• Svenska

Om utlandet Turkiet

Extrainsatt flyg till Sverige den 23 april

Turkish Airlines flyger den 23 april kl 15.20 Istanbul-Stockholm. Senare under dagen flyger bolaget sträckan Stockholm-Ankara. Flygningarna genomförs för att strandsatta resenärer ska kunna ta sig hem till respektive land.

BOKA DIN BILJETT:

Du bokar biljetten Istanbul-Stockholm på Turkish Airlines hemsida.  

SKICKA DINA UPPGIFTER:

Efter att du bokat resan, skicka senast tisdag den 21 april kl 12.00 svar på följande frågor i ett mail till generalkonsulat.istanbul-konsul@gov.se:

1. Ditt bokningsnummer?

2. Var i Turkiet befinner du dig? När och hur reser du till Istanbul?

3. Uppgifter för samtliga i sällskapet:

- Namn?

- Personnummer?

- Ett telefonnummer som vi kan nå er på?

- Era passnummer, och land som utfärdat passen?

- För passagerare med uppehållstillstånd i Sverige: Nummer på UT-kortet?

- För passagerare som inte har svenskt pass: Tidpunkt då du flyttat till Sverige?

- För passagerare i transit till ett annat land: Hur och när reser du vidare? Om du inte är medborgare i det land du ska resa till: När du flyttade du dit och vilket nummer har ditt uppehållstillståndskort?


INTYG OCH EVENTUELLT RESETILLSTÅND:

Vi skickar ett intyg till dig via mail, där det framgår att du är inbokad på ett flyg hem till Sverige, och att du behöver kunna ta dig till flygplatsen. Vi meddelar även Turkiets utrikesministerium om att du är inbokad på flyget.

Om du är mellan 20 och 65 år och redan befinner dig i Istanbul behöver du inget resetillstånd från turkiska myndigheter.

Om någon i sällskapet är yngre än 20 år eller äldre än 65 år behövs tillstånd för att resa till flygplatsen. Tillstånd behövs även om du ska resa till Istanbul från en annan provins.

Du söker tillståndet hos de lokala myndigheterna ”kaymakamlik” eller ”valilik” (tel 184), eller hos lokal polis (tel 155). Pass, bokningsbekräftelse samt vårt intyg ska räcka.

Reglerna för hur utländska medborgare ska beviljas tillstånd för inrikes resor är otydliga. Vi rekommenderar att du tar hjälp av en turkisktalande person i din närhet, för att reda ut vad som krävs på den ort där du befinner dig och att du ansöker i god tid.

ATT TÄNKA PÅ INNAN DU BOKAR:

Du kan inte resa med flyget om du omfattas av det tillfälliga inreseförbudet till Sverige:

-         Svenska medborgare och personer som redan bor i Sverige får återvända till Sverige. I vissa fall får personer även reser transit (det finns även vissa mer speciella undantag).

-         Du som inte är svensk medborgare kan däremot inte resa till Sverige på besök, eller resa för att flytta till Sverige, även om du har ett giltigt visum eller om du just beviljats uppehållstillstånd.

Läs mer om det tillfälliga inreseförbudet  här.

Innan du bokar behöver du ta ställning till om det är rätt i just ditt fall att resa till Sverige, eller att stanna kvar i Turkiet. Du måste själv avgöra vad som är bäst i just din situation.

Vissa strandsatta svenskar har valt att återvända till Sverige. Andra har valt att stanna i Turkiet i att väntan på att situationen normaliseras. Turkiet har meddelat att man inte kommer att bötfälla de som stannat i Turkiet utöver de tillåtna 90 dagarna.

 

Senast uppdaterad 17 apr 2020, 23.50