Anders Knape vald till ny ordförande för Europarådets lokala och regionala kongress (CLRAE)

06 nov 2018

Under sin 35:e session i Strasbourg, har i dag medlemmarna i Europarådets kongress för lokala och regionala myndigheter enhälligt valt Anders Knape (EPP/CCE) till sin nye ordförande för de kommande två åren.

”Vår kongress är ett politiskt organ med mandat att skydda lokal demokrati. Vi representerar inte regeringar utan i stället invånarna i våra kommuner och landsting” framhöll Anders Knape i sitt tal. Han betonade den viktiga roll som Europarådets kongress spelar för att stärka och skydda lokal och regional demokrati. ”Därför är konsultationsprocessen mellan regeringarna och de lokala och regionala myndigheterna så viktig och vi måste fortsätta att vara engagerade i en reguljär dialog med regeringar”, tillade han.

Anders Knape betonade behovet av att ge kongressen tillräckliga resurser för at kunna fullgöra sina uppgifter och behålla kvalitén i sitt arbete till stöd för lokal demokrati. ”Kongressen är den enda organisation som har i uppgift att övervaka genomförandet av den europeiska stadgan för lokal självstyrelse. Denna övervakning, tillsammans med uppföljning och övervakning av lokala och regionala val är betydelsefullt ”, förklarade han. ”Vi är en viktig del av Europarådet och systemet för att bevaka och bevara demokratin i Europa”

För mer information om den pågående kongressen, se https://www.coe.int/en/web/portal/home

Senast uppdaterad 06 nov 2018, 15.20