Europarådet den 2–8 juli

10 jul 2018

Ny terrorismbekämpningsstrategi med bl. a. riktlinjer för riskbedömning antagen. Generalsekreterare Jagland uppmanar Rumänien att avvakta Venedigkommissionens yttrande innan ytterligare steg vidtas för att ändra Rumäniens strafflag och straffprocesslag. MR-kommissarien skriver om skyddet för de mänskliga rättigheterna i den artificiella intelligensens tid. Ett faktablad med standarder om humana och trygga transporter av frihetsberövade har publicerats. Den parlamentariska församlingen har antagit en resolution och en rapport om förföljelserna av HBTQ-personer i Tjetjenien. Europeiska kommissionen mot rasism och intolerans konstaterar att främlingsfientlig populism och hatiska uttalanden fortsatte att öka under 2017. Ny språkportal lanserad.

Terrorism 

Europarådet har antagit en ny strategi för terrorismbekämpning för åren 2018–2022. Strategin riktar in sig på förebyggande, åtal och skydd (inklusive stöd till offer) och innehåller ett antal åtgärder och verktyg för att hjälpa nationella myndigheter. Bland annat ska Europarådet arbeta tillsammans med åklagare och polis för att samla bevis från konfliktområden och Internet för att förbättra det internationella samarbetet och möjliggöra åtal av utländska terroriststridande. Riktlinjer för att bedöma vilken risk dömda terrorister innebär och om hur man bemöter terroristpropaganda i fängelser är ett annat exempel. 

GS Jagland sade i samband med antagandet att “We must improve the ability of our member states to prevent and combat terrorism, in full compliance with human rights and the rule of law. This strategy takes account of the growing terrorist threat and should provide European governments with additional, effective means of response”.

Kampen mot terrorism har länge prioriterats inom Europarådet, som har ett flertal konventioner på området. Den svenska regeringen beslutade i juni om ratifikation av tilläggsprotokollet om utländska terroriststridande från 2015.

 

Korruptionsbekämpning

GS Jagland har uppmanat Rumänien att avvakta Venedigkommissionens yttrande och att beakta detta innan ytterligare steg vidtas för att ändra Rumäniens strafflag och straffprocesslag. Yttrandet väntas antas den 19 oktober. 

Europarådets antikorruptionsorgan GRECO publicerade i april 2018 en ad hoc-rapport om Rumänien, i vilken man varnade för att den pågående reformen riskerade att strida mot landets internationella skyldigheter och då särskilt Europarådets straffrättsliga konvention mot korruption. En ad hoc-procedur kan inledas om GRECO befarar att t.ex. institutionella reformer eller lagstiftningsinitiativ riskerar att leda till en allvarlig kränkning av Europarådets antikorruptionsstandarder. 

 

Kommissarien för mänskliga rättigheter (MR) 

Dunja Mijatović publicerade i veckan en s.k. MR-kommentar om skyddet för de mänskliga rättigheterna i den artificiella intelligensens tid.Artificiell intelligens har uppenbara fördelar men kan givetvis också påverka demänskliga rättigheterna på ett negativt sätt. Särskilt märkbart blir detta när det gäller jämställdhet och rätten till privatliv. Det finns enligt Mijatović bevis för att kvinnor, etniska minoriteter, personer med funktionsnedsättning och HBTQ-personer är särskilt utsatta för diskriminering av snedvridna algoritmer, exempelvis har studier visat att det är mer sannolikt att Google visar annonser för högavlönade arbeten för manliga arbetssökande än för kvinnliga. 

Mijatović anser att det krävs ett tätare samarbete mellan statliga aktörer, företag, akademiker, civilsamhällsorganisationer, internationella organisationer och allmänheten. Ett antal standarder finns redan, bl.a. har Europadomstolen i sin praxis satt gränser för privatliv, frihet och säkerhet. Stater bör också säkerställa att den privata sektorn tar sitt ansvar och kan i detta arbete använda sig av rekommendationer såsom de om mänskliga rättigheter och företag och om mellanhänder på Internet. Mijatović understryker också att vikten av att öka den allmänna kunskapen om AI och anser att nationella MR-strukturer bör utrustas för att kunna hantera diskriminering som härstammar från användningen av AI.

Mijatović uttalade sig i förra veckan även om att medlemsstater måste sätta de mänskliga rättigheterna i centrum för migrationspolitiken.  

 

PACE om HBTQ-förföljelser i Tjetjenien

Under PACE:s sommarsession antogs en resolution enligt vilken Ryssland återigen uppmanas att genomföra en opartisk och effektiv utredning av förföljelserna av HBTQ-personer i Tjetjenien. Om så inte sker inom rimlig tid rekommenderas ministerkommittén överväga att inleda en utredning av förföljelserna.Ryssland uppmanas även att tillåta publicering av rapporten från Europarådets tortyrkommittés (CPT) besök i Tjetjenien i december 2017 och att implementera dess rekommendationer utan dröjsmål. 

Den ryska tidningen Novaya Gazeta rapporterade i april 2017 för första gången om förföljelserna mot HBTQ-personer i Tjetjenien. PACE konstaterar nu att även om den storskaliga förföljelsekampanjen upphört, fortsätter effekterna av den, bl.a. eftersom de HBTQ-personer som stannat kvar i Tjetjenien vet att om de skulle rapportera om illabehandling skulle detta riskera att utsätta dem och deras familjer för repressalier.

 

Tortyrkommittén

Europarådets kommitté för förebyggande av tortyr (CPT) har tagit fram ett faktablad om transporter av frihetsberövade, i vilket man samlat relevanta standarder på området. All transport av frihetsberövade ska ske på ett humant, tryggt och säkert sätt och i faktabladet finns därför rekommendationer om såväl de materiella förhållandena (storlek på och utrustning i fordon, m.m.), som att dörrar automatiskt eller snabbt ska låsas upp vid en nödsituation och hur och när handfängsel bör användas.

Senast uppdaterad 10 jul 2018, 09.46