Meny

Om utlandet Storbritannien

Ansöka förnya pass / Nationellt ID-kort

Tidsbokning

All tidsbokning görs online. Nya tider för kommande veckor släpps varje fredag, mellan klockan 9 och 12. 

Om du får förhinder till din bokade tid är vi tacksamma om du avbokar. Avbokade tider kan då bokas av någon annan.

Du kan ansöka om pass/förnya pass eller ID-kort på ambassaden i London, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Om du söker pass i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/ID-kortet i Storbritannien.

Det går ofta fortare och är billigare att ansöka om pass i Sverige, mer information om hur du ansöker finns på polisens webbplats.

Se denna länk för ytterligare frågor och svar om pass och öppettider

Prövning av svenskt medborgarskap

Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Även om du är bosatt i Sverige, men det är oklart för passmyndigheten om du är svensk medborgare eller inte, ska passmyndigheten utreda detta. För mer information om svenskt medborgarskap, se Migrationsverkets webbsida. 

Ansök/förnya pass eller ID-kort i Storbritannien

Gäller ansökan/förnyelsen barn under 18 år, klicka här. 

Gäller ansökan barn under 18 år som inte har haft svensk resehandling tidigare, klicka här.

Gäller ansökan pass för medborgare mellan 18 och 22 år som aldrig varit bosatta i Sverige, klicka här.

Ansöka/förnya pass/ID-kort på ambassaden i London för dig över 18 år:

 1. För att boka passtid på ambassaden i London, klicka här. Om det står "Det finns inga mer lediga tider för närvarande." överst på bokningssidan betyder detta att inga bokningsbara tider finns. 

 2. Fyll i blanketten Prövning av svenskt medborgarskap och ta med en utskriven kopia, hämta blanketten här. Observera att du måste ha ett svensk personnummer eller samordningsnummer innan du kan ansöka om pass/ID-kort, läs mer här.
 3. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats
 4. Om du flyttade till Storbritannien före 1998 krävs att du uppvisar ett så kallat letter of non-acquisition of British citizenshiphär finns mer information. Alternativ till Non-acquisition of British Citizenship är uppvisande av en skärmdump (via mobil/surfplatta/dator på ambassaden) som visar att du har ansökt till EUSS och erhållit antingen pre-settled status eller settled status. Statusen uppvisas på plats på ambassaden för passhandläggaren. En utskriven kopia av skärmdumpen måste medtas och bifogas till passansökan av passkunden.
 5. Om du också har ett annat medborgarskap än det svenska ska intyg om detta uppvisas. Passmyndigheten kan även i vissa fall begära intyg om att man inte blivit medborgare i annat land där man varit bosatt. 
 6. Om du aldrig bott i Sverige krävs att du uppvisar födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår.
 7. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort till den bokade tiden. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har med en annan giltig fotolegitimation.
 8. Avgiften för ansökan är £137. Vill du hämta ut passet/ID-kortet på ett svenskt konsulat i Storbritannien tillkommer en avgift om £8 till ambassaden samt £17 till konsulatet när du hämtar passet/ID-kortet. Om du ansökt om pass i Sverige eller annan passmyndighet och vill hämta ut på ambassaden eller konsulat betalar du £17 vid upphämtning. Kortbetalningar välkomnas, checkar mottages ej.
 9. Obs! alla dokument skall vara i original. 

Process och upphämtning av pass

 • Handläggningstiden är normalt ca två veckor. Du blir kontaktad via mejl när passet/ID-kortet finns att hämta.
 • Ta med kvitto, nuvarande pass/ID-kort. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har en annan giltig fotolegitimation.
 • Ingen tidsbokning behövs för att hämta pass. Obs att du måste komma under öppettiderna för passutlämning 

Förnyelse av pass

Här finns grundläggande information som gäller för alla länder. I vissa länder gäller dessutom ytterligare villkor. Kontakta ansvarig ambassad för mer information.

Läs mer