Meny

Storbritannien

Ansöka förnya pass / Nationellt ID-kort

Just nu är det extra högt tryck på tidsbokningen för pass och nationellt ID-kort. Vi gör allt vi kan för att möta behovet och har utökat öppettiderna. Vi släpper nya tider varje onsdag mellan kl 9 och 17. Om du får förhinder till din bokade tid är vi tacksamma om du avbokar. Avbokade tider släpps automatiskt så att någon annan kan boka. All tidsbokning sker online.

Du kan ansöka om pass / förnya pass eller ID-kort på ambassaden i London, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Om du söker pass/ID-kort i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/ID-kortet i Storbritannien.

Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige, mer information om hur du ansöker finns på polisens webbplats.

Ansök/förnya pass eller ID-kort i Storbritannien

Gäller ansökan/förnyelsen barn under 18 år, klicka här. 

Gäller ansökan barn under 18 år som inte har haft svensk resehandling tidigare, klicka här.

Ansöka/förnya pass/ID-kort på ambassaden i London för dig över 18 år:

  1. Boka tid via den här webbplatsen. Ambassaden tar endast emot ansökningar efter tidsbokning, bokningar görs endast via webbplatsen. Du måste personligen närvara på ambassaden den bokade tiden. 
  2. Fyll i blanketten Prövning av svenskt medborgarskap och ta med en utskriven kopia till ambassaden, hämta blanketten här/collect the form in English. Observera att du måste ha ett svensk personnummer eller samordningsnummer innan du kan ansöka om pass/ID-kort, läs mer här.
  3. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats
  4. Om du också har ett annat medborgarskap än det svenska ska intyg om detta uppvisas, handlingen måste vara i original. 
  5. Om du aldrig bott i Sverige krävs att du uppvisar födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår, handlingen måste vara i original.
  6. Om du flyttade till Storbritannien före 1998 krävs att du uppvisar ett så kallat letter of non-acquisition of British citizenshiphär finns mer information. Dokumentet måste vara i original.
  7. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort till den bokade tiden på ambassaden. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har med en annan giltigt fotolegitimation.

Avgiften för ansökan är £131. Vill du hämta ut passet/ID-kortet på ett svenskt konsulat i Storbritannien tillkommer en avgift om £8 till ambassaden samt £14 till konsulatet när du hämtar passet/ID-kortet. Kortbetalningar välkomnas, checkar mottages ej.

Handläggningstiden är normalt ca två veckor efter inställelse på ambassaden. Du blir kontaktad via mejl när passet/ID-kortet finns att hämta. Passet/ID-kortet måste hämtas inom tre månader annars makuleras det, avgiften betalas då inte tillbaka.

Du kan hämta passet/ID-kortet på ambassaden utan att först boka tid, men du måste komma under passavdelningens öppettider. Här hittar du passavdelningens öppettider. Ta med ditt kvitto, nuvarande pass/ID-kort när du hämtar ditt nya. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du också medtar annan giltigt fotolegitimation.

Grundläggande information om: Förnyelse av pass för vuxna

Läs mer