Meny

Europaparlamentsvalet 2019

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige. Du kan förtidsrösta på ambassaden i Tallinn under perioden 7 – 20 maj. Ta med giltig id-handling. Ett alternativ är att brevrösta.

Röstmottagning på svenska ambassaden i Tallinn

Alla vardagar kl 9-12 under tiden 7-20 maj

Eftermiddag/kvällsöppet

Följande dagar även öppet kl 16-19

Onsdag 8 maj

Onsdag 15 maj

Måndag 20 maj

Helgöppet

Söndag 19 maj kl 11-14

Kom ihåg att ta med:

-          Giltig ID-handling t ex pass, nationellt id-kort, körkort 

-          Ditt röstkort. Om du saknar röstkort är det inget problem – dubblettröstkort kan skrivas ut av röstmottagaren på ambassaden.

Vem har rösträtt?

Du har rösträtt i valet till Europaparlamentet om du fyller 18 år senast på valdagen, och är:

-          Svensk medborgare, samt är eller har varit folkbokförd i Sverige.

-          Medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden.

Röstkort

I början av april sänder Valmyndigheten ut röstkort. Om du inte får ett röstkort finns du inte med i röstlängden längre eller så har du glömt att meddela aktuell adress till det svenska folkbokföringsregistret hos Skatteverket.

Du behåller automatiskt din rösträtt i tio år efter att du har flyttat utomlands. Därefter måste du själv anmäla dig till röstlängden vart tionde år.

Du måste även meddela ny adress om du flyttar i utlandet. Det gör du genom att använda Skatteverkets blankett som heter Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842). 

Röstlängden skapas 30 dagar före valdagen med de uppgifter som då finns registrerade i folkbokföringen. Har du glömt att anmäla dig till röstlängden i tid? Då kan du förtidsrösta utomlands men inte i Sverige. 

Vill du meddela korrekt adress/återanmäla dig till röstlängden? Ladda ner blanketten här: Ny adress/röstlängd för utvandrad (SKV 7842). 

För mer information och svar på vanliga frågor kan du besöka Valmyndighetens hemsida eller ringa Valmyndigheten på +46 10 57 57 000.

Rösta från utlandet

Valmyndighetens frågeforum

Brevröstningsmaterial

-          Finns att hämta på ambassaden i Tallinn, Pikk 28, från den 11 april.

-          Går att beställa från den 11 april genom att sända en e-post.

-          Brevrösten får skickas tidigast den 11 april. Brevrösten får inte postas i Sverige, och ska ha kommit fram i tid till rösträkningen vilket innebär senast dagen innan valdagen för att räknas i valet.

Senast uppdaterad 18 mar 2019, 09.37