Europarådet den 18–24 juni

26 jun 2018

Europadomstolen anser inte att Sverige gjort sig skyldig till någon kränkning i det s k FRA-målet. Den tar inte upp för prövning Anders Breiviks ansökan. Under veckan träffade generalsekreterare Jagland Rysslands president Putin för att diskutera de inställda ryska betalningarna till Europarådet. Europarådets korruptionsbekämpningsorgan, GRECO, riktar kritik mot Polen i rapport. Minoritetskonventionerna firar 20-års jubileum.

Europadomstolen

Europadomstolen har meddelat dom i målet Centrum för rättvisa mot Sverige som gäller Försvarets radioanstalts signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet, det vill säga det så kallade FRA-målet. Domstolen anser inte att någon kränkning av Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna (EKMR) skett utan menar att den nuvarande lagstiftningen innehåller lämpliga och tillräckliga garantier mot godtycke och missbruk. Domen vinner laga kraft inom tre månader såvida inte en begäran görs om att målet ska prövas av domstolen i stor sammansättning (Grand Chamber).

Domstolen meddelade i förra veckan även att man beslutat att inte ta upp Anders Behring Breiviks ansökan till domstolen till prövning. Breivik ansåg att hans förhållanden i fängelset, i synnerhet att han hålls isolerad från andra fångar, utgjorde en kränkning av EKMR. 

 

GRECO

Europarådets korruptionsbekämpningsorgan, GRECO, uttrycker i en ny rapport om den lagstiftning rörande det polska rättsväsendet som antagits under 2017 och 2018 oro över att Polen (PL) inte längre lever upp till korruptionsbekämpningsstandarder när det kommer till rättsväsendets oberoende. Bland annat kritiseras att många av Högsta domstolens domare inom en nära framtid tvingas att gå i pension, att systemet öppnar för ett godtyckligt förfarande för nya utnämningar och det stora politiska inflytandet i samband med utnämningarna av medlemmar av Nationella domstolsrådet. GRECO riktar sex rekommendationer till PL, i vilka landet uppmanas att ändra sin lagstiftning i syfte att återupprätta rättsväsendets oberoende. PL ombeds nu att senast i mars 2019 rapportera om vidtagna åtgärder.

 

Jagland i Ryssland

Generalsekreterare Jagland har besökt Moskva där han träffat president Putin och utrikesminister Lavrov för att diskutera Rysslands beslut att inte betala medlemsavgiften till Europarådet. Han träffade även ryska ombudsmannen för mänskliga rättigheter (MR), Moskalkova, och uppmanade enligt medierapporter Ryssland att släppa filmskaparen Oleg Sentsov ur fängelset.

 

Minoritetskonventionerna firar 20-års jubileum

Den europeiska stadgan om landsdels- eller minoritetsspråk och Ramkonventionen för nationella minoriteter har i år varit ikraft i 20 år, vilket har firats med en högnivåkonferens i Strasbourg. Till följd av konventionerna har stort antal nationella lagar för att säkerställa minoritetsrättigheter - såsom möjligheter till minoritetsspråksundervisning och minoritetsföreträdares deltagande i beslutsfattande - antagits i Europarådets medlemsstater.

Under de senaste 20 åren har dock stora förändringar skett i Europa. Syftet med konferensen var därför att se vilka framsteg som gjorts på området, identifiera framtidens utmaningar och diskutera frågor som konventionernas övervakningsorgan ska anpassas till den utveckling som skett, hur man i flerspråkiga samhällen ska hitta rätt balans mellan nationella minoriteters språkrättigheter och främjandet av landets officiella språk samt hur den tekniska utvecklingen kan användas för att förbättra t ex undervisning i minoritetsspråk. Slutsatserna kommer att bidra till en reflektionsprocess i ministerkommittén om hur de två övervakningsorganen kan stärkas.

En av talarna var Josefina Skerk, ledamot i Sametinget, som höll ett engagerat anförande.

 

Denna vecka…

… pågår PACE:s sommarsession med medverkan av bl.a. Kroatien och Slovakiens premiärministrar och Luxemburgs utrikesminister. På dagordningen står bl.a. val av ny ordförande och diskussioner om skydd av MR-försvarare och flyktingfrågor.

Senast uppdaterad 26 jun 2018, 10.57