Meny

Frågor och svar om repatrieringsflyget 4 maj

UD i samarbete med ambassaden arrangerar ett extrainsatt flyg från Santiago de Chile, via Santa Cruz, Bolivia, till Stockholm för att strandsatta svenska medborgare och bosatta i Sverige ska kunna ta sig hem. Flyget avgår måndagen den 4 maj. Nedan publiceras frågor och svar.

Har Sverige bestämt sig för att arrangera ett repatrieringsflyg?

Utrikesdepartementet kommer i samarbete med ambassaden att arrangera ett extrainsatt flyg/ assisterad utresa från Santiago de Chile till Stockholm, via Santa Cruz, Bolivia, för att strandsatta svenska medborgare och bosatta i Sverige som befinner sig i Chile och Bolivia ska kunna ta sig hem. Flyget avgår måndagen den 4 maj.

Biljetterna kommer att säljas över internet genom en personlig bokningslänk där man bokar och betala sin biljett. Bokningslänken kommer att skickas via e-post till svensklistan och till de personer som till den svenska ambassaden La Paz har anmält sitt intresse för att resa till Sverige.

Antalet biljetter är begränsade och kommer att säljas enligt principen ”först till kvarn”. Om du vill resa är det därför viktigt att du anmält ditt intresse till ambassaden samt köper din biljett så snart som möjligt när du får bokningslänken skickad till dig. Efter en tid kommer även andra EU-medborgare erbjudas plats. Därför är det viktigt att du bokar direkt.

Hur anmäler jag mitt intresse till repatrieringsflyget?

Biljetterna kommer endast att säljas över internet genom en personlig länk där du bokar och betalar din biljett med kreditkort. Bokningslänken kommer att skickas via e-post till alla som anmält sig till svensklistan samt till de personer som till den svenska ambassaden i La Paz har anmält sitt intresse för att resa till Sverige. Vi kommer att skicka bokningslänken måndagen den 27 april.

Om du ännu inte anmält ditt intresse att lämna Bolivia till den svenska ambassaden bör du maila dina uppgifter till ambassaden.la-paz@gov.se. Du kan dessutom anmäla dig till svensklistan via ambassadens hemsida. Här.

Kan jag boka flera biljetter via samma länk, till exempel till hela familjen?

Ja, det går bra.

Går det bra att betala via alla slags bank- och kreditkort?

Ja, Mastercard och Visa - vanlig kortterminal av svensk standard.

Om jag väljer att inte flyga/inte får plats på repatrieringsflyget, vad har jag då för möjligheter att återvända till Sverige från Bolivia inom den närmaste framtiden?

Enligt den information som ambassaden har idag så är det inga kommersiella plan bekräftade från Bolivia till Sverige under maj och juni månad, därför är detta den enda säkra möjligheten att ta sig till Sverige på mycket lång tid.

Vad kostar en biljett till repatrieringsflyget?

Biljetterna kommer att kosta 11 000 SEK för ekonomibiljett och 14 000 SEK för businessbiljett och betalas med kort. Barn under 24 månader reser gratis i vuxens knä. Spädbarn är inte berättigade till sitt eget bagage. From två års ålder betalar barn fullpris. Businessbiljett går att boka för både barn och vuxna.

Vad gäller för barn under 24 månader?

Barn under 24 månader reser gratis i vuxens knä. Barnet bokas in på den vuxnes biljett via bokningslänken. Inget incheckat bagage är tillåtet för barn under 24 månader.

Vad ska jag göra om jag inte har råd med en biljett men ändå vill åka med repatrieringsflyget?

Om du inte har råd med en biljett och inte kan låna pengar från familj eller vänner kan du söka konsulärt ekonomiskt bistånd via ambassaden. Kontakta ambassaden omedelbart om du har behov av konsulärt ekonomiskt bistånd. Det bör understrykas att detta är ett tillfälligt lån när alla andra möjligheter är uttömda. I och med att detta är ett lån måste det betalas tillbaka, se mera här

Vad gäller vid ev. ändringar/avbokning?

Biljetterna är ej återbetalningsbara, vilket också kommer framgå på bokningslänken.

Varifrån går planet och vilka tider gäller?

Planet avgår från Santiago International Airport (SCL) den 4 maj kl. 15.00, och från Santa Cruz Viru Viru International Airport (VVI) i Bolivia den 4 maj kl. 19.30.

