• Svenska

Om utlandet Thailand

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

Med anledning av den senaste tidens ökade spridning av covid i Thailand har den thailändska regeringen infört nya åtgärder för att minska smittspridningen.

För statistik över antalet smittade i Thailand besök thailändska hälsomyndigheten. Information och lägesuppdateringar tillkännages av Utrikesministeriet i Bangkok på YouTube.

Sedan den 26 mars 2020 råder undantagstillstånd i Thailand som följd av pandemin. Det gäller nu till och med sista november 2021. Undantagstillståndet ger regeringen stora befogenheter att vidta åtgärder. Åtgärder har annonserats löpande. 

Demonstrationer och/eller gatuprotester förekommer i perioder i framför allt i Bangkok. Håll er informerade om situationen och följ lokala myndigheters anvisningar. Läs mer om det allmänna säkerhetsläget på ambassadens reseinformation.

Särskilda inresebestämmelser

Under rådande förhållande med covid-19 har nya regler införts vid inresa till Thailand.

Det går att flyga mellan Sverige och Thailand men det är begränsningar i flygtrafiken. Det är därför viktigt att alltid kontrollera med flygbolag eller resebyrå vad som gäller.  

Från och med den 1 november 2021 tas karantänskravet bort för fullvaccinerade resenärer från ett urval av länder, däribland Sverige. Fortsatt gäller att den som är undantagen karantän ändå minst 7 dagar före avresa måste registrera och erhålla ett sk. "Thailand Pass" samt tillbringa en natt på särskilt hotell (SHA Extra Plus) i väntan på resultat av PCR-test. Ovaccinerade barn under 12 år är berättigade inresa till Thailand enligt samma villkor som föräldrar/vårdnadshavare som de reser med. För information om de nya inresekraven se Thailands ambassad i Stockholm. Den som vill ställa frågor om "Thailand Pass" kan ringa Thailands ambassad i Stockholm på  070 234 4191, 070 091 6192.

Ovaccinerade resenärer, inklusive svenska medborgare, måste före avresa till Thailand bl.a. registrera och erhålla ett sk. "Thailand Pass" och fullfölja karantän (upp till 11 nätter) i så kallad Alternative State Quarantine (ASQ) på resenärens bekostnad. För information om inresekraven se Thailands ambassad i Stockholm.

Notera att det alltid är thailändska myndigheter som beslutar och ansvarar för inrese- och transitregler till Thailand. Sveriges ambassad i Bangkok kan inte göra tolkningar av reglerna, utföra individuella bedömningar av enskilda behov och önskemål eller utfärda tillstånd för inresor. Gällande resor till Thailand, vänligen ta kontakt med thailändsk ambassad.


Lokala restriktioner

Thailändska myndigheter har infört en rad åtgärder på nationell och lokal nivå. Landets provinser har delats in i zoner, baserat på antalet covid-fall (mörkröd, röd, orange zon, gul och blå).  

Från och med den 26 april måste man i nästan samtliga provinser bära munskydd i allmänna utrymmen inomhus och utomhus. För fullständig lista över provinser som berörs se den thailändska regeringens Facebook-sida. Om man inte följer påbudet riskerar man böter.

Ett antal provinser har även infört nattliga utegångsförbud, men i till exempel Bangkok, Chiang Mai, Krabi, Phuket och Rayong har utegångsförbudet nu hävts. Från och med den 16 november 2021 sker vissa ytterligare lättnader och anpassningar av restriktionerna.

För övrig information om vad som gäller i landets olika provinser se Thailands turistmyndighet (TAT) eller genom att ringa deras Call Center på +66 2 250 5500 eller 1672 om du befinner dig i Thailand. 

 

Vaccination mot covid-19

Thailändska utrikesministeriet har lanserat en plattform där utländska medborgare över 12 år i samtliga provinser i Thailand kan registrera sig för att få den första dosen covidvaccin.

Utländska medborgare i åldersgruppen 60-74 år som registrerat sig på den förra plattformen behöver inte göra det på nytt, all information överförs automatiskt.

Länk till registreringen https://expatvac.consular.go.th/.  Behöver du hjälp eller har frågor, kontakta utrikesministeriet (MFA) på telefon 02 572 8442, Line-id:@thaiconsular eller e-post foreignvac@gmail.com.

                                                                                      
Utländska medborgare utanför Bangkok kan alltid kontakta närmaste provinshälsovårdskontor (Provincial Health Office) samt lokal sjukvård för information om registrering för vaccination. Vissa provinser erbjuder registrering för vaccinering via en egen lokal webbplats.

Sverige planerar inte att tillhandahålla vaccin för svenskar utomlands.

Alla bosatta i Sverige kommer att kunna erhålla fri vaccinering i Sverige. Läs mer på regeringen.se.

EU:s covidbevis gäller även vid inresa till Thailand, men det har hänt att även det lilla kortet du fick vid vaccinationstillfället måste uppvisa som komplement, där datum för första dosen framgår.  Kontakta din vårdcentral om du saknar detta.

Råd till svenska resenärer
Svenskar som vistas i Thailand uppmanas att följa de thailändska myndigheternas rekommendationer: tvätta händerna med tvål eller använd handsprit och hålla avstånd. Det är obligatoriskt att bära munskydd utomhus och inomhus. 

Det thailändska hälsoministeriet har satt upp en hjälptelefon dit man kan ringa för att ställa frågor om covid-19, och få information om när och var man ska söka vård. Ringer man från Thailand är numret 1422 och från utlandet +66 2 590 30 00. 

Den som i Thailand testas positivt för covid-19 ska enligt thailändska hälsoföreskrifter placeras i karantän på sjukhus, så kallade ”hospitels” (ombyggt hotell) eller fältsjukhus. På senare tid har personer med milda symptom även fått tillstånd att isolera sig i hemmet.

Vid inrikesflygningar i Thailand kan du bli ombedd att ladda ner en app eller fylla i en hälsodeklaration.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader.

Information och kontakter i Sverige

Ladda ner appen UD Resklar och anmäl dig till Svensklistan.

Sveriges nationella informationsnummer för information kring coronaviruset är 113 13.

Folkhälsomyndighetens information och råd om covid-19

Sedan den 6 februari 2021 måste utländska medborgare uppvisa ett negativt covid-19-test vid inresa i Sverige. Testet får inte vara äldre än 48 timmar. Antigentest, PCR-test-, TMA-test eller LAMP-test godkänns. Alla som reser in i Sverige från länder utanför Norden rekommenderas ta ett PCR-test vid symtom på covid-19 efter inresan. Rekommendationen omfattar alla som är 6 år eller äldre, även svenska medborgare. Läs här folkhälsomyndighetens rekommendationer till alla som reser in i Sverige.

Alla frågor om inresor till Sverige och det tillfälliga inreseförbudet besvaras av Polisen.

Frågor och svar om regeringens arbete med vaccinering mot covid-19.Senast uppdaterad 24 nov 2021, 11.51