Europarådet den 26 november – 9 december

14 dec 2018

Möte om verkställighet av Europadomstolens domar – bl. a om verkställigheten av mål om Georgiens tidigare premiärminister Merabishvilis frihetsberövande samt om hbtq-rättigheter i Ryssland. Europarådets Nord-Syd center ger 2018 års solidaritetspris till kämpe mot kvinnlig könsstympning och till humanistisk fransk borgmästare. Den ”nya” Europadomstolens 20-årsjubiléum firades med seminarium. Statistik och trender om kriminalvården i Europarådets medlemsstater i två nya rapporter. Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter om missbruk av terroristlagstiftning. Europarådets kommission för effektiva rättsväsenden (CEPEJ) antar ny stadga för rättsväsendets användning av artificiell intelligens.

Verkställighet av Europadomstolens domar

1.      Det senaste s.k. DH-mötet, vid vilket medlemsstaterna granskar verkställigheten av Europadomstolens avgöranden, ägde rum den 4 - 6 december. Som vanligt stod flera intressanta mål på dagordningen, däribland verkställandet av ett avgörande om frihetsberövandet av Georgiens tidigare premiärminister, Ivane Merabishvili.
Nämnas kan även målen Alekseyev, Bayev och andra mot Ryssland som bl.a. rör upprepade förbud att anordna hbtq-demonstrationer och påförandet av böter för uppvisandet av banderoller om homosexuellas rättigheter. Totalt fattades i mötet37 beslut i mål mot 20 olika medlemsstater. De beslut som antogs finns att läsa här.

Nord-Syd center ger 2018 års solidaritetspris till kämpe mot kvinnlig könsstympning och till humanistisk fransk borgmästare 

2.      Europarådets Nord-Syd center, med säte i Lissabon, bildades 1989 i syfte att sprida Europarådets kärnvärden om MR, demokrati och RoL också utanför den europeiska kontinenten. Centret har idag en relativt omfattande verksamhet riktad mot länderna i Nordafrika, framförallt vad gäller nätverkande och träning för ungdomar och kvinnor att bli aktörer för dessa värden i sina hemländer. Sedan 1995 delar man årligen ut ett pris till två personer som visat ett starkt åtagande för solidariteten mellan nord och syd. 2018 års pris gavs till Jaha Mapenzi Dukureh, grundare av civilsamhällsorganisationen “Safe Hands for Girls” som bekämpar kvinnlig könsstympning, och Damien Carême, borgmästare i den franska staden Grande-Synthe nära Dunkirk, för sitt solidaritetsarbete för migranter och flyktingar.

Den ”nya” Europadomstolen fyller 20 år

3.      Den 1 november 1998 trädde Europakonventionens 11:e tilläggsprotokoll i kraft. Protokollet syftade till att reformera det dåvarande domstolssystemet i syfte att minska domstolens handläggningstider och skapa ett enklare förfarande. Genom att integrera Europarådets dåvarande kommission för de mänskliga rättigheterna med den tidigare domstolen inrättades dagens Europadomstol. De senaste 20 åren har domstolen hanterat över 800 000 ansökningar och meddelat 21 000 avgöranden. Än idag är arbetsbördan hög, domstolen har för närvarande drygt 58 000 ärenden.

 Statistik och trender om kriminalvården i Europarådets medlemsstater

4.      Europarådet har med bistånd av universitetet i Lausanne publicerat två rapporter om antalet fångar per 100 00 invånare och fängelsebefolkningens kön, härkomst, antalet fångvakter, sjukdoms- och självmordsstatistik bland fångar m.m. under åren 2005–2015. I den första presenteras trender och tematisk statistik för hela Europarådsområdet. I en andra del presenteras statistiken land för land. Överlag visar sig siffrorna vara relativt stabila, men med några intressanta avvikelser. Ryssland har under tioårsperioden minskat sin fängelsebefolkning med 22 %. I kontrast visar Frankrike en ökning under perioden med 23 % av antalet fångar per 100 000 invånare. Albanien, Georgien, Litauen och Turkiet tillhör de europeiska länder med högst antal fångar per 100 000 invånare. Tyskland och Nederländerna är länderna med lägst antal fångar. Estland och Lettland var framgångsrika med att reducera antalet fångar, även om länderna alltjämt uppvisar ett högt antal fångar per 100 000 invånare. Vad gäller de nordiska länderna har inga dramatiska förändringar skett. Sverige visar således en relativt stor stabilitet under tioårsperioden, dock har en ökning skett under perioden avseende kvinnliga fångar och även avseende fångar med utländsk nationalitet.

 5.      I den andra rapporten presenteras utvecklingen åren 2005–2015 vad gäller personer med utländsk härkomst i fängelse eller med villkorlig dom i de olika medlemsstaterna. Även i detta avseende pekar rapporten på en relativt stabil siffra över perioden vad gäller antalet utländska fångar, i genomsnitt utgör de ca 12 % av fängelsebefolkningen. Antalet utländska medborgare var lägst i de central- och östeuropeiska länderna, medan andelen var högre i de flesta EU – och EFTA-länder.

 Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter om missbruk av terroristlagstiftning

6.      I en juridisk kommentar, publicerad den 4 december, har Europarådets kommissarie för mänskliga rättigheter Dunja Mijatović berört länders missbruk av terroristlagstiftning för att stävja det fria ordet och genom ofta vagt grundade anklagelser om terroristbrott. Exempel ges från olika länder.   

 Europarådets kommission för effektiva rättsväsenden antar ny stadga för rättsväsendets användning av artificiell intelligens

7.      Europarådets kommission för effektiva rättsväsenden (CEPEJ) antog den 4 december en stadga med etiska riktlinjer i förhållande till rättsväsendets användning artificiell intelligens (AI). Stadgan är avsedd att vägleda politiker, lagstiftare och jurister i deras hantering av AI, som kommer till ökad användning inom rättsväsendet. CEPEJ har i stadgan identifierat ett antal huvudprinciper för en ansvarsfull tillämpning av AI som ett verktyg i allmänhetens tjänst och med respekt för individuella rättigheter i överensstämmelse med Europakonventionen om mänskliga rättigheter och Europakonventionen om dataskydd.

 

 

 

Senast uppdaterad 14 dec 2018, 10.56