Meny

Utställning på ambassaden: Kvinnor i svensk utrikespolitik

26 feb 2019, 02.00

Den feministiska utrikespolitikens pionjärer

Under århundraden har svensk utrikespolitik och utrikesförvaltning dominerats av män. Sverige fick visserligen sin första kvinnliga ambassadör redan på 1600-talet, men det skulle dröja till 2000-talet innan kvinnor konkurrerade på lika villkor.

2014 antog Sverige en feministisk utrikespolitik med målet att stärka kvinnors rättigheter, öka representationen av kvinnor i alla internationella sammanhang och öka kvinnors politiska och ekonomiska resurser. Ordet feminism är i Sverige inte lika laddat som i många andra länder, och syftar främst på att kvinnor och män ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina liv. I denna utställning visar vi utvecklingen i Sverige genom att lyfta fram några kvinnor som på olika sätt varit pionjärer och förebilder - Cathrina Stopia, Agnes Lindquist, Alva Myrdal, Karin Söder, Anna Lindh, Margot Wallström.

Utställningen visades för första gången i Estland år 2017 på Ockupationsmuseet inom ramarna för evenemanget #naisEST. I ambassadens utställningslokal på källarvåningen kan utställningen ses på vardagarna mellan kl 9 och 17 (lunchstängt 12.30-13.30).

Senast uppdaterad 26 feb 2019, 16.34