• Svenska

Om utlandet USA

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

UD har förlängt avrådan från icke-nödvändiga resor till alla länder utanför EU/EES/Schengenområdet/Storbritannien till och med den 31 maj 2021. Sverige har sedan 19 mars 2020 ett tillfälligt inreseförbud från länder utanför EU/EES med undantag för Schweiz. Beslutet gäller i dagsläget till och med den 31 maj 2021. Läs mer här. Regeringen fattade den 3 februari beslut om att utländska medborgare måste visa upp ett negativt covid-19-test vid inresa till Sverige, oavsett varifrån man reser. Detta krav gäller i dagsläget till och med den 31 maj. Läs mer här.

Lägesuppdatering covid-19

Smittspridningen i USA är fortsatt stor hög men fortsätter att minska. Utvecklingen kan följas via World Health Organizations hemsida här. 

I många delstater tillåts inte restauranger ha inomhusservering, och museum och bibliotek har tvingats stänga. Folksamlingar är begränsade för både utomhusmiljöer och inomhusmiljöer och man har infört ett stop för alkoholförsäljning på restauranger och barer på många platser. Ytterligare information gällande vilka försiktighetsåtgärder som rekommenderas efter inresa till USA samt vid resa inom landet finns på Centers for Disease Control and Prevention hemsida.

Särskilda inresebestämmelser

USA har ett inreseförbud sedan den 13 mars, 2020 (uppdaterad den 25 januari, 2021) för resenärer från Schengenområdet samt Storbritannien och Irland. Det innebär att 26 europeiska länder, däribland Sverige, berörs. Förbudet inkluderar resenärer som befunnit sig i Schengenområdet, Storbritannien och Irland de senaste 14 dagarna. Detta gäller även transit. Amerikanska medborgare och personer med permanent uppehållstillstånd i USA samt vissa visakategorier omfattas inte. Mer information här. 

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) har beslutat att alla passagerare som reser till USA måste uppvisa ett negativt Covid-test taget inom 3 dagar inför resan till USA. CDC rekommenderar även att passagerare tar ett nytt Covid-test 3-5 dagar efter ankomst och stannar hemma 7 dagar från ankomst till USA. Mer här. 

Resenärer som ej befunnit sig i Europa, är svensk medborgare, reser på svenskt pass och har giltig ESTA för USA bör inte ha problem att mellanlanda i USA. Detta bör dock alltid säkerställas med flygbolaget innan resa då de kan ha ytterligare restriktioner. 

Var observant på att inte stanna längre i USA än giltighetstiden på ditt inresetillstånd (ESTA/visering). Om ditt flyg är inställt, kontakta ditt flygbolag/researrangör för att boka om din biljett alternativt köpa en ny. Konsekvenserna för en så kallad overstay kan vara allvarliga med risk att inte få komma in i USA på en lång tid. Om flygtrafiken ställs in och du riskerar att tvingas stanna längre i USA än ditt ESTA/visering medger bör du kontakta US Customs and Border Protection för att ansöka om en så kallad satisfactory departureHär  hittar du deras kontaktuppgifter, de har även en  FAQ som besvarar många frågor gällande ESTA och hur man ansöker om en förlängning. 

Lokala restriktioner

Ytterligare information gällande vilka försiktighetsåtgärder som rekommenderas efter inresa till USA samt vid resa inom landet finns på Centers for Disease Control and Prevention hemsida. En del delstater har även krav på karantän vid inresa från delstater som klassificeras som högriskområden. Vänd dig till respektive delstats hälsomyndighet för mer information. Många delstater har krav och rekommendationer gällande bärande av ansiktsmask på allmän plats. 

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet. Folkhälsomyndighetens allmänna råd för att undvika smittspridning gäller även utomlands och är bland annat:

  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang.
  • Det är obligatoriskt att bära munskydd på många platser.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Ambassaden uppmanar även svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Genom att vara anmäld till svensklistan ger du UD och ambassaden möjlighet att snabbt kunna kontakta dig om en konsulär krissituation skulle drabba det området du befinner dig i. När du kommit hem till Sverige igen ber vi dig att avanmäla dig från listan genom att klicka här.

Ladda även ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser.

Hjälpsamma länkar

CDC (centers for decease control and prevention). Information om smittspridning, hälsoråd och reserekommendationer i USA
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/index.html

Information gällande in- och utresebestämmelser till USA 
https://www.dhs.gov

The United States Department of State
https://www.state.gov

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19 https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen
https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19
https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 31 mar 2021, 08.49