Meny

Storbritannien

Ansöka förnya pass / Nationellt ID-kort

Just nu är det extra högt tryck på tidsbokningen för pass och nationellt ID-kort. Vi gör allt vi kan för att möta behovet och har utökat öppettiderna. Vi släpper nya tider varje onsdag mellan kl 9 och 17. Om du får förhinder till din bokade tid är vi tacksamma om du avbokar. Avbokade tider släpps automatiskt så att någon annan kan boka. All tidsbokning sker online.

Du kan ansöka om pass / förnya pass eller ID-kort på ambassaden i London, på en annan svensk ambassad eller hos polisen i Sverige. Om du söker pass/ID-kort i Sverige eller i ett annat land kan du fortfarande hämta ut passet/ID-kortet i Storbritannien.

Tänk på att regler ändras, du bör därför alltid kontrollera på ambassadens alternativt polisens webbplats vad som gäller. 

Det går ofta fortare och är billigare att ansöka i Sverige, mer information om hur du ansöker finns på polisens webbplats.

Prövning av svenskt medborgarskap

Du är alltid skyldig att styrka ditt svenska medborgarskap. Även om du är bosatt i Sverige, men det är oklart för passmyndigheten om du är svensk medborgare eller inte, ska passmyndigheten utreda detta. För mer information om svenskt medborgarskap, se Migrationsverkets webbsida. 

Ansök/förnya pass eller ID-kort i Storbritannien

Gäller ansökan/förnyelsen barn under 18 år, klicka här. 

Gäller ansökan barn under 18 år som inte har haft svensk resehandling tidigare, klicka här.

Gäller ansökan pass för medborgare mellan 18 och 22 år som aldrig varit bosatta i Sverige, klicka här.

Ansöka/förnya pass/ID-kort på ambassaden i London för dig över 18 år:

 1. Boka tid via den här webbplatsen. Ambassaden tar endast emot ansökningar efter tidsbokning, bokningar görs endast via webbplatsen. 
 2. Fyll i blanketten Prövning av svenskt medborgarskap och ta med en utskriven kopia, hämta blanketten här. Observera att du måste ha ett svensk personnummer eller samordningsnummer innan du kan ansöka om pass/ID-kort, läs mer här.
 3. Kontrollera att uppgifterna i den svenska folkbokföringen är korrekta. Pass och ID-kort utfärdas i det namn som finns i den svenska folkbokföringen, mer information finns på Skatteverkets webbplats
 4. Om du flyttade till Storbritannien före 1998 krävs att du uppvisar ett så kallat letter of non-acquisition of British citizenshiphär finns mer information
 5. Om du också har ett annat medborgarskap än det svenska ska intyg om detta uppvisas. Passmyndigheten kan även i vissa fall begära intyg om att man inte blivit medborgare i annat land där man varit bosatt. 
 6. Om du aldrig bott i Sverige krävs att du uppvisar födelsebevis där båda föräldrarnas namn framgår.
 7. Ta med ditt nuvarande pass/ID-kort till den bokade tiden. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har med en annan giltig fotolegitimation.
 8. Avgiften för ansökan är £131. Vill du hämta ut passet/ID-kortet på ett svenskt konsulat i Storbritannien tillkommer en avgift om £8 till ambassaden samt £14 till konsulatet när du hämtar passet/ID-kortet. Kortbetalningar välkomnas, checkar mottages ej.
 9. Obs! alla dokument skall vara i original. 

Process och upphämtning av pass

 • Handläggningstiden är normalt ca två veckor. Du blir kontaktad via mejl när passet/ID-kortet finns att hämta.
 • Ta med kvitto, nuvarande pass/ID-kort. Om ditt nuvarande pass/ID-kort inte är giltigt krävs att du har en annan giltig fotolegitimation.
 • Passet/ID-kortet måste hämtas inom tre månader annars makuleras det, avgiften betalas då inte tillbaka.
 • Ingen tidsbokning behövs för att hämta pass. Obs att du måste komma under öppettiderna för passutlämning 

Grundläggande information om: Förnyelse av pass för vuxna

Läs mer