Europarådet den 9-13 juli

13 jul 2018

Expertkommitté konstaterar att framsteg gjorts för att skydda minoritetsspråk i Norge men vissa utmaningar kvarstår. Konferens om cyberbrottslighet, framförallt om ett nytt tilläggsprotokoll om ”moln”. Rekommendationer om skydd av barns rättigheter i den digitala miljön. Fas två inledd i projektet The European Qualifications Passport for Refugees för att förenkla erkännandet av flyktingars kvalifikationer.

Norge och minoritetsspråk

Den expertkommitté som granskar efterlevnaden av europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk har publicerat en rapport om Norge. Expertkommittén konstaterar att framsteg har gjorts för att skydda landsdels- och minoritetsspråkoch att nästan alla åtaganden vad gäller nordsamiska har uppfyllts. Vissa svårigheter kvarstår emellertid exempelvis vid användningen av vissa särskilda skrivtecken i allmänna register på nordsamiska och lulesamiska, i användningen av de olika samiska språken inom vårdinrättningar och vad gäller exempelvis utbildning i lule- och sydsamiska och kven.

Kommittén rekommenderar de norska myndigheterna att implementera en strukturerad politik for kven/finska samt skydda och främja samiska i utbildning och media liksom på sjukhus och äldreboenden. Dessutom rekommenderar man att myndigheterna utvecklar en strategi och vidtar åtgärder för att skydda och främja romani och romanes.

 

Cyberbrottslighet

Denna vecka har regeringsrepresentanter, experter och företrädare för internetföretag, civilsamhället och dataskyddsorganisationer från hela världen samlats i Strasbourg som ett led i att öka det internationella samarbetet för att bekämpa cyberbrott. Fokus har legat på lösningar för att stärka rättsstatsprincipen på internet genom det andra tilläggsprotokoll till Budapestkonventionen som för närvarande förhandlas fram. Protokollets syfte är att ge tillgång för brottsbekämpande myndigheter åt elektronisk bevisning i ”molnet” och tanken är att det ska färdigställas i slutet av 2019.

Här kan man läsa det senaste numret av Cyber Digest, där man denna gång bl.a. kan läsa om Europadomstolens dom i måletCentrum för rättvisa mot Sverige som gäller Försvarets radioanstalts signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet.

 

Rekommendationer om barns rättigheter i den digitala miljön

Europarådet har utfärdat rekommendationer för att stärka barn som rättighetsbärare i en digital värld.Riktlinjerna baserar sig på internationella och europeiska rättsliga instrument och innehåller bland mycket annat en uppmuntran till regeringar att se över sin lagstiftning, politik och praxis för att säkerställa att dessa innebär ett tillräckligt skydd för barns alla rättigheter. Det är även viktigt att säkerställa att företag och andra nyckelpartners lever upp till sina skyldigheter och ställs till svars för kränkningar. Medlemsstaterna rekommenderas vidare att exempelvis se till att barn har tillgång till den digitala miljön, stärka den digitala kompetensen och göra barn medvetna om hur yttrandefriheten fungerar, inklusive dess begränsningar. Dessutom måste staterna respektera, skydda och upprätthålla barns rätt till privatliv och dataskydd.

 

Migrationsfrågor

The European Qualifications Passport for Refugees (EQPR) har tagits fram för att förenkla erkännandet av flyktingars kvalifikationer i de fall fullständig dokumentation saknas och kan användas även om personen i fråga flyttar till ett annat land i Europa.  Projektet, som genomförs inom ramen för konventionen om erkännande av bevis avseende högre utbildning i Europaregionen (Lissabonkonventionen), inleddes 2017 med partners från Grekland, Italien, Norge och Storbritannien. Nittiotvå personer har sedan dess intervjuats och 73 EQPR har utfärdats. Fas två har nu inletts under vilken systemet ska utvecklas och användandet främjas. Dessutom har ytterligare partners tillkommit. Här kan man läsa om projektet och se en video där Tomáš Boček, särskild representant för migration och flyktingfrågor berättar mer.

 

Nu gör vi ett sommaruppehåll. Nästa veckobrev kommer i slutet av augusti.

Senast uppdaterad 13 jul 2018, 12.15