Europarådet den 12 - 16 februari 2018

22 feb 2018

Europarådets generalsekreterare Jagland ger tydliga budskap i sitt linjetal inför turkiska jurister. Under veckan publicerade kommissionären för mänskliga rättigheter (MR) Muižnieks rapporten från sitt Sverigebesök och Europarådets bitr. generalsekreterare Battaini-Dragoni besökte Sverige för att tala vid högnivåkonferensen End Violence Against Children. Vidare publicerades ett faktablad om Europadomstolens domar i migrationsmål och partsmöte hölls i två av Europarådets expertgrupper, GREVIO och GRETA.

Turkiet: GS Jagland besöker Ankara den 15-16 februari

Under sitt besök i Turkiet den 15-16 februari träffade generalsekreterare (GS) Jagland president Erdoğan, UM Çavuşoğlu, JU Gül, europaministern Çelik, Ordförande för författningsdomstolen Arslan, talmannen Kahraman, oppositionsledarna och representanter civilsamhället. 

Uppmärksamhet gavs åt GS Jaglands linjetal för 400 jurister vid Akademin för domare och åklagare. GS Jagland tar upp Turkiets roll i Europarådet och kommenterar utvecklingen sedan kuppförsöket i juli 2016. Han uttrycker oro över längden och omfattningen av undantagstillståndet. Han pekar på Turkiets skyldighet att se till att alla som drabbats får sin sak prövad enligt Europakonventionens standarder.  Han framför att inrättandet av den specifika nationella kommission som tillkom genom Europarådets försorg var ett nödvändigt steg. Däremot, konstaterar GS Jagland, har domstolen ännu inte tagit slutlig ställning till om den nationella kommissionen uppfyller kriterierna på att utgöra ett effektivt rättsmedel. GS Jagland är tydlig om att den turkiska författningsdomstolens domar och beslut är bindande enligt den turkiska författningen. Att inte respektera detta är att allvarligt undergräva rättsstatens principer och därmed sätts både rättsstaten och MR-skyddet ur spel, säger Jagland.

 

MR-kommissariens rapport om Sverige

Nils Muižnieks har nu publicerat sin rapport om Sverige efter besöket i oktober 2017. I rapporten fokuserar han framförallt på två frågor: mänskliga rättigheter för invandrare, flyktingar och asylsökande samt för personer med funktionsnedsättningar.  MR-kommissarien uppmanar bl.a. myndigheterna att säkerställa att personer som fått avslag på sin asylansökan får rätt till bl.a. boende och mat, i enlighet med Europeiska sociala stadgan. Han uppmanar också Sverige att lyfta de restriktioner som gäller för familjeåterförening, att kombinera medicinska åldersbedömningar med andra metoder samt att alltid se till barnets bästa i beslut om asyl och migration. Vidare uttrycker han oro över att så många ensamkommande barn försvinner efter att de kommit till Sverige. Han konstaterar dock att Sverige gjort stora ansträngningar för att ta emot och hjälpa många, framförallt under 2015-2016.

I rapporten noterar Muižnieks även att Sverige länge varit ett föregångsland gällande personlig assistans och service, men att han nu oroas av minskade möjligheter till sådan assistans. Han pekar också på en avsaknad av fullgoda säkerhetmekanismer i lagen när det kommer till tvångsbehandlingar inom psykiatrin.

 

Europarådets biträdande generalsekreterare i Stockholm

I veckan deltog Europarådets biträdande generalsekreterare (Bitr. GS) Battaini-Dragoni i det internationella toppmöte som arrangerades i Stockholm kopplat till FN:s Agenda 2030, med  fokus på att stoppa våld mot barn. I samband med besöket arrangerades även möten mellan bitr. GS Battaini-Dragoni och Sidas generaldirektör Carin Jämtin liksom med UD:s  utrikesråd för det internationella utvecklingssamarbetet Johannes Oljelund.

 

GREVIO

GREVIO är det oberoende expertorgan som ansvarar för att övervaka implementeringen av Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och av våld i hemmet (Istanbulkonventionen).  Den 30 januari hölls det fjärde statspartsmötet till Istanbulkonventionen.  På mötet deltog GREVIO:s ordförande som informerade om den mytbildning som på vissa hålls sprids om konventionen, men att trots detta nästan alla nu hade undertecknat den. Antalet ratifikationer uppgick till 28. Erfarenheter från arbetet med de första sex ländernas rapporter diskuterades och ett förenklat, mer koncentrerat förfarande efterfrågades. Landsutvärderingarna visade bland annat på brist på ekonomiska medel och samordnande funktioner i arbetet mot våld mot kvinnor och våld i hemmet.

 

GRETA

GRETA är Europarådets expertorgan med ansvar för att övervaka implementeringen av Europarådets konvention om bekämpande av människohandel. GRETA genomför landbesök och utvärderar lagstiftning och andra åtgärder som medlemsstater vidtar för att implementera konventionen, resultaten publiceras sedan i landrapporter. Den 9 februari höll statsparterna sitt 22:a möte. Vid detta diskuterades de senast antagna rapporterna och dess huvuddrag: generellt sett behövs det bättre identifiering av offer för människohandel bland migranter och asylsökande och ensamkommande barn behöver ett bättre skydd genom att tillskrivas förmyndare så snart som möjligt. I år är det 10 år sedan konventionen trädde i kraft och ett evenemang för att uppmärksamma detta kommer att hållas i Strasbourg i vår.

 

Migrationsnytt

Månadens nyhetsbrev om migration och flyktingar ger en uppdatering av Europarådets senaste aktiviteter på området. I nyhetsbrevet redovisas även Europadomstolens senaste avgöranden i migrationsärenden relaterat till utvisning och villkor för frihetsberövande. En ny serie faktablad har publicerats, med sammanställningar av domstolens rättspraxis på ämnet.

 

Rapport om europeisk filmproduktion

Europarådet audiovisuella observatorium (avtal som SE är part till) publicerade i veckan en rapport om att filmproduktionen i Europa ökat med 47 procent under tioårsperioden 2007-2016. Fem länder – Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien – svarade för över hälften av produktionen i de 36 länder som täcks i rapporten.  Samproduktion mellan olika länder har vuxit i betydelse och omfattning, där tio länder låg i toppen, nämligen FR (15%), ES (12 %), DE (11%), CH (6%), GB, IT, NL  (vardera 5 %), DK (4%) och SE (3%). Dessa samproducerade filmer visade sig ofta särskilt framgångsrika hos publiken.  

Senast uppdaterad 22 feb 2018, 09.19