Meny

Den afghanska journalisten Najwa Alimi årets Per Anger-pristagare

17 sep 2019

För sin kamp för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter tilldelas den afghanska journalisten Najwa Alimi Per Anger-priset, svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati som delas ut av Forum för levande historia.

– Jag vill visa att kvinnor kan jobba i en bransch som anses vara tabu för dem. Jag förstod att journalistiken var den snabbaste vägen om jag ville nå ut till kvinnor runt om i Afghanistan, och att det kan fungera som en plattform för att slåss för kvinnors rättigheter, säger Najwa Alimi.

Najwa Alimi är 25 år gammal och arbetar i dag som reporter på den afghanska tv-kanalen Zan TV, den enda kanal i landet som bara anställer kvinnliga reportrar och redaktörer. Hon har gjort sig känd som en orädd reporter som lyfter ämnen andra journalister helst undviker, som social utsatthet, hemlöshet, narkotikaberoende och kvinnors rättigheter. Vid sidan av sitt arbete driver hon tillsammans med sina vänner ett bokcafé som ger unga flickor och pojkar en fristad där de kan låna böcker och samtala fritt.

Najwa Alimi har som journalist blivit beskjuten och utsatts för hot. Att i den miljön fortsätta kämpa för att kvinnor för att ska få synas och höras kräver ett stort mod. Najwa Alimi inger hopp för en ny generation av afghanska flickor och pojkar, säger Ingrid Lomfors, överintendent vid Forum för levande historia och juryordförande för Per Anger-priset.

Najwa Alimi tar emot Per Anger-priset den 17 oktober vid en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Prisutdelare är kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Per Anger-priset är svenska regeringens internationella pris för mänskliga rättigheter och demokrati. Priset instiftades 2004 för att uppmärksamma de insatser diplomat Per Anger gjorde under andra världskriget. Forum för levande historia har regeringens uppdrag att årligen dela ut priset.

Årets pristagare nominerades av Reportrar utan gränser.

Se även levandehistoria.se/perangerpriset.

 

Senast uppdaterad 17 sep 2019, 18.31