Europarådet den 16 - 29 mars

02 apr 2019

PACE uppmanar länder att motverka penningtvätt genom att anta s k Magnitsky-lagar. GRECO anser inte att Vitryssland uppfyller Europarådets standarder för antikorruption. ECRI om situationen i Ryssland. Venedigkommissionen antar riktlinjer för ombudsmannainstitutioner. Nya riktlinjer om skydd av hälsorelaterad information.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) uppmanar länder att motverka penningtvätt genom att anta s k Magnitsky-lagar

Den ryske advokaten Magnitsky dog i ett ryskt häkte år 2009 under graverande omständigheter efter att ha avslöjat en omfattande korruptionshärva i Ryssland. Magnitsky sattes själv efter sina avslöjanden av ryska myndigheter i häkte och anklagades för att ha medverkat till korruption. Magnitskys amerikanske klient, William Browder, har skapat en världsvid rörelse för att tillse att de som medverkade till Magnitskys död inte skall åtnjuta straffrihet och kunna fortsätta föra över pengar från korruption till utländska banker och utländska investeringar. Frågan har under senare tid uppmärksammats medialt även i förhållande till svenska banker.

Europarådets parlamentariska församling (PACE) och EU-parlamentet har uppmanat euroepiska länder att anta s k Magnitsky-lagar, som försvårar för penningtvätt och utförsel av pengar som emanerar från korruption och MR-kränkningar. Avsikten är att sådan lagstiftning, som ger möjlighet att t ex vägra visum eller frysa och beslagta tillgångar för personer som enligt trovärdig information har medverkat till grova kränkningar av mänskliga rättigheter men som åtnjuter straffrihet i sina hemländer. Estland, Lettland, Litauen, Storbritannien, USA och Canada har infört sådan lagstiftning. I PACE:s rapport och resolution från januari 2019 uppmanas fler länder att anta sådana lagar.

 

GRECO anser inte att Vitryssland uppfyller Europarådets standarder för antikorruption 

GRECO har gjort ett offentligt uttalande om att Vitryssland inte uppfyller standarderna för antikorruption. Det är första gången någonsin som GRECO drar denna slutsats i förhållande till ett land och åtgärden vidtas efter att man upprepade gånger tvingats konstatera att graden av efterlevnad av utfärdade rekommendationer är mycket låg och i allmänhet otillfredsställande.

Majoriteten av rekommendationerna avser grundläggande krav på antikorruptionsområdet, såsom att stärka rättsväsendets oberoende. GRECO:s ordförande, Marin Mrčela, uppmanar Europarådets medlemsländer att beakta situationen i kontakter med Vitryssland och hoppas att uttalandet kommer att leda till att Vitryssland vidtar åtgärder för att fullgöra sina förpliktelser. GRECO kommer fortsätta övervaka situationen i Vitryssland.

 

ECRI om situationen i Ryssland

Europarådets kommission mot rasism och intolerans (ECRI) har publicerat en rapport om Ryssland som omfattar perioden 2013 – juni 2018. ECRI noterar vissa framsteg på det institutionella planet i bekämpningen av hatbrott och en minskning av exempelvis antalet rasistiska mord.

Man tar emellertid också upp förföljelserna av homosexuella män i Tjetjenien och uppmanar myndigheterna att offentliggöra resultaten av de utredningar som genomförts till följd av dessa.  Oro uttrycks även över bl.a. det faktum att rasistiska och homofobiska uttalanden är vanligt förekommande bland politiker och religiösa ledare samt är utbrett inom rysk fotboll.

Överanvändningen av den nationella lagen om anti-extremism fortsätter att ge upphov till oro, liksom lagen om utländska agenter och lagen om ’förbud mot propaganda för icke-traditionella sexuella relationer’ (propagandalagen) från 2013. Rapporten innehåller ett antal rekommendationer, bl.a. uppmanas Ryssland att upprätta ett oberoende organ för att utreda alla klagomål mot polisen samt att, i enlighet med Europadomstolens dom i Bayev mot Ryssland, avskaffa förbudet mot information till minderåriga om homosexualitet.

Ryska regeringens kommentarer till rapporten finns att läsa här.

 

Venedigkommissionen antar riktlinjer för ombudsmannainstitutioner

Mot bakgrund av de senaste årens hot mot ombudsmannainstitutioner antog Venedigkommissionen vid sin senaste session en uppsättning riktlinjer till skydd för dessa.  De s.k. Venedigprinciperna har till syfte att stärka ombudsmannainstitutionerna, som har en avgörande roll i att främja mänskliga rättigheter, stärka demokrati, rättsstatsprincipen och god förvaltning. De 25 principerna är de mest heltäckande i sitt slag och inkluderar alltifrån frågor om val, uppsägning och mandat för medlare, till ekonomiska och materiella garantier för att möjliggöra ombudsmannainstitutionernas funktion och oberoende. 

 

Nya riktlinjer om skydd av hälsorelaterad information

Till följd av utvecklingen av nya teknologier inom hälsosektorn har mängden hälsorelaterade uppgifter som behandlas ökat avsevärt och därmed också behovet av vägledning för myndigheter och anställda. Mot denna bakgrund har nya riktlinjer tagits fram enligt vilka Europarådets medlemsstater uppmanas säkerställa att hanteringen av hälsorelaterade uppgifter sker med full respekt för mänskliga rättigheter, i synnerhet rätten till privatliv och skydd för uppgifter.

 

I nästa vecka håller Kongressen sin vårsession på temat ”Mayors safeguarding democracy".

Senast uppdaterad 02 apr 2019, 08.59