• Svenska

Om utlandet Zambia

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Kvalitén på hälso- och sjukvård i Zambia är generellt bristfällig och landet har begränsade resurser att hantera ett större antal patienter i behov av vård. Sjukvårdssystemet i Zambia är sårbart och har utmaningar att hantera ett snabb ökning av smittspridningen. En försiktighetsprincip bör tillämpas.

Svenska resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen mycket noggrant och lokala myndigheters anvisningar. Dagliga uppdateringar om smittspridningen publiceras på Zambias hälsoministerie: Facebook; Twitter.

Andra använbara länkar: WHO, Zambias folkhälsomyndighet, Zambias migrationsmyndighet 

Varianten av B 1.1.529 (omicron) har bekräftats i Zambia.

Särskilda inresebestämmelser

Särskilda inresebestämmelser

Från och med den 28 mars 2022 gäller följande vid inresa till Zambia från Sverige (se karantänsregler nedan):

  • Fullvaccinerade resenärer behöver inte uppvisa ett negativt PCR-test vid ankomst men förväntas visa ett giltigt vaccinationsbevis. Med fullvaccinerad menas fullständiga doser av ett vaccin, till exempel första och andra dosen av ett tvådosvaccin.
  • Icke fullvaccinerade eller icke alls vaccinerade ska uppvisa negativt PCR-test som är max 72 timmar gammalt när man anländer till flygplatsen.
  • Barn under 12 år är undantagna kraven och behöver därför inte uppvisa vaccinationsbevis eller negativt PCR-test.
  • Samtliga resenärer måste fylla i en hälsodeklaration
  • Temperaturmätning görs vid ankomst.

Karantänsregler

Resenärer till Zambia som inte uppfyller ovan inresekrav måste genomföra ett PCR-test vid ankomst på egen bekostnad. Vid positivt test gäller självisolering på egen bekostnad.

Lokala restriktioner

I Zambia gäller krav på att bära munskydd på allmänna plaster, framförallt inomhus. Det är inte straffbart att inte bära munskydd, däremot nekas man inträde till butiker, köpcentra, et cetera om man inte följer detta krav.

Zambiska hälsomyndigheter uppmanar till munskydd, social distansering, undvik folksamlingar, god hygien och sök vård om du uppvisar symtom.

Det är krav på att uppvisa intyg om att man är fullvaccinerad innan man besöker regeringsbyggnader. 

Särskilda bestämmelser vid utresa från Zambia

Samtliga resenärer som lämnar Zambia måste se till att de uppfyller krav som ställs av transit- samt slutdestination. 

Vissa flygbolag ställer också krav på negativt test oavsett slutdestinationens krav. Undersök vad som gäller i ditt fall.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan . Var noga med att undersöka vad din reseförsäkring täcker innan avresa till Zambia.

Information och kontakter i Sverige

UD har inrättat ett särskilt nummer för frågor kring coronaviruset och resande: +46 8 405 92 00. För akuta konsulära nödsituationer kontakta UD:s konsulära jour på: +46 8 405 50 05.

Rekommendationer till dig som reser in i Sverige från utlandet.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor 

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen. 

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19

Följ ambassaden på sociala medier Facebook , Twitter , Instagram

 

Senast uppdaterad 06 apr 2022, 09.34