Europarådet den 12 - 16 mars 2018

18 mar 2018

Venedigkommissionen och ODIHR riktar kritik mot försämringar för NGO:er i Ukraina och den nya handlingsplanen för landet 2018-2021 lanseras. Europarådets grupp mot korruption publicerar rapporter om Turkiet och Serbien och kommissarien för mänskliga rättigheter kritiserar delar av nytt lagförslag om migration i Frankrike. Europadomstolens mål Turkiet vs Altan/Alpay offentliggörs den 20 mars.

Ukraina: Venedigkommissionen och ODIHR kritisk mot försämringar för NGOs

Venedigkommissionen (VK) och OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR) anser i ett gemensamt yttrande att ny lagstiftning avseende e-deklaration och förändringar i skattelagstiftningen i förhållande till civilsamhället och NGO:s i Ukraina reser allvarliga betänkligheter. De nya bestämmelserna bör dras tillbaka eller begränsas avsevärt rörande sina effekter anser VK/ODIHR. 

Ukraina: Lansering av ny handlingsplan 2018- 2021

Sverige stod värd för en lunch som lanserade Europarådets nya handlingsplan för Ukraina  2018-2021. Gästerna utgjordes av de bortåt tjugofem medlemsstater jämte EU som var bidragsgivare till den förra aktionsplanen. Chefen för direktoratet för biståndsprogram (ODGP) var huvudtalare jämte Ukrainas ambassadör. Båda beskrev hur fokus i den nya biståndsplanen ligger på implementering av de många nya lagar och reformer som antagits, snarare än ny lagstiftning. Några huvudområden är stöd i genomförandet av de omfattande reformerna av rättsväsendet, decentralisering, korruptionsbekämpning, stöd för ökad jämställdhet och mot kvinnovåld, internflyktingfrågor och samarbete med civilsamhället. För närvarande är 20 % av budgeten (på totalt ca € 30 miljoner) finansierad. Ytterligare frivilligbidrag efterfrågades. Sverige har varit en stor bidragsgivare till förra handlingsplanen, liksom EU. Stora bidrag har redan getts av Schweiz, Norge och Nederländerna och förhandlingar pågår med bland andra Sverige och EU om nya bidrag.

 

Europarådets grupp mot korruption (GRECO)riktar kritik mot Turkiet och Serbien

I två rapporter finner GRECO oroande brister i Turkiets arbete med att förebygga och bekämpa korruption. Rättsväsendet, åklagare och parlamentet står i fokus för genomgången. I den första rapporten konstaterar GRECO att de fundamentala och strukturella förändringar som beslutats om i förhållande till det turkiska rättsväsendet, särskilt vad gäller kompositionen i Styrelsen för domare och åklagare (HSK) har ökat den verkställande och politiska maktens inflytande på sätt som äventyrar rättväsendets oberoende. Även andra förändringar behövs för att öka rättssäkerheten och öppenheten. I den andra rapporten uttrycks besvikelse över avsaknaden av transparens i förhållande till lagstiftningsprocessen liksom rörande finansiering och utgifter av politiska partier i Turkiet.

GRECO riktar i en uppföljningsrapport även kritik mot Serbien. GRECO framför att landet visserligen tagit vissa positiva steg men inte fullt ut genomfört någon av GRECO:s  rekommendationer från år 2015 för att förebygga och bekämpa korruption inom rättsväsende och parlamentet.  Serbien uppmanas återkomma med en rapport om sin uppföljning i oktober 2018. 

 

Frankrike – kommissarien för mänskliga rättigheter (MR) kritiserar nytt lagförslag om migration

Europarådets MR-kommissionär, Nils Muižnieks, har i ett brev till den franska nationalförsamlingen uppmanat ledamöterna att söka reformera delar av regeringens lagförslag om hantering av migration och asylfrågor. Framförallt kritiserade Muižnieks att tidsfristen för asylansökningar kortats till 90 dagar och det påskyndade förförande som efter den tidpunkten skulle gälla. MR-kommissionären uttrycker oro också över den förkortade tidfristen till 15 dagar för överklagande och den förlängda tidsgränsen för administrativa frihetsberövanden från 45 till 90 dagar. Samtidigt välkomnas vissa andra delar av förslaget, till exempel åtgärder som säkrar flyktingars uppehållsrätt och ensamkommandes rätt till familjeåterförening.

 

Europadomstolen:  Målet Turkiet vs Altan/Alpay offentliggörs den 20 mars

I pressmeddelande har bekräftats att Europadomstolens dom i målet Turkiet vs Alatan/Alpay  väntas den 20 mars. Detta blir det första målet sedan det misslyckade kuppförsöket i juli 2016 där Europadomstolen i substans tar ställning till metoderna och dekretstyret i Turkiet, inklusive extremt långa häktningstider på svaga grunder som i fallet Altan/Alpay. Efter att lägre instans inte hörsammat den turkiska författningsdomstolens utslag i början av året om att kolumnisten Sahin Alpay ska släppas i avvaktan på Europadomstolens dom, har samma författningsdomstol för andra gången beordrat lägre instans att respektera dess utlåtande. Så har skett denna gång och Sahin Alpay släpptes på lördagen från fängelset, och sitter nu i husarrest i avvaktan på Europadomstolens dom.

 

Senast uppdaterad 19 mar 2018, 14.06