• Svenska

Om utlandet Thailand

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Sedan den 26 mars 2020 råder undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller nu till och med 31 maj 2022. Undantagstillståndet ger regeringen stora befogenheter att vidta åtgärder. Åtgärder har annonserats löpande. 


Särskilda inresebestämmelser

Från och med 1 maj 2022 slopas PCR-test och kravet att spendera en natt på särskilt hotell vid inresa till Thailand. För fullvaccinerade och ovaccinerade gäller fortsatt att alla före avresa måste registrera och erhålla ett sk. Thailand Pass. Thailand Pass ansöker man om digitalt här: https://tp.consular.go.th.

Ovaccinerade eller icke fullvaccinerade behöver inte längre sitta i karantän om man kan uppvisa ett negativt PCR-test (tagits inom 72 timmar före avresa). Har man inte har ett negativt PCR-test måste man fullfölja karantän (5 nätter) i så kallad Alternative Quarantine (AQ) på resenärens bekostnad.

Ovaccinerade barn under 18 år är berättigade inresa till Thailand enligt samma villkor som föräldrar/vårdnadshavare som de reser med.

För mer information om inresekraven se Thailands ambassad i Stockholm.

Regler för transit
Det är möjligt att resa/transitera genom Thailand men särskilda regler förekommer. För information se The Civil Aviation Authority of Thailand

Notera att det alltid är thailändska myndigheter som beslutar och ansvarar för inrese- och transitregler till Thailand. Sveriges ambassad i Bangkok kan inte göra tolkningar av reglerna, utföra individuella bedömningar av enskilda behov och önskemål eller utfärda tillstånd för inresor. Gällande resor till Thailand, vänligen ta kontakt med thailändsk ambassad. 


Lokala restriktioner

Från och med den 26 april 2021 måste man i nästan samtliga provinser bära munskydd i allmänna utrymmen inomhus och utomhus. För fullständig lista över provinser som berörs se den thailändska regeringens Facebook-sida. Om man inte följer påbudet riskerar man böter.

I vissa provinser kan restriktionerna innebära begränsningar på t.ex. serveringsställen eller sammankomster. Åtgärderna har ändrats ofta så du bör kontrollera den aktuella situationen med lokala myndigheter.

För övrig information om vad som gäller i landets olika provinser se Thailands turistmyndighet (TAT) eller genom att ringa deras Call Center på +66 2 250 5500 eller 1672 om du befinner dig i Thailand. 

Den som i Thailand testar positivt för covid-19 ska enligt thailändska hälsoföreskrifter isoleras på sjukhus, ”hospitel” (ombyggt hotell), fältsjukhus eller i hemmet. Detta gäller oavsett om man har symptom eller inte eller, om man är vaccinerad/ovaccinerad eller i vissa fall kan uppvisa friskintyg. Kontrollera därför i förväg vad din försäkring täcker. OBS! Sveriges ambassad i Bangkok har inte behörighet att påverka thailändska smittskyddsåtgärder, förhållningsregler och karantäntider. 

 

Råd till svenska resenärer

Svenskar som vistas i Thailand uppmanas att följa de thailändska myndigheternas rekommendationer: tvätta händerna med tvål eller använd handsprit och hålla avstånd. Det är obligatoriskt att bära munskydd utomhus och inomhus. 

Det thailändska hälsoministeriet har satt upp en hjälptelefon dit man kan ringa för att ställa frågor om covid-19, och få information om när och var man ska söka vård. Ringer man från Thailand är numret 1422 och från utlandet +66 2 590 30 00. 

Demonstrationer och/eller gatuprotester förekommer i perioder i framför allt i Bangkok. Håll er informerade om situationen och följ lokala myndigheters anvisningar. Läs mer om det allmänna säkerhetsläget på ambassadens reseinformation.

Vid inrikesflygningar i Thailand kan du bli ombedd att ladda ner en app eller fylla i en hälsodeklaration.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Vaccination mot covid-19

EU:s covidbevis gäller vid inresa till Thailand och för att få tillträde till evenemang och anläggningar i Thailand.

Information och kontakter i Sverige

Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig till Svensklistan.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19

 

Senast uppdaterad 01 maj 2022, 22.00