Jaanus Mikk ny honorärkonsul i Narva

24 nov 2020

Nu har vi klippt bandet! Välkommen till vår nya honorärkonsul i Narva, Jaanus Mikk på historiska Kreenholm!

I en corona-säkrad ceremoni välkomnades den nya honorärkonsuln i Narva, Jaanus Mikk av ambassadör Mikael Eriksson den 23 november. Överlämningen skedde så gott som på dagen 20 år efter att det första honorärkonsulatet öppnades i Narva den 18 november 2000 och närapå exakt 320 år sedan slaget vid Narva inleddes den 20 november 1700. Historiens vingslag genomsyrade ceremonin som markerade en viktigt fortsättning på Sveriges och Narvas långa gemensamma historia.

Jaanus Mikk är VD på svenskägda företaget Narva Gate, beläget i den historiska textilfabriken Kreenholm, som under sin storhetstid var bland de största i Europa. Under 2010-talet tvingades fabriken, som då ägdes av Borås Wäfveri, stänga. Men byggnaderna finns kvar och nu smids nya planer av Narva Gate för det enorma fabriksområdet som man hoppas ska kunna bidra till modernisering och utveckling av staden Narva och regionen runtomkring.  

Under ceremonin framfördes också ett stort tack också till den utgående honorärkonsuln, Ahti Puur, som tillsammans med sina medarbetare gjort viktiga insatser för Sverige och svenskar i Narva sedan 2008.

Senast uppdaterad 24 nov 2020, 17.28