är omistliga grundvalar för EU.

När ordförandeskapet snart är över ser vi fram mot att återuppta det nära svensk-finska samarbetet i EU, inte minst om unionens nya långtidsbudget och i den viktiga förhandling som följer om Storbritanniens framtida förhållande till EU efter Brexit.

Mycket annat har förstås också hänt mellan våra två länder vid sidan av alla politiska kontakter.

Ambassadens samarbeten med Hanaholmen, Business Sweden och Finsk-svenska handelskammaren har fortsatt med goda resultat. Tillsammans med handelshögskolan Hanken har vi t.ex. kartlagt förutsättningarna för svenska små och medelstora företag att göra affärer i Finland.

Åter blev Slush i Helsingfors i november en av höstens höjdpunkter med många svenska startups och investerare på plats på en av världens viktigaste startupmässor. Team Sweden levererade.

Det svensk-finska kulturlivet fortsätter att blomstra. Att Helsingfors fått ett nytt, svenskt konstverk – Eva Langes ”tro, hopp, kärlek” på Skillnaden – blev en milstolpe i september. Bokmässan, Kungliga filharmonikerna med Sibelius i Lahtis, Klockriketeaterns uppsättning av Harry Martinssons Aniara, Höstsonatens återkomst till, och Pippi Långstrump som balett på, Nationaloperan var andra höjdpunkter. Högtidligt var det också att få stå värd för middag med Tua Forsström som hedersgäst, inför hennes inträde i Svenska akademien.

Besök i Lahtis, Haparanda och Torneå, Kotka, Åbo och Kristinestad samt framtidsfestival och konsulatinvigning i Vasa, minns jag också med glädje.

När 2019 nu går mot sitt slut vill jag och mina medarbetare på ambassaden tack för det goda samarbetet som vi haft med alla våra finländska partners under året. Vi ser fram mot en givande fortsättning under ett spännande nytt år 2020.

Men innan det börjar hoppas jag nu att ni alla får möjlighet att fira vilsamma helger med nära och kära. Vi här på ambassaden önskar er alla en riktigt God Jul och ett riktigt Gott Nytt År.

Anders Ahnlid
Ambassadör

Senast uppdaterad 19 dec 2019, 10.51