• Svenska

Om utlandet Nordmakedonien

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Smittspridningen i Nordmakedonien är för närvarande låg. Det finns fortfarande ett fåtal restriktioner i landet för att förhindra spridningen av coronaviruset. Läs mer under rubriken "Lokala restriktioner". Vaccinationsprocessen pågår och en stor del av den vuxna befolkningen har fått minst en dos vaccin.

De vacciner som accepteras av de behöriga myndigheterna i Nordmakedonien är Pfizer / Biontech, Moderna, AstraZeneca / Oxford, Sinofarm (Kina), Sputnik V (Ryssland).

Information om intresse för att vaccinera makedonska medborgare eller personer med uppehållstillstånd i Nordmakedonien sker elektroniskt, via telefon eller på vaccinationsmottagningar i hela landet.

Information om situationen i landet:

North Macedonia: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard With Vaccination Data | WHO Coronavirus (COVID-19) Dashboard With Vaccination Data

Särskilda inresebestämmelser

Sedan den 19 april 2022 gäller inte längre några coronarelaterade inreserestriktioner till Nordmakedonien. Negativt provresultat eller vaccinationsintyg krävs alltså inte vid inresa.
 

Lokala restriktioner

Mask ska bäras i taxi, bussar, sjukhus och apotek.

Den 9 mars 2022 slopades kravet på att uppvisa covid-19-certifikat för att komma in i köpcentrum, utomhusevenemang eller terrasser på restauranger och kaféer.

Sedan 4 maj krävs alltså inte vaccinationsintyg eller ett läkarintyg som styrker återhämtning från covid-19 vid besök på inomhusdelar av restauranger, kaféer, barer och inomhusevenemang.

Följ lokala anvisningar. Böter för brott mot restriktioner kan uppgå till EUR 500.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat 
• Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
• Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
• Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
• Undvik att delta i större sociala sammanhang. 
 
Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov. 
Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.
 

Viktiga länkar:

Normakedonien:

https://www.iph.mk/en/
http://zdravstvo.gov.mk/korona-virus/ 

Sverige: 

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19

https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 02 feb 2023, 15.54