H.K.H. Prinsessan Marie hedersgäst vid Annual International Stop Wasting Food Dinner 2019

29 okt 2019

H.K.H. Prinsessan Marie av Danmark, flera ambassadörer, danska och svenska opinionsbildare och beslutsfattare inom livsmedelsområdet deltar i Annual International Stop Wasting Food Dinner 2019. Middagen har fokus på matspill och årets värd är Fredrik Jörgensen, Sveriges Ambassadör till Danmark, och danska ideella organisationen Stop Spild Af Mad. God överskottsmat står på menyn.

Den 6 november anordnar Sveriges Ambassad i Köpenhamn och rörelsen mot matspill Stop Spild Af Mad den traditionsenliga middagen med fokus på matspill, Annual International Stop Wasting Food Dinner 2019.

Sveriges ambassadör till Danmark, Fredrik Jörgensen och Selina Juul, grundare och styrelseordförande för Stop Spild Af Mad, står i spetsen för middagen, som är en årlig tradition i Danmark, där en ny ambassad tar över stafettpinnen varje år och arrangerar den. Förra året stod Henk Swarttouw, Nederländernas dåvarande ambassadör till Danmark, värd för en motsvarande middag tillsammans med Selina Juul.

Syftet med middagen är att ge inspiration i kampen mot matspill och att fokusera på FN:s hållbarhetsmål 12.3; en halvering av världens matspill före 2030. Till middagen inbjuds H.K.H. Prinsessan Marie, danska och utländska regeringsrepresentanter, am-bassadörer, ledare från näringslivet, beslutsfattare och andra relevanta personer.

I år, liksom förra året, deltar H.K.H. Prinsessan Marie av Danmark som hedersgäst. Bland middagens 22 gäster finns flera ambassadörer, representanter från den danska och den svenska livsmedelsindustrin samt beslutsfattare.

I år serveras en meny tillagad av den kände kocken Erik Andersson från malmö-restaurangen Spill, som har ett stort fokus på just matspill. Maten tillagas av över-skottsråvaror, införskaffade av restaurang Spill i Malmö. Den danske TV-kocken Timm Vladimir bidrar med fördrink samt kanapéer, som är tillverkade helt av överskotts-mat.

Ambassadör Fredrik Jörgensen ser fram emot att arrangera Annual International Stop Wasting Food Dinner 2019 tillsammans med Selina Juul:

”Selina Juul och Stop Spild Af Mad utför ett fantastiskt och inspirerande arbete, som har fått mycket uppmärksamhet både i Danmark och internationellt. Minskning av matspill är en enkel handling for miljön, som alla kan göra. Det är också helt i linje med Agenda 2030 och FN:s globala Hållbarhetsmål, som Sveriges regering prioriterar högt. Jag är glad och stolt över att få arrangera denna middag med Selina och hjälpa till att sätta ljus på detta viktiga ämne."

Selina Juul gläder sig också:

“Jag är mycket glad för att Annual International Stop Wasting Food Dinner har
blivit en årlig tradition och jag är tacksam för att Sveriges ambassadör Fredrik Jörgensen och Sveriges Ambassad anordnar vår gemensamma middag. Det är också fantastiskt för rörelsen att Hennes Kungliga Höghet Prinsessan Marie igen deltar som hedersgäst på vår middag. Det visar att denna viktiga agenda verkligen har fått en stark förank-ring.”

Under middagen kommer det att hållas tal med syfte att inspirera svenska och danska ledande nyckelpersoner, så att de kan förankra agendan för minskat matspill i sina respektive organisationer och projekt.
Pressinformation och presskontakt:

Sanna Holmqvist
Kommunikationsansvarig Sveriges Ambassad i Köpenhamn
Tlf.: +45 30 53 17 54
e-mail: sanna.holmqvist@gov.se

Ansökning om ackreditering ska ske före den 30 oktober.
Ansökan skickas till:
ambassaden.kopenhamn-info@gov.se

Presskontakt Stop Spild Af Mad:
Tlf.: +45 40 72 06 01
e-mail: info@stopspildafmad.org

Om Stop Spild Af Mad:
Stop Spild Af Mad-rörelsen har funnits i 11 år. Stop Spild Af Mad är Danmarks största organisation mot matspill sett till antal genomförda aktiviteter och projekt i hela värdekedjan från jord till bord, antal omnämnanden i dansk och internationell media, samt antal följare på sociala medier. Stop Spild Af Mad-rörelsen grundades 2008 och har satt igång kampen mot matspill i Danmark och satte Danmarks kamp mot matspill på världskartan. Stop Spild Af Mads syfte är att arbeta brett i hela värdekedjan från jord till bord, nationellt och internationellt för att ta fram, finna och sprida konkreta lösningar som kan förebygga och minimera matspill. Grundare och styrelseordförande för Stop Spild Af Mad, Selina Juul, är styrelsemedlem i danska regeringens ONE\THIRD - Tankesmedjan för Förebyggande av Matspill och Livsmedelsförlust, medlem i den globala koalitionen mot matspill Champions 12.3, medlem av Europa-Kommissionens kunskapsplattform för matspill EU Platform on Food Losses and Food Waste och partner i FN:s globala SAVE FOOD initiativ. Läs mer på www.stopspildafmad.org
Senast uppdaterad 29 okt 2019, 11.21