Det ankommer till Frankfurt am Main Airport (FRA) den 5 maj kl. 13.40 och till Stockholm Arlanda Airport (ARN) den 5 maj kl. 17.25.

Kommer repatrieringsflyget att mellanlanda någonstans innan det landar i Sverige? Har jag i så fall möjlighet att stiga av?

Planet kommer att kort mellanlanda i Santa Cruz, Bolivia. Det är inte tillåtet att stiga av i Bolivia. I Europa mellanlandar flyget i Frankfurt där resenärer kan stiga av för vidare transport. Går man av i Frankfurt måste man ha rätt att resa in i Tyskland eller kunna uppvisa transiteringsbiljett till sin slutliga destination.

När ska incheckning ske?

Incheckning 4 timmar innan avgång

Kan man resa om man inte har medborgarskap i Sverige?

För att få resa in i Sverige behöver du ha svenskt medborgarskap, alternativt vara EES-medborgare eller ha uppehållstillstånd och resa i syfte att återvända hem. Vid tidigare repatrieringsflygningar har medborgare i andra länder kunna resa med under förutsättning att de kan uppvisa transitbiljett. Det är resenärens eget ansvar att se till att pass, transitbiljetter och andra nödvändiga tillstånd finns klara vid avresa. Läs mer om inreseförbudet här

Kommer hälsokontroller att genomföras vid flygplatsen i Bolivia?

Ingen generell hälsokontroll kommer att göras. Personer som uppvisar symptom som kan kopplas till Covid-19 kan komma att nekas ombordstigning, bland annat om lokala myndigheter nekar tillträde till flygplatsen. Om någon är uppenbart sjuk kan även piloten neka ombordstigning. Biljetten är inte återbetalningsbar.

Behöver jag ha munskydd?

Enligt bolivianska bestämmelser krävs munskydd på flygplatsen, liksom om du reser med kollektivtrafik eller annan betald persontransport.

Får minderåriga resa själva på flyget?

Minderåriga får inte resa själva utan måste antingen resa med vårdnadshavare eller medföljande som har de intyg som bolivianska myndigheter kräver för utresa. Medföljande behöver ha egen biljett.

Vad gör jag om jag inte kan resa på egen hand?

I det fall en resenär inte klarar resan på egen hand behöver denne resa med en medföljande som också har biljett. Respektive resenär ombesörjer detta.

Kan jag resa med rullstol?

Det går bra att resa med rullstol.

Får husdjur medtas på flyget?

Assistanshundar är tillåtna. Husdjur får endast medtas om de är tillräckligt små för att resa i kabinen och om de har all relevant dokumentation och veterinärstämplar med mera.

Hur mycket bagage får medtas på flyget?

Incheckat bagage: 1 kolli, max 23kg. Gäller både ekonomi- och businessbiljett.

Tillåtet handbagage: 5kg / standardmått (max 56 x 45 x 25 cm)

Får jag ta med bilbarnstol / barnvagn?

Ja. Bilbarnstol får tas med istället för annat incheckat bagage. Barnvagn kan tas med utöver ordinarie incheckat bagage.

Kommer mat att serveras på planet?

Det kommer att finnas matservering på planet. Samma servering till business class som till ekonomi. Via bokningslänken kommer det finnas möjlighet att välja specialkost (veg, gluten, laktos etc).

Jag befinner mig utanför Santa Cruz och kan inte komma dit på egen hand i tid för flygningen. Kan ambassaden hjälpa till med transport?

Ambassaden ska, om förbudet för intern resa inom Bolivia fortfarande gäller, försöka bistå med lokal transport till Santa Cruz. Denna transport måste betalas av den enskilde passageraren i enlighet med reglerna för konsulärt ekonomiskt bistånd. Mer information kommer att ges i god tid.

Vad händer om jag inte kan lämna Bolivia innan mitt visum löper ut?

Om din flygning avbryts och du inte kan lämna Bolivia innan ditt visum löper ut är det viktigt att du kontaktar Migrationsmyndigheterna i Bolivia och informerar dig om din situation. Om du är i Bolivia som turist och behöver stanna längre än 3 månader, måste du begära en förlängning av ditt turistvisum, kontakta Migration i Bolivia, Sección de Inspectoría.

Senast uppdaterad 26 apr 2020, 15.06