Meny

Kanelbullens Dag #ShareTheLabor

I samband med Kanelbullens dag tog den Svenska Ambassaden i Tirana initiativet till att kombinera detta med en kampanj som fokuserade på att diskutera och lyfte betydelsen av att dela ansvar i hushållet mellan könen.

Under de senaste 50 åren har kvinlig medverkan i arbetslivat ökat drastiskt, och förmånerna som kvinnor får av detta är tydliga: mer ekonomisk makt och all frihet som kommer i samband med detta. Men trots detta spenderar kvinnor betydligt mer tid på att ansvara för hushållsarbeter. Detta är till stor del en följd av traditionella könsroller som samhällen världen över accepterat allt för länge. Även undersökningar indikerar att ett jämställt ansvarstagade mellan män och kvinnor hade förbättrat kvinnors välmående och även möjliggjort att de klättra inom sin karriärstege.

Med detta i åtanke ville Svenska Ambassaden i Tirana lyfte ämnet och uppmana familjer att dela ansvaret i hushållet. I samband med att det var kanellbullens dag valde vi att utmana män att baka för sina familjemedlemmar och ladda upp ett foto med hashtagen #SharetheLabor

Då kampanjen nu är över vill vi tacka alla som medverkade, och vi hoppas att vi kan fortsätta diskuttera och främja jämställdhet, i hushållet såväl som i alla andra sociala forum.

Senast uppdaterad 11 dec 2017, 11.51