• Svenska

Om utlandet Sydafrika

Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Lägesuppdatering covid-19

President Cyril Ramaphosa har utlyst ett s.k. ”national state of disaster” i Sydafrika med anledning av situationen med Coronaviruset. Sydafrika ligger för närvarande på justerad lockdown nivå 2 av 5 (sedan måndagen den 13 september 2021). Smittspridningen är fortfarande relativt hög i landet och Sydafrika befinner sig i tredje vågen av smittspridning.  

Vänligen se mer information på WHO:s hemsida om smittspridningen i Sydafrika.  

Läs även mer info på sydafrikanska regeringens hemsida och sydafrikanska hälsomyndigheten gällande situationen i landet. Ett nationellt informationsnummer i Sydafrika finns dit allmänheten kan vända sig med frågor: 0800 029 999.

Särskilda inresebestämmelser

Observera att utrikesdepartementets avrådan för resor utanför EU gäller alltjämt till och med den 15 oktober 2021. Läs mer här.

För den som väljer att resa till Sydafrika är det viktigt att påpeka att varken UD eller svenska utlandsmyndigheter kommer att kunna bistå med transport till Sverige för den som eventuellt har svårt att ta sig hem som en konsekvens av rådande situation.

Observera att den svenska ambassaden inte svarar för bestämmelser som gäller inresa i Sydafrika. För den mest uppdaterade informationen rekommenderas att kontakta Sydafrikas ambassad i Stockholm eller på andra orter.  

Vänligen observera att situationen kan ändras mycket snabbt och att lokala myndigheter kan fatta beslut som inte helt överensstämmer med vad centrala myndigheter och officiellt publicerad information gör gällande. 

Internationellt passagerarflyg (dock med särskilda restriktioner) öppnade upp igen den 1 oktober 2020 efter att ha varit nerstängt sedan mars 2020.

Under den senaste tiden har det rapporterats om att flertalet länder stoppat eller infört särskilda restriktioner gällande flygresor till och från Sydafrika då en mer smittsam virusmutation sprider sig i landet sedan slutet av förra året. Vänligen kontakta aktuella flygbolag för mer information. Flera flygbolag har med kort varsel ställt in resor till och från Sydafrika. Resenärer måste själva informera sig om vilka villkor som gäller för aktuellt flygbolag och för inresa i sitt resmål.

Se nedan information om vad som gäller för Gauteng provinsen. 

Enligt uppgift från sydafrikanska regeringen behöver varje resenär vid ankomst uppvisa ett negativt covid-19 test som inte får vara äldre än 72 timmar från tiden vid avresan. Alla resenärer kommer att screenas vid ankomst och om ett negativt covid-test inte uppvisas väntar obligatorisk karantän på egen bekostnad till dess att ett nytt test har utförts. Alla resenärer uppmanas även vid ankomst att ladda ner en covid-app i deras mobiler. Nya restriktioner gällande resenärer från Sydafrika införs för närvarande av vissa flygbolag så vänligen kontakta flygbolagen och sydafrikanska ambassaden i Stockholm för uppdaterad information om inresebestämmelserna men observera att UD:s avrådan för resor tilll Sydafrika alltjämt gäller.  

Flertalet andra afrikanska länder har infört inreserestriktioner och stängning av gränser. För frågor om vad som gäller inresa i specifika fall hänvisas till respektive lands ambassad. Kontakta din resebyrå eller ditt flygbolag om du är osäker på hur flyg i regionen påverkas. 

Se även information på Folkhälsomyndighetens hemsida gällande resor från utlandet och de rekommendationer som riktar sig till resenärer som reser in i Sverige. 

Lokala restriktioner

I landet gäller masktvång på alla offentliga platser och utegångsförbud råder i hela landet mellan kl. 23.00 och kl. 4.00 på morgonen. Restauranger, barer och gym är öppna men med restriktioner. Skolorna öpnnade 26 juli 2021. Alkohol kan köpas på restauranger och barer fram till kl 22.00. Butiker får sälja alkohol måndag till fredag mellan kl 10.00 och kl 18.00. Allmänna parker och stränder är öppna under förutsättning att man följer rådande hälsoprotokoll. De som inte följer lokala restriktioner riskerar böter. 

Vårdkapaciteten är fortfarande ansträngd nu under tredje vågen och sjukhuskapaciteten är mycket begränsad i vissa regioner.

Eventuella resenärer uppmanas följa händelseutvecklingen och lokala myndigheters anvisningar samt vara beredda på förseningar på grund av att lokala myndigheter kan vidta ytterligare spridningsreducerande åtgärder. Detta kan inkludera lokala och regionala transportbegränsningar men kan även påverka tillgänglighet till offentliga platser och institutioner.

Råd till svenska resenärer

Var påläst och följ lokala myndigheters anvisningar och restriktioner i landet och följ Folkhälsomyndighetens allmänna råd även utomlands för att undvika smittspridning bland annat:

·  Tvätta händerna ofta med tvål och vatten.

·  Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.

·  Om det är möjligt, färdas på annat sätt än med allmänna färdmedel eller kollektivtrafik.

·  Undvik att delta i större sociala sammanhang.

Om man får covid-19 symptom utomlands ska man inte resa hem förrän man är frisk, följa lokala anvisningar för när man betraktas som frisk och söka vård på plats vid behov.

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader. Ladda ner appen UD Resklar och anmäl gärna på svensklistan.

Senast uppdaterad 14 sep 2021, 15.48