• Svenska

Om utlandet USA

Covid-19: Lägesbild och reseinformation USA

Lägesuppdatering USA

Covid-19 relaterade restriktioner varierar på delstatsnivå. Följ noga delstaternas uppdaterade restriktioner då enskilda delstater kan ändra sina restriktioner med kort varsel. Vänd dig till respektive delstats hälsomyndighet för mer information. Utvecklingen i USA kan följas via World Health Organizations hemsida här. 

Särskilda inresebestämmelser

USA har hävt sitt inreseförbud för vaccinerade resenärer. Alla passagerare, med vissa undantag för barn under 2 år, som reser till USA måste uppvisa ett negativt Covid-test taget innan avresa till USA. För information om vilka inreseregler som gäller för just dig, läs mer på Centers for Disease Control and Prevention (CDC) hemsida.

Frågor och svar gällande inreseregler till USA finns även att läsa på hemsidan travel.state.gov

Var observant på att inte stanna längre i USA än giltighetstiden på ditt inresetillstånd (ESTA/visering). Om ditt flyg är inställt, kontakta ditt flygbolag/researrangör för att boka om din biljett alternativt köpa en ny. Konsekvenserna för en så kallad overstay kan vara allvarliga med risk att inte få komma in i USA på en lång tid. Om flygtrafiken ställs in och du riskerar att tvingas stanna längre i USA än ditt ESTA/visering medger bör du kontakta US Customs and Border Protection för att ansöka om en så kallad satisfactory departureHär hittar du deras kontaktuppgifter, de har även en  FAQ som besvarar många frågor gällande ESTA och hur man ansöker om en förlängning. 

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ allmänna råd för att minska smittspridningen:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.
  • Det är obligatoriskt att bära munskydd på många platser.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det området du befinner dig i. När du kommit hem till Sverige igen ber vi dig att avanmäla dig från listan genom att klicka här.

Ladda även ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Senast uppdaterad 01 mar 2022, 10.05