• Svenska

Om utlandet Tunisien

Covid-19 i Tunisien

Lägesuppdatering 

Smittspridningen av COVID-19 är nu relativt låg, men fortsätter påverka stora delar av Tunisien. Se WHO:s hemsida om smittspridningen i landet. Lokala myndigheter delar information om COVID-19 här: http://www.onmne.tn och på Hälsoministeriets Facebooksida för uppdateringar.

Särskilda inresebestämmelser

Inresa till Tunisien tillåts, men med flera restriktioner. Följande nya inreseregler gäller från 16 oktober: 

 • PCR-TEST (för ej fullt vaccinerade): Om du inte är vaccinerad måste du visa upp ett negativt PCR-test med QR-kod som är max 72 timmar gammalt vid avresan. Detta gäller även barn över 12 år. Du räknas som fullvaccinerad 14 dagar efter att du fått din sista dos.
 • HÄLSODEKKLARATION: Innan avresa måste alla resenärer fylla i en hälsodeklaration, som kontrolleras vid avresa. Hälsodeklarationen ska skrivas ut och signeras. Här finns information för att fylla i informationen
 • KARANTÄN (för ej fullt vaccinerade): Om du inte är vaccinerad måste du sitta i karantän på hotell sju dagar efter ankomst. Även barn måste sitta i karantän om de reser med ovaccinerade vuxna. Du måste boka och betala hotellet innan avresa och visa upp på flygplatsen. Hälsoministeriets lista på godkända hotell finns här.

 • Om du sitter i karantän på hotell måste du göra ett nytt PCR-test innan du lämnar karantänen. Om testet är negativt behöver du inte längre sitta i karantän, annars gäller fortsatt karantän. 

 • MELLANLANDNING: Kontrollera vad som gäller i det land där du mellanlandar eller reser igenom på väg till Tunisien: Frankrike, Tyskland, Turkiet, Danmark, Italien.

Beslut om reglerna kan ändras med kort varsel. Tunisiska myndigheter godtar bara PCR-test. Ett positivt anti-kroppstest ersätter inte ett PCR-test. Ibland finns oklarheter om tolkningen av reglerna, men kontrollerna är oftast nogranna vid flygplatsen. Slumpvisa coroantester görs vid ankomst. 

Resor till Sverige från Tunisien

PCR-test krävs ibland för att komma in på flygplatsen vid avresa från Tunisien. Gäller också fullvaccinerade.

Lokala restriktioner

 • Vaccinationsintyg kommer krävas för att delta i offentliga och privata sammankomster, till exempel för att gå in på restauranger, kaféer, barer och andra allmänna platser. Systemet håller på att rullas ut, men är ännu inte fullt etablerade. 
 • Obligatoriskt att bära munskydd på offentliga platser inomhus, även i bil om du inte är ensam.
 • I flera regioner och/eller kommuner gäller lokala restriktioner. Ta reda på vad som gäller dit du ska.

Råd till svenska resenärer

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.
 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.
 • Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.
 • Undvik att delta i större sociala sammanhang.
 • Om du får COVID-19 symptom i Tunisien ska du inte resa hem förrän du är frisk och kan visa upp ett negativt PCR-test.
 • Ladda ned appen UD Resklar och anmäl dig till svensklistan.

Information om att resa till Sverige

Med anledning av COVID-19 gäller ett tillfälligt inreseförbud till Sverige för tunisiska medborgare: Frågor och svar om inreseförbud | Polismyndigheten (polisen.se)

Sveriges ambassad i Tunisien hanterar inte viseringsärenden, detta görs av Finlands ambassad tillsamman med VFS Global. Se denna sida

Lämpliga länkar

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/

Folkhälsomyndighetens råd om du planerar längre resor: https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/om-du-planerar-att-resa/ 

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/fragor-och-svar-om-det-tillfalliga-inreseforbudet/

https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/granspolisen/sa-paverkas/

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19: https://www.regeringen.se/vaccin

Senast uppdaterad 14 okt 2021, 10.07