• Svenska

Om utlandet Storbritannien

Flytta till Storbritannien

Praktisk information för dig som vill flytta eller nyligen har flyttat till Storbritannien.

Från 1 januari 2021 gäller nya regler vid flytt

Den 1 januari 2021 slutade EU:s fria rörlighet att gälla i Storbritannien och ett nytt poängbaserat migrationssystem infördes. Enligt det nya systemet behandlas EU-medborgare och icke EU-medborgare lika.

Personer som vill flytta till Storbritannien behöver ansöka om tillstånd innan flytt. Detta gäller oavsett andledning till flytt. 

Länk till information om det nya migrationssystemet.

För att ta reda på om du behöver söka visa, eller vilket slags visa/uppehållstillstånd du har möjlighet att söka kan du använda denna "visa checker".

Om du har ytterligare frågor om uppehållsrätt och visa, kontakta UK visas and immigration (UKVI). 

Flytt till familj i Storbritannien 

Man kan i vissa fall söka uppehållsrätt i Storbritannien genom familjemedlem. Läs mer här.

Konsulär hjälp för svenskar

Här på webbplatsen finns information om bland annat förnyelse av pass, körkort, vigslar och vad du som svensk medborgare kan få hjälp med om olyckan är framme. Du är alltid välkommen att kontakta ambassaden om du har frågor.

Kom ihåg att skriva ut dig ur Sverige

Om du som svensk planerar att bo utomlands ett år eller mer ska du anmäla flyttning till utlandet hos Skatteverket. Du ska också anmäla flytt om du planerat att stanna kortare tid men sedan förlänger din vistelse till ett år eller mer.

Praktisk information

Arbete

Från 1 januari 2021 behöver du som ska flytta till Storbritannien för att arbeta söka om arbetstillstånd innan flytt. Läs mer här.

Arbetstagare behöver skaffa ett så kallat National Insurance Number (NI number), här finns mer information

Hjälp med att hitta arbete.

Au Pair

Inom den nya migrationslagen finns det idag inget särskilt undantag för au-pairer. Du som planerar att flytta till Storbritannien behöver ta reda på vad som gäller genom att kontakta brittiska myndigheter

Bankkonto

Det kan ta tid att skaffa ett bankkonto i Storbritannien. I Storbritannien finns ingen motsvarighet till den svenska folkbokföringen så bankerna vill ofta se olika dokument, exempelvis en elräkning eller ett hyreskontrakt, för att styrka en kunds varaktighet i landet. Som nyinflyttad kan det vara svårt att uppvisa dessa dokument, försök att förklara och fråga om andra dokument kan komma ifråga.
Det är inte ovanligt att olika banker har olika tillvägagångssätt och bedömer dokument olika.

Bostad

Bostad i London och andra stora städer i Storbritannien är ofta dyrt. Det är vanligt att dela boende, i synnerhet för ungdomar och studenter. Reglerna är omfattande och det är viktigt att vara påläst och försiktig. Köp eller hyr aldrig en bostad utan att personligen ha sett den på förhand.

Mer information om att hyra bostad
Mer information om att köpa bostad

Försäkring

Försäkringar i Storbritannien skiljer sig i vissa fall från svenska försäkringar, till exempel finns det ingen direkt motsvarighet till den svenska hemförsäkringen. Innan du tecknar en försäkring kan det vara klokt att rådgöra med till exempel arbetskamrater eller vänner. Citizen's Advice Bureau erbjuder allmänna råd om försäkringar.

Husdjur

Reglerna för att resa med husdjur mellan EU och Storbritannien ändrades 1 januari 2021. Tidigare EU-husdjurspass utfärdat i Storbritannien är inte längre giltigt för resor i EU eller Nordirland. Brittiska regeringen har information på sin webbsida om reglerna för resor med husdjur. Läs mer här.

Körkort

Läs mer om körkort här.

Sjukvård

Om du är bosatt i Storbritannien ska du registrera dig hos en allmänpraktiserande läkare, en så kallad General Practitioner (GP). Här kan du hitta en GP. Efter registreringen tilldelas den bosatte ett National Health Number. Här finns mer information om sjukvårdssystemet National Health Service (NHS).

EHIC/EU-kort för akut sjukvård

Avtalet mellan EU och Storbritannien berör sjukvårdsfrågan med ett omfattande socialt protokoll och tidigare arrangemang kommer, enligt Europeiska kommissionen, i stort att vara oförändrat.

EU-medborgare som vistas kortvarigt i Storbritannien kommer även fortsättningsvis att ha rätt till akutvård baserat på European Healthcare Insurance Card (EHIC/EU-kortet). Du som är bosatt i Sverige ska kontakta Försäkringskassan för frågor om EU-kortet.

Du som är bosatt i Storbritannien hittar information om EHIC på NHS webbsida.

Tänk på att du alltid bör ha en reseförsäkring i det fall du behöver sjukvård som inte bedöms som akut.

Mer information också på brittiska regeringens webbsida.

Skola, förskola och arbetande småbarnsföräldrar

Ta kontakt med din lokala skolmyndighet, local education authority, i din kommun, Council/Local Authority. De har listor på lokala skolor samt information om registrerade dagmammor och eventuella daghem, nurseries. Hitta din lokala council här (England). Här finns ytterligare allmän information om skolor och förskolor.

Det finns en svensk skola, inklusive förskola och gymnasium, i London.

Organisationen Svenska mammor finns i Storbritannien.

Studera vid universitet i Storbritannien

Sök studentvisa innan du flyttar 
Reglerna för att studera i Storbritannien ändrades 2021 med anledning av att Storbritannien lämnat EU. Du som planerar att studera i Storbritannien och inte var bosatt i landet före 1 januari 2021 behöver söka studentvisa innan du påbörjar dina studier. Du hittar mer information och ansöker via denna länk till Home Office webbsida.

Då reglerna för studier i Storbritannien ändrats har brittiska myndigheter tagit fram en guide med mer information.

Utförlig information om att studera i Storbritannien på:
British Councils webbplats
Universities and Colleges Admissions Services (UCAS) webbplats
UK Council For International Student Affairs (UKCISA) webbplats

Stipendiehandboken och Stipendieguiden erbjuder information om stipendier från Sverige.

Jämför svensk och brittisk utbildning på brittiska myndigheten NARIC:s webbplats.

Tänk på att kontrollera med CSN om du kan ta med dig studielån från Sverige.

Svenska kyrkan

Förutom kyrkliga verksamhet har svenska kyrkan många grupper och aktiviteter för alla åldrar. Kyrkans webbplats och nyhetsblad innehåller mycket information som kan vara både till nytta och nöje för svenskar i Storbritannien.

Tandvård

Tandvård fås genom National Health Service (NHS) eller hos privattandläkare. Privattandläkare kan vara dyrt, förhör dig noga om priset innan du påbörjar en behandling. Här kan du hitta en NHS-tandläkare.

Flytta till Skottland, Wales eller Nordirland

Tänk på att vissa lagar, regler och myndigheter i Skottland, Wales och på Nordirland skiljer sig från de i England, här finns information från respektive nation:
The Scottish Government
Welsh Assembly Government
Northern Ireland Executive

Fler nyttiga länkar

Senast uppdaterad 06 apr 2021, 10.14