Meny

Storbritannien

Ansöka om pass / Nationellt ID-kort

Vi släpper kontinuerligt nya tider, och vi släpper tider för 3 månader framåt. Om du får förhinder till din bokade tid är vi tacksamma om du avbokar.

Du kan ansöka om pass eller ID-kort på ambassaden i London, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Om du söker pass/ID-kort i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/ID-kortet i Storbritannien.

Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige, mer information om hur du ansöker finns på polisens webbplats.

Ansök om pass eller ID-kort i Storbritannien

Gäller ansökan barn under 18 år, klicka här. 

Gäller ansökan barn under 18 år som inte har haft svensk resehandling tidigare, klicka här.

Ansökan om pass/ID-kort på ambassaden i London för dig över 18 år:

  1. Boka tid via den här webbplatsen. Ambassaden tar endast emot ansökningar efter tidsbokning, bokningar görs endast via webbplatsen. Du måste personligen närvara på ambassaden den bokade tiden. 
  2. Fyll i blanketten Prövning av svenskt medborgarskap och ta med en utskriven kopia till ambassaden, hämta blanketten här/collect the form in English. Observera att du måste ha ett svensk personnummer eller samordningsnummer innan du kan ansöka om pass/ID-kort, läs mer här.
  3. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats
  4. Om du också har ett annat medborgarskap än det svenska ska intyg om detta uppvisas, handlingen måste vara i original. 
  5. Om du aldrig bott i Sverige krävs att du uppvisar födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår, handlingen måste vara i original.
  6. Om du flyttade till Storbritannien före 1998 krävs att du uppvisar ett så kallat letter of non-acquisition of British citizenshiphär finns mer information. Dokumentet måste vara i original.
  7. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort till den bokade tiden på ambassaden. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har med en annan giltigt fotolegitimation.

Avgiften för ansökan är £131. Vill du hämta ut passet/ID-kortet på ett svenskt konsulat i Storbritannien tillkommer en avgift om £8 till ambassaden samt £14 till konsulatet när du hämtar passet/ID-kortet. Kortbetalningar välkomnas, checkar mottages ej.

Handläggningstiden är normalt ca två veckor efter inställelse på ambassaden. Du blir kontaktad via mejl när passet/ID-kortet finns att hämta. Passet/ID-kortet måste hämtas inom tre månader annars makuleras det, avgiften betalas då inte tillbaka.

Du kan hämta passet/ID-kortet på ambassaden utan att först boka tid, men du måste komma under passavdelningens öppettider. Här hittar du passavdelningens öppettider. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort när du hämtar ditt nya. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du också medtar annan giltigt fotolegitimation.