Europarådet från mitten av juli tom augusti 2018

03 sep 2018

Ilgar Mammadov villkorligt frigiven i Azerbajdzjan. Turkiet har frigivit Taner Kiliç, Amnestys ordförande i landet, och upphävt undantagstillståndet. Samtliga rapporter från Europarådets anti-tortyrkommitté, CPT, om Azerbajdzjan är nu offentliggjorda. Europarådets expertgrupp mot korruption, GRECO, kritiserar Makedonien för bristande framsteg i genomförandet av tidigare rekommendationer för att förebygga korruption bland parlamentariker, domare och åklagare.

Azerbajdzjan – Ilgar Mammadov villkorligt frigiven

En azerbajdzjansk domstol beslutade den 13 augusti att villkorligt frige oppositionspolitikern Ilgar Mammadov. Generalsekreterare (GS) Jagland har uttalat sig om beskedet liksom kommissarien för mänskliga rättigheter (MR), som på Twitter uppmanade Azerbajdzjan att dra tillbaka alla anklagelser mot honom och häva reseförbudet.

Mammadov frihetsberövades i februari 2013 i samband med protester i staden Ismayilli och dömdes i mars 2014 till sju års fängelse för massoroligheter och våld mot offentliga tjänstemän. Europadomstolen fann i maj 2014 att arresteringen och häktningen skett utan rimlig misstanke om brott och drog slutsatsen att syftet med frihetsberövandet varit att tysta eller straffa Mammadov för att ha kritiserat regeringen. Hösten 2017 konstaterade Europadomstolen att inte heller domstolsprocessen varit rättvis. 

Ministerkommittén har under lång tid uppmanat Azerbajdzjan att omedelbart och ovillkorligt frige Mammadov. Frågan är bl.a. sedan två år tillbaka en stående punkt på ministerkommitténs dagordning. I februari 2017 besökte generalsekreterarens representant med anledning av det fortsatta frihetsberövandet Azerbajdzjan inom ramen för ett särskilt förfarande i Europakonventionen för att följa upp genomförandet av landets förpliktelser enligt medlemskapet i organisationen. Då Mammadov fortfarande inte släppts, beslutade ministerkommittén i december 2017 att för första gången någonsin aktivera artikel 46.4 i Europakonventionen. Enligt denna artikel kan ministerkommittén fråga Europadomstolen huruvida en medlemsstat brustit i sin skyldighet att rätta sig efter en dom. Om domstolen finner att Azerbajdzjan har brustit i sina skyldigheter, ska den överlämna åt ministerkommittén att besluta om vilka åtgärder som bör vidtas. Domstolen har ännu inte meddelat sitt beslut.

 

Turkiet har frigett Amnestychef och upphävt undantagstillståndet

Ett uttalande den 16 augusti välkomnar GS Jagland frisläppandet av Taner Kiliç, Amnestys ordförande i Turkiet, som hållits frihetsberövad i över ett år.  GS Jagland betonar vikten av att försvarare för mänskliga rättigheter får utföra sitt arbete utan godtyckliga inblandning från regeringsmaktens sida.  

Turkiet meddelade den 19 juli att landet, såsom förutskickats, upphäver det undantagstillstånd som infördes för två år sedan till följd av det misslyckade kuppförsöket. Samtidigt har det regerande partiet AKP presenterat lagstiftning till parlamentet som innebär att ett antal antiterroriståtgärder som infördes genom dekret under undantagstillståndet fortsätter att gälla. Som framgått av rapportering från Ankara förutses därför inte någon större skillnad komma att råda i praktiken v ad gäller rättsläget. GS Jaglands presstalesman Höltgen välkomnade beslutet att inte förlänga uppehållstillståndet. Han konstaterade att Europarådet var medveten om de nya förslagen till antiterroristlagstiftning och att GS Jagland upprepade vikten av att all sådan måste stå i överensstämmelse med Europakonventionen.

 

CPT om systematisk tortyr och allvarliga missförhållanden i Azerbajdzjan

Europarådets anti-tortyrkommitté CPT har den 18 juli publicerat sex rapporter från besök i Azerbajdzjan 2004, 2012, 2013, 2015, 2016 och 2017 tillsammans med de svar som regeringen lämnat. Därmed har samtliga CPT:s rapporter från totalt 11 besök i landet offentliggjorts. CPT-rapporterna ger en bild av ett land där polis, de rättsvårdande myndigheterna och de väpnade styrkorna på ett systematiskt, utbrett och endemiskt sätt använder sig av tortyr och misshandel som tillämpas med straffrihet. Situationen förvärras av att korruption genomsyrar rättsväsendet och statsförvaltning. Förhållandena i fängelser och häkten är undermåliga, trots vissa försök att förbättra dem. Rapporterna redovisar även allvarliga problem på psykiatriska sjukhus och i sociala boenden. CPT välkomnar Azerbajdzjans beslut att offentliggöra rapporterna och därmed bidra till en ökad transparens om de mycket allvarliga problem som CPT pekar på. CPT efterlyser bl. a. att landet högsta politiska ledning proklamerar en ny politik av nolltolerans samt att rådande straffrihet ersätts med effektiva brottsutredningar och åtal.  

 

GRECO granskar Makedonien

Europarådets expertgrupp mot korruption (GRECO) uttrycker i en ny rapport om Makedonien sin besvikelse över bristen på framsteg i genomförandet av tidigare rekommendationer för att förebygga korruption bland parlamentariker, domare och åklagare. Vissa åtgärder har vidtagits, bl.a. har en uppförandekod för parlamentsledamöter utarbetats och man har gjort det möjligt att överklaga utnämnings- och befordrings beslut rörande landets domare, men GRECO anser på det hela taget situationen vara otillfredsställande och ber MK att rapportera om vidtagna åtgärder senast den 30 juni 2019.

Senast uppdaterad 03 sep 2018, 12.04