Europarådet den 5 - 9 februari 2018

14 feb 2018

EU-uttalande om Turkiet. Danmark aviserar lagförslag med förbud av bärandet av heltäckande slöja i offentliga miljöer. Kommissarien för mänskliga rättigheter riktar kritik mot Polen och domar mot Ryssland och Italien i Europadomstolen.

Turkiet

EU uppmärksammade vid veckans ministerkommittémöte frihetsberövandet av de två journalisterna Altan och Alpay, återtagandet av beslutet att släppa Amnesty Internationals turkiske ordförande Taner Kiliҫ samt frihetsberövandena av medlemmar av den turkiska medicinska föreningen (i enlighet med uttalanden av EEAS och EUKOM).

 

Danskt lagförslag om förbud mot heltäckande slöja i offentliga miljöer att vänta

I veckan aviserade den danska regeringen ett kommande lagförslag med förbud att bära heltäckande ansiktsslöja såsom niqab eller burka i offentliga miljöer. Danske justitieministern motiverar detta med att det står i strid med danska värderingar att helt täcka sitt ansikte i landets offentliga rum vare sig detta görs med niqab eller med rånarluva. Närmast skall förslaget gås igenom av danska organisationer för mänskliga rättigheter (MR). Efter att ha erhållit deras kommentarer väntas regeringen presentera ett lagförslag under våren till danska folketinget. Personer som inte respekterar förbudet bötfälls vid första tillfället med 1000 DKK, och om det upprepas med 10 000 DKK. Frankrike var det första landet i Europa som år 2011 förbjöd bärandet av niqab i offentliga miljöer. Under 2017 fann Europadomstolen att ett liknande förbud i flera kommuner i Belgien inte stod i strid med Europakonventionen.

 

Kommissarien för mänskliga rättigheter riktar kritik mot Polen

MR-kommissarien Nils Muižnieks har uttryckt oro över utvecklingen i Polen (länk). Kritiken gäller dels ny lagstiftning som riskerar att begränsa rättsväsendets självständighet, dels försämrat skydd för kvinnors rättigheter samt villkoren för civilsamhällsorganisationer som arbetar med kvinnors rättigheter. De nya lagarna gäller bland annat strängare pensioneringskrav för domare i högsta domstolen och möjligheten för sejmen att utse domare till det nationella domarrådet. Rörande kvinnors situation observeras nya hinder rörande deras tillgång till sexualundervisning, preventivmedel och abortvård. MR-kommissarien rekommenderar att polisens ogrundade ingripanden mot NGOs ska upphöra och att möjligheterna för NGOs att få statlig finansiering bör förenklas. Polens biträdande statssekreterare har tillbakavisat kritiken, (länk). Han hänvisar till att utförliga motiveringar redan getts av regeringen om behoven av reformer av det polska rättsväsendet.  Regleringarna om preventivmedel och abort är framtagna med patientens hälsa och säkerhet i åtanke. Polisens insatser mot NGOs har varit nödvändiga och utan dold agenda. I övrigt görs satsningar på hjälp till brottsoffer, vilket inkluderar kvinnor utsatta för våld. I svar från den polske utrikesministern uttrycks en beredvillighet att föra en konstruktiv dialog i MR-frågor med MR-kommissarie Muižnieks efterträdare, som tillträder den 1 mars 2018. 

 

Nytt från Europadomstolen

I veckan meddelades dom i målet Akimenkov mot Ryssland. Målet rör en person som greps i samband med en protest mot det påstått riggade valet av Vladimir Putin till president 2012. Akimenkov satt bland annat häktad under lång tid i fängelser med undermålig standard samt hölls i en glasbur vid rättegången. Ryssland dömdes för brott mot tortyrförbudet i artikel 3 och rätten till frihet och säkerhet i artikel 5. Tre liknande fall avgjordes förra veckan, i vilka Ryssland även dömdes för brott mot mötes- och föreningsfriheten i artikel 11, se Barbanov, Polikhovich och Stepan Zimin mot Ryssland.

Domstolen har även meddelat dom i målet V.C. mot Italien, i vilket Italien bedömdes ha brutit mot både artikel 3 (förbud mot tortyr och omänsklig behandling) och artikel 8 (rätt till skydd för privat- och familjeliv). Landets myndigheter hade misslyckats med att vidta tillräckliga åtgärder för att skydda och hjälpa en minderårig flicka trots att de känt till hennes drog- och alkoholmissbruk och blivit uppmärksammade på att hon flera gånger kontaktats i pornografiskt syfte.

 

Statistik avseende Ryssland och Europadomstolen

I ryska media har specifik statistik från Europadomstolen för 2017 i förhållande till Ryssland rapporterats om.  Av denna framgår att domstolen under 2017 presenterade 305 domar mot Ryssland, varav domstolen fann minst en kränkning av Europakonventionen i 293 av målen.  I bortåt 2 000 mål under 2017 inledde domstolen med att begära kompletterande information från Ryssland och nära 10 000 mål ryska mål väntar på behandling enligt domstolens målbalans den 1 januari 2018.

Senast uppdaterad 14 feb 2018, 09.